• First Top Stories

    Νέες πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. «Καμουφλάζ» από Coca Cola

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 900 μονάδες χωρίς τζίρο, με ΕΤΕ, Eurobank, OTE και ΟΠΑΠ


    Νέες πιέσεις δέχεται η εγχώρια αγορά, η οποίες στο…γυμνό μάτι δεν φαίνονται, καθώς η υπεραπόδοση της μετοχής της Coca Cola (+4,77%) διατηρεί το Γενικό Δείκτη με οριακές διακυμάνσεις.

    Ωστόσο η μεταβλητότητα που παρατηρείται τόσο στις τραπεζικές μετοχές όσο και σε άλλα blue chips ενδέχεται να εντατικοποιηθεί μετά και το άνοιγμα της Wall Street.

    Στο ταμπλό, ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 0,5%, με την Τρ. Πειραιώς (-2,81%) να ηγείται των απωλειών και ακολουθεί η ΕΤΕ (-1,77%) η οποία προσπαθεί να διακρατήσει το ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ. Οριακές διακυμάνσεις για τη μετοχή της Alpha Bank ενώ η Εurobank ενισχύεται 0,4%.

    Οι εκροές από τον MSCI αντισταθμίζονται για την ώρα από το deal με τη Grivalia. Παρά το discount της «συνθετικής»  Eurobank (αγορά μέσω Grivalia), η Grivalia υποχωρεί 1,44%.

    Ο υφιστάμενος μέτοχος της Grivalia, έχει δύο επιλογές. Ή διακρατεί τη μετοχή με Beta 0,32 για να πάρει μία μετοχή με σημερινό beta 2,2, ή πουλάει τις μετοχές της Grivalia γιατί η μετατροπή αποτελεί άλλου είδους επένδυση.

    Σημαντικές πιέσεις δέχονται και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές όπως οι Jumbo (-3,19%), ΟΛΠ (-2,33%), Φουρλής (-2,75%), ΟΠΑΠ (-1,23%) και ΔΕΗ (-1,08%) μεταξύ άλλων.

    Εδώ να σημειωθεί ότι οι πιέσεις στο σύνολο της αγοράς, δικαιολογούνται εν μέρει από τη μείωση της στάθμισης της Ελλάδας στις αναδυόμενες αγορές του MSCI (νέα στάθμιση 0,22% από 0,27%).

    Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις μετοχές των Ελλάκτωρ (-3,22%), η οποία διαγράφεται από το δείκτης MSCI Small Cap στο τέλος της εβδομάδας. Στον αντίποδα, ο Νηρέας ενισχύεται 7,44% στα 0,168 ευρώ.

    Η συναλλακτική δραστηριότητα είναι ενισχυμένη και διαμορφώνεται στα 27 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 40% έχει διακινηθεί στις Eurobank, Alpha Bank και ΕΤΕ.

    Κατά 10.854 αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις (open interest) στο ΣΜΕ της Εurobank παράδοσης Δεκεμβρίου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1,08 εκατ. μετοχές. Το open interest μετά τη χτεσινή εκκαθάριση διαμορφώνεται στα 48.048 συμβόλαια.



    ΣΧΟΛΙΑ