• Food

    Ενέργειες για την αναγνώριση του ελληνικού γύρου στο Μητρώο ΠΟΠ της ΕΕ

    • NewsRoom
    γύρος


    Ενέργειες για την προώθηση του ελληνικού γύρου ως προϊόντος με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη προχωρεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος. Μετά τη φέτα και το γιαούρτι, γίνονται οι ανάλογες κινήσεις για την καταχώριση του «ελληνικού γύρου» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στο ενωσιακό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ της ΕΕ.

    Ταυτόχρονα, τίθεται επί τάπητος η δυνατότητα παράλληλης υποβολής αίτησης για καταχώριση της ονομασίας «Γύρος» ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν.

    Όπως αναφέρει ο ΣΕΒΕΚ που προγραμματίζει σχετική σύσκεψη, βασική επιδίωξη η ενημέρωση για τις νομικές και πραγματικές δυνατότητες που παρέχει το ευρωπαϊκό σύστημα καταχώρισης ονομάτων ως γεωγραφικών ενδείξεων και/ή παραδοσιακών προϊόντων. Επίσης επιχειρείται η ομόφωνη ή έστω ευρεία συμφωνία όλων των εμπλεκομένων, στην διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης.

    Οι βασικοί άξονες αφορούν:

    • την διερεύνηση της αναγκαιότητας υποβολής αίτησης για καταχώριση της ονομασίας «Ελληνικός Γύρος» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στο ενωσιακό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ της ΕΕ,
    • την διερεύνηση της αναγκαιότητας παράλληλης υποβολής αίτησης για καταχώριση της ονομασίας «Γύρος» ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν στο ενωσιακό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ της ΕΕ,
    • την ανάδειξη της αυθεντικότητας της ελληνικής παραγωγής γύρου, όπως έχει κατοχυρωθεί από τον Κώδικα Τροφίμων & Ποτών, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην διεθνή αγορά,
    • την καταγραφή των χαρακτηριστικών, του τρόπου παραγωγής, των προϋποθέσεων και των τεχνικών λεπτομερειών του προϊόντος,
    • την δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τον γύρο ως παραδοσιακό προϊόν της Ελλάδος.



    ΣΧΟΛΙΑ