• Business

    Βγήκαν τα βαριά «όπλα»: Αποκαλύπτονται η μία μετά την άλλη οι αδήλωτες βίλες-χρυσωρυχεία στα νησιά

    • NewsRoom


    Δεν είναι μόνο η Μύκονος. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι, πολύ περισσότερο οι ειδικοί φοροελεγκτές που έχουν επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο της πάταξης της φοροδιαφυγής που κάνει… πάρτι στα νησιά και τη φετινή σεζόν, με αποτέλεσμα να μπαίνουν κρυφά στις τσέπες λίγων και τυχερών εκατομμύρια τα οποία θα έπρεπε να εισρέουν στα δημόσια ταμεία.

    Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, οι ειδικές Ομάδες Δράσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι αποφασισμένες να φέρουν στο φως, επιστρατεύοντας κάθε δυνατό μέσο, κάθε είδους παρανομία. Και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, είτε πρόκειται για ελβετικά POS είτε για πολυτελείς κατοικίες-χρυσωρυχεία που μισθώνονται έναντι χιλιάδων ευρώ σε ξένους χωρίς να εμφανίζονται πουθενά.

    Παρ’ όλα αυτά, οι εντεταλμένοι «ράμπο» της ΑΑΔΕ αποδεικνύονται «λαγωνικά» και στο κυνήγι των αδήλωτων ενοικιαζόμενων κατοικιών, εκμεταλλευόμενοι κάθε «τρύπα» που μπορεί να προδώσει τους φοροφυγάδες ιδιοκτήτες τους και έχουν ήδη φέρει στο φως εντυπωσιακές περιπτώσεις φοροδιαφυγής σε νησιά των Κυκλάδων.

    Πώς δρουν

    Οι φοροελεγκτές περνούν από… κόσκινο τις εξειδικευμένες ιστοσελίδες ενοικιάσεων κατοικιών, που απευθύνονται κυρίως σε ξένους που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν μερικές χιλιάδες ευρώ για να εξασφαλίσουν μια άνετη διαμονή για τις ολιγοήμερες διακοπές τους στη χώρα μας. Και αμέσως μετά ξεκινούν οι διασταυρώσεις.

    Τι δείχνουν αυτές;

    Ότι ένα μεγάλο μέρος των πολυτελών κατοικιών που διαφημίζονται με εντυπωσιακές φωτογραφίες σε ιστοσελίδες του εξωτερικού δεν δηλώνονται στην εφορία. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το εισόδημα που παράγουν.

    Το επόμενο βήμα είναι ο επιτόπου έλεγχος που βγάζει… λαβράκια!

    Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η περίπτωση ενοικιαζόμενης πολυτελούς κατοικίας στη Φολέγανδρο που, όπως αποκαλύφθηκε, παρήγαγε επί χρόνια «χρυσάφι» για τους ιδιοκτήτες της που φρόντιζαν, όμως, να κρύβουν επιμελώς.

    Η περίπτωση ήρθε στο φως όταν από μια τετραμελή οικογένεια Γερμανών που είχε νοικιάσει τη βίλα για έντεκα ημέρες ζητήθηκαν τα σχετικά παραστατικά. Τότε αποκαλύφθηκε ότι το ποσό που είχαν καταβάλει ως μίσθωμα -17.000 ευρώ- είχε κατατεθεί σε γερμανική τράπεζα.

    Ακολούθησε διασταύρωση με τις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών από την οποία προέκυψε ότι η μία εξ αυτών δεν είχε δηλώσει ποτέ εισόδημα από το ακίνητο.

    Με βάση τις αναφορές του κλιμακίου των φοροελεγκτών, το εν λόγω ακίνητο δεν εμπίπτει στις διατάξεις που ισχύουν για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, γιατί παρέχει και άλλες υπηρεσίες πλην κλινοσκεπασμάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες έπρεπε να κάνουν έναρξη εργασιών.

    Η επόμενη κίνηση, φυσικά, θα είναι το άνοιγμα του λογαριασμού.

    Και η συγκεκριμένη περίπτωση, βεβαίως, δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά μάλλον τον κανόνα στα περισσότερα νησιά, αφού στο στόχαστρο των ελεγκτών βρίσκονται ήδη πολυτελείς κατοικίες τόσο στη Μύκονο όσο και στη Σαντορίνη, οι οποίες νοικιάζονται ακόμη και για 7.000 ευρώ την ημέρα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Louis Vuitton: POS… η LV Μυκόνου κλέβει το Δημόσιο μέσω Ελβετίας. H ιστορία με τις τσάντες «μαϊμού»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιώργος Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): Έτσι θα γίνουν οι έλεγχοι για όσους έχουν «μαύρα» λεφτά σε φορολογικούς παραδείσους

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιοι ήξεραν τα κόλπα με τα POS της Louis Vuitton στην Μύκονο – Marc Sjostedt & Αρετή Ντάρμα τα πρόσωπα του ομίλου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς ένας διάσημος επιχειρηματίας της Μυκόνου θωράκισε περαιτέρω την ΑΑΔΕ. Οι γκάφες και οι «τζάμπα» απειλές



    ΣΧΟΛΙΑ