• Business

    Το «φαινόμενο» Airbnb εκτοξεύει τις αντικειμενικές–Πού αυξάνονται έως και 20%

    • NewsRoom
    airbnb

    airbnb


    Αφού πρώτα η Airbnb άλλαξε το χάρτη της κτηματαγοράς, τώρα ανεβάζει και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε επίπεδα που σε ορισμένες περιοχές υπερβαίνουν ακόμη και το 20%. Το φαινόμενο Airbnb αυτή τη φορά βάζει το χέρι του στις εισηγήσεις των εκτιμητών, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα να συμβάλλει ώστε ακίνητα ξεχασμένα κι αζήτητα επί χρόνια, να είναι πλέον περιζήτητα και σε «τσιμπημένη» τιμή.

    Γειτονιές που μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν στην απαξίωση, αλλά έχουν το προνόμιο να είναι στο κέντρο της Αθήνας, Κουκάκι, τα Πετράλωνα, το Μετς, το Γκάζι, ο Κεραμεικός αλλά και πολλές περιοχές της χώρας όπως η Μεσσηνία και η Λακωνία, τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει τα πάνω τους λόγω του φαινομένου της Airbnb και βλέπουν τις τιμές να εκτοξεύονται. Διαμερίσματα και παλιές μονοκατοικίες που βρίσκονταν για χρόνια στα αζήτητα μέσα σε λίγους μήνες έγιναν περιζήτητα ακίνητα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στις περιοχές που επικρατεί η μόδα της Airbnb οι εκτιμητές εισηγούνται αυξήσεις στις τιμές ζώνης ενώ ανοδικά διαμορφώνονται οι τιμές ζώνης σε νησιωτικές περιοχές που εμφανίζουν έντονη τουριστική δραστηριότητα.

    Στην περιφέρεια λόγω του φαινομένου της Airbnb, περιζήτητα είναι τα ακίνητα στη Μάνη και ευρύτερα στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας. Και μην ξεχνάμε την νησιωτική Ελλάδα. Έντονη άνθιση σημειώνεται στα «φιλέτα» του τουρισμού: Μύκονος, Σαντορίνη, Κέρκυρα.

    Είναι ενδιαφέρον ότι μια αναζήτηση για AirBnB διαμερίσματα στη Χίο εμφανίζει 224 καταχωρήσεις, στη Σύμη 124 σπίτια και στην Ιθάκη 75 ακίνητα.

    Παράταση έως 22/3 για να δώσουν τιμές οι εκτιμητές

    Οι εκτιμητές ακινήτων είχαν μέχρι χθες περιθώριο να καθορίσουν τις νέες αντικειμενικές αξίες ωστόσο δόθηκε ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας έως τις 22 Μαρτίου από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς από τους 221 εκτιμητές, οι 36 δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το έργο τους.

    Μετά την υποβολή των προτάσεων των εκτιμητών, αυτές θα αξιολογηθούν από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

    Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή θα συγκρίνει τις τιμές που περιλαμβάνονται στις προτάσεις των εκτιμητών με αυτές που προκύπτουν από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και το Μητρώο Μεταβίβασης Ακινήτων. Εκεί όπου διαπιστώνονται μεγάλες διαφορές θα προχωρεί σε διορθώσεις.

    Η Επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει τις εισηγήσεις της για το σύνολο των τιμών αμέσως μετά το Πάσχα προκειμένου, στη συνέχεια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη υποβληθεί προτάσεις για 9.000 περιοχές σε σύνολο 10.200. Και βάση των προτάσεων που έχουν ήδη υποβληθεί, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών αυξομειώσεις της τάξεως του 10%-20% σε σχέση με τις σημερινές ισχύουσες τιμές.

    Την ίδια ώρα, στις λεγόμενες «φθηνές» περιοχές – λαϊκές συνοικίες οι εκτιμητές προτείνουν αυξήσεις ακόμη και πάνω από 20% αφού σήμερα οι τιμές ζώνης βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα κάτω από τα 600- 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

    Βέβαια αυτές δεν θα είναι οι τελικές τιμές, αφού τις προτάσεις των εισηγητών θα εξετάσει κατόπιν η Δευτεροβάθμια Επιτροπή και θα συγκρίνει τις τιμές με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και το Μητρώο Μεταβίβασης Ακινήτων.

    Αν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις θα παρεμβαίνει με διορθωτικές κινήσεις. Κατόπιν θα παραδώσει τις προτάσεις της στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά ενώ τον τελικό λόγο θα έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι ο τελικός χάρτης των νέων αντικειμενικών αξιών αναμένεται, στην καλύτερη περίπτωση, προς τα τέλη Απρίλη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Airbnb και ξένοι επενδυτές αλλάζουν το τοπίο σε Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Grivalia Properties: Τα σχέδια του Γ. Χρυσικού για το Pearl Island στον Παναμά και η συμφωνία με Marriott

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Prem Watsa: Γιατί είναι ενθουσιασμένος με Eurolife, Grivalia και Eurobank. Τι βλέπει για τα επόμενα 4 χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ