• Ναυτιλία

    Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά των tankers

    • Έλλη Πατέρα
    ναυτιλία ναυλαγορά


    Πτωτικές ήταν οι τάσεις της ναυλαγοράς στην πλειονότητα των πλοίων υγρού φορτίου κατά την εβδομάδα 8-12 Ιανουαρίου. 

    Σύμφωνα με ναυτιλιακές πηγές, δραστήρια ήταν η αγορά στα πλοία τύπου VLCC την εβδομάδα που πέρασε, παρόλα αυτά, οι τιμές των ναύλων βρέθηκαν υπό πίεση με αποτέλεσμα στην πλειονότητα των διαδρομών να κινηθούν σε πτωτική τροχιά.

    Επιπροσθέτως, οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα έσοδα των πλοιοκτητών τείνουν να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με τα έξοδα τους κάτι που πιστεύουν ότι μπορεί και να συνεχιστεί το προσεχές διάστημα.

    SUEZMAXES

    Στα SUEZMAXES, πτωτικά κινήθηκε η αγορά της Δυτικής Αφρικής με την διαδρομή προς την Μεσόγειο να υποχωρεί σε WS 57.5. Παράλληλα, στις αγορές της Αμερικής/Καραϊβικής παρατηρήθηκε εισροή φορτίων και με την προσφορά των διαθέσιμων πλοίων να μειώνεται οι πλοιοκτήτες μάλλον θα ευνοηθούν από την κατάσταση.

    Επιπροσθέτως, χαμηλή ήταν η κινητικότητα της αγοράς του Περσικού Κόλπου, παρόλα αυτά το κλίμα δείχνει να παραμένει αισιόδοξο για το προσεχές διάστημα.

    Έλλη Πατέρα
    Έλλη Πατέρα

    AFRAMAXES

    Αναφορικά με τα AFRAMAXES, ενεργή ήταν η αγορά της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα η τιμή στην διαδρομή από την Βαλτική προς την Βόρεια Θάλασσα να ενισχυθεί σε WS 77.5.

    Στο μεταξύ, στις περιοχές της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, η αγορά επίσης βελτιώθηκε με τις τιμές σε βασικές διαδρομές εντός Μεσογείου να διαμορφώνονται σε WS 95.

     

    LR/MR 

    Γενικά οι τιμές των ναύλων στα MRs δυτικά του Σουέζ υποχώρησαν την εβδομάδα που πέρασε, κυρίως λόγω της έλλειψης φορτίων με αποτέλεσμα η τιμή στην διαδρομή από την Βόρεια Θάλασσα προς τις Αμερικανικές Ακτές να υποχωρήσει σε WS 147.5.

    Παρόλα αυτά, η τιμή στην διαδρομή επιστροφής από τον κόλπο της Αμερικής προς την Βόρεια Θάλασσα ενισχύθηκε σε WS 142.5.

    Στην αγορά των LR1 η προσφορά των διαθέσιμων πλοίων δυτικά περιορίστηκε, ενώ παράλληλα η προσφορά του διαθέσιμου τονάζ ανατολικά ήταν επαρκής με αποτέλεσμα η τιμή στην διαδρομή από την Μεσόγειο προς την Ιαπωνία να υποχωρήσει κατά $ 0.1 εκατ. σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και να διαμορφωθεί σε $ 1.85 εκατ.

    Επίσης, ανατολικά του Σουέζ, το υποτονικό ξεκίνημα της αγοράς το νέο έτος άσκησε πίεση στις τιμές των ναύλων στα πλοία όλων των χωρητικοτήτων και ειδικότερα στα MR.

    Έτσι, για παράδειγμα η τιμή στην διαδρομή από τον Περσικό κόλπο προς την Ανατολική Αφρική υποχώρησε από WS150 σε WS105.

    Dirty products

    Τέλος, στα Dirty products, η κινητικότητα της αγοράς των Panamaxes στην Βόρεια Θάλασσα και την Μεσόγειο ήταν αυξημένη με τις τιμές σε διαδρομές προς τον κόλπο της Αμερικής να διατηρούνται σε WS 102.5

    Την ίδια ώρα, καθώς η αγορά της Καραϊβικής παρέμεινε πιο ήσυχη αναμένεται το προσεχές διάστημα κάποια πλοία να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη υπό έρμα διατηρώντας έτσι και τις τιμές των ναύλων σταθερές.

    ναυτιλία ναυλαγορά

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ν. Τσάκος: Ποια είναι η εταιρεία που αγόρασε τα δύο τάνκερ suezmax της TEN

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Λιβανός: Κεφάλαια 111 εκατ. ευρώ στα ταμεία της GasLog Partners

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα σκαριά η μεγάλη επιστροφή του Λεωνίδα Κορμπέτη;

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ