• Ναυτιλία

    Ν. Τσάκος: Ποιος είναι ο επενδυτής που απέκτησε το 5,1% της ΤΕΝ

    Νίκος Τσάκος. Εφοπλιστής. Επικεφαλής ΤΕΝ


    Ποσοστό 5,1% του μετοχικού κεφαλαίου της ναυτιλιακής Tsakos Energy Navigation (TEN), του εφοπλιστή Νικόλαου Τσάκου απέκτησε η ισπανική Azvalor Asset Management.

    Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της SEC, η εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων με έδρα τη Μαδρίτη, κατέχει 4.353.311 μετοχές της ΤΕΝ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 5,128%. Μετά την εξέλιξη αυτή η Azvalor Asset Management αποτελεί πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της ναυτιλιακής μετά από τον κ. Ν. Τσάκο, ο οποίος ελέγχει μέσω εταιριών ιδιών συμφερόντων ποσοστό περίπου 65%.

    Είναι η δεύτερη φορά που η ισπανική εταιρία επενδύει σε ναυτιλιακή που δραστηριοποιείται στον κλάδο των δεξαμενόπλοιων, καθώς το προηγούμενο διάστημα έγινε γνωστό ότι έχει τοποθετηθεί και στην Teekay Tankers κατέχοντας ποσοστό 4,9%.

    Τρεις νέες συμφωνίες ναύλωση για την ΤΕΝ 

    Στο μεταξύ, με ανακοίνωση της η ΤΕΝ γνωστοποίησε ότι έκλεισε συμφωνία ναύλωσης διάρκειας έξι ετών για ένα δεξαμενόπλοιο τύπου aframax και δύο πλοία MR. Τα έσοδα από τις συγκεκριμένες ναυλώσεις που θα εισρεύσουν στα ταμεία της εταιρίας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 32 εκατ. δολ.

    “Με τις συμφωνίες αυτές η ΤΕΝ διευρύνει τις μακροχρόνιες ναυλώσεις της, σταθεροποιεί περαιτέρω τις ταμειακές της ροές και ενισχύει τις μερισματικές της δυνατότητες” αναφέρει ο κ. Γιώργος Σαρόγλου, COO της TEN.

    “Mε ποσοστό 78% του στόλου να είναι κλεισμένο με μακροχρόνιες ναυλώσεις που αναμένεται να αποφέρουν έσοδα τουλάχιστον 1,4 δισ. δολ., η ΤΕΝ βρίσκεται σε θέση να επωφεληθεί από την αναμενόμενη ανάκαμψη της αγοράς λόγω της μείωσης των νέων παραγγελιών και των εποχικά ισχυρών μηνών που θα έρθουν”, επισημαίνει ο κ. Σαρόγλου.

    Σημειώνεται ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017 η Tsakos Energy Navigation εμφάνισε ζημίες, καθώς η υπερπροσφορά στα δεξαμενόπλοια οδήγησε στη μείωση των τιμών των ναύλων. Καλύτερη ήταν οι εικόνα στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, καθώς η εταιρία εμφάνισε κέρδη 17,7 εκατ. δολαρίων

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αδ. Πολέμης: Η New Shipping καβαλάει το κύμα στις διαλύσεις τάνκερ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Goulandris Bros: Δυνατό deal από τη ναυτιλιακή 

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα μεγάλα σχέδια της Αγγελικής Φράγκου για τη Navios Containers



    ΣΧΟΛΙΑ