• Pharma & Health

    Stem Health: Ποια είναι τα δυο νομικά αδικήματα. Τι λέει ο δικηγόρος Χ. Οικονομόπουλος

    • Έφη Τσιβίκα

    Χάρης Οικονομόπουλος. Δικηγόρος


    «Ανάσα» στους χιλιάδες γονείς που εμπιστεύτηκαν την τράπεζα φύλαξης βλαστοκυττάρων Stem Health και αγωνιούν για την τύχη του γενετικού υλικού των παιδιών τους αλλά και των χρημάτων τους, έδωσε η παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, Λευτέρη Ζαγορίτη,  και μετέπειτα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών στην υπόθεση.

    Με  εισαγγελική παραγγελία, μεσεγγυούχος ορίστηκε ο Όμιλος Υγεία, ο οποίος και υποχρεούται να συντηρήσει το υλικό για μία περίοδο 3 τριών μηνών, η οποία ενδέχεται να παραταθεί για άλλους 3 μήνες, στο πλαίσιο της προκαταρτικής εξέτασης.

    Υπενθυμίζεται ότι η Stem Health ήταν θυγατρική του Υγεία μέχρι το 2013, οπότε και ο Όμιλος αποχώρησε, έναντι συμβολικού ποσού (1 ευρώ/συμμετοχή ).  Έκτοτε η εταιρία λειτουργούσε σε μισθωμένο χώρο στις εγκαταστάσεις του Ομίλου, χωρίς ωστόσο να διαθέτει άδεια λειτουργίας (σύμφωνα με το Συνήγορο του Καταναλωτή δεν είχε καν καταθέσει αίτηση χορήγησης).

    Με την παρέμβαση του Εισαγγελέα το Υγεία έχει αναλάβει πλέον την φύλαξη και συντήρηση των 35.000 δειγμάτων που φυλάσσονταν στην Steam Health πριν βάλει λουκέτο των περασμένο Ιούνιο, εκ των οποίων τα περισσότερα προέρχονται από τους πελάτες των Μαιευτηρίων Μητέρα και ΛΗΤΩ, που ανήκουν στον Όμιλο.

    Παρά το γεγονός ότι το Υγεία έχει δεσμευτεί  εξ αρχής πως θα συντηρήσει το υλικό μέχρι την εξεύρεση λύσης, ανησυχία προκαλεί το σημαντικό κόστος με το οποίο επιβαρύνεται (το ετήσιο κόστος συντήρησης  των 35.000 μονάδων εκτιμάται γύρω στις 300.000 ευρώ), συν το γεγονός ότι έχει το δικαίωμα να αιτηθεί, είτε να αντικατασταθεί από άλλη εταιρία ή να αναθέσει την ευθύνη σε άλλη εταιρία έναντι τιμήματος.

    Τι επιδιώκουν οι γονείς

    Πρωταρχικός στόχος των γονέων, μέσω του δικηγόρου , Χάρη Οικονομόπουλου, είναι αφενός να τηρηθεί πιστά το πρωτόκολλο διαχείρισης του γενετικού υλικού, έτσι ώστε να μην καταστραφεί, αφετέρου να βρεθεί μία οριστική λύση.

    Όπως εξηγεί ο νομικός εκπρόσωπος των γονέων, από τη στιγμή που τα βλαστοκύτταρα δεν είναι ζωντανός οργανισμός, αν καταστραφούν προκύπτουν νομικά δύο αδικήματα: φθορά ξένης περιουσίας και προσβολή προσωπικότητας, για τα οποία οι αποζημιώσεις που ορίζονται είναι πολύ χαμηλές.  Το ουσιαστικό πρόβλημα, ωστόσο, προκύπτει εάν μετά από ορισμένα χρόνια κάποιο από τα παιδιά των οποίων το γενετικό υλικό φυλασσόταν στην τράπεζα νοσήσει και το χρειαστεί για τη θεραπεία του. Αν αυτό έχει καταστραφεί είναι ένα σοβαρότατο ζήτημα το οποίο όμως νομικά δεν καλύπτεται.

    «Σκοπός μας είναι να τηρηθούν τα ειδικά πρωτόκολλα διαχείρισης, έτσι ώστε να εξακολουθήσουν τα βλαστοκύτταρα να φυλάσσονται με ασφάλεια. Επίσης, να ελεγχθεί αν μέχρι τώρα έχουν συντηρηθεί με ασφάλεια.

    Στο πλαίσιο αυτό, ζητάμε, καταρχήν από το Υγεία, που είναι μεσεγγυούχος  αλλά και από το υπουργείο Υγείας, να προβούν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους», δήλωσε στο mononews.gr, ο κ. Οικονομόπουλος, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μία σειρά από νομικά ζητήματα που επιβάλλουν να δοθεί μια λύση, γρήγορα και αποτελεσματικά, η οποία θα εξασφαλίζει την ασφαλή συντήρηση των βλαστοκυττάρων.

    Τα πιθανά σενάρια

    Αυτή τη στιγμή τα πιθανά σενάρια για την έκβαση της υπόθεσης είναι τα εξής:

    1. Να αναλάβει το Υγεία, το οποίο έχει νομική και ουσιαστική υποχρέωση. Αυτή είναι και η βασική επιδίωξη των γονέων, μέσω του νομικού εκπροσώπου τους, στη διάθεση του οποίου βρίσκονται έγγραφα, με τα οποία ο Όμιλος δεσμεύεται απέναντι στους γονείς ότι θα αναλάβει το συνολικό κόστος της συντήρησης  σε περίπτωση μελλοντικού προβλήματος. Το πλεονέκτημα των γονέων, σε αυτήν την περίπτωση,  είναι ότι δεν έχει παρέλθει η πενταετία από τη στιγμή που το Υγεία παραχώρησε τις μετοχές του, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο όμιλος δεν θα είχε νομικά ευθύνη απέναντί τους.
    2. Να διατηρήσει την τράπεζα η θυγατρική του Μαιευτηρίου Ιασώ, Medstem, η οποία έχει συμβατική υποχρέωση. Το 2010 είχε υπογραφεί αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των δύο εταιριών, σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση πτώχευσης της μίας από της δύο, η άλλη είναι υποχρεωμένη να αναλάβει τη συντήρηση του υλικού της. Ωστόσο, η συμφωνία αφορά μόνο τις μονάδες ομφαλιοπλακουντιακού αίματος και όχι ιστού ομφάλιου λώρου, υλικό το οποίο την εποχή εκείνη δεν λαμβανόταν.
    3. Να αναλάβει άλλη αξιόπιστη εταιρία, περίπτωση κατά την οποία ενδεχομένως να υπάρξει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των γονέων.

    Ανοιχτό παραμένει, επίσης, το ενδεχόμενο να αποφασιστεί τελικά από τους αρμόδιους φορείς να παραδοθεί το υλικό για δημόσια χρήση ή να μεταφερθεί σε δημόσιο νοσοκομείο, χωρίς να ζητηθεί η συγκατάθεση των γονέων.

    Για την ώρα, η δικογραφία δεν έχει φτάσει στα χέρια των εμπλεκομένων, καθώς η διαδικασία έχει «παγώσει» προσωρινά, λόγω μετάθεσης του εισαγγελέα που την διαχειριζόταν, Γιώργου Νούλη, ο αντικαταστάτης του οποίου αναμένεται να οριστεί άμεσα.

    Καμία ιδιωτική τράπεζα δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας

    Ύστερα από το «κανόνι» της Stem Health και κατόπιν αιτήματος του υπουργού Υγείας, συστάθηκε συμβουλευτική επιτροπή, για την υπόθεση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των τριών δημόσιων τραπεζών καθώς και ο πρόεδρος του ΕΟΜ, καθηγητής Ανδρέας Καραμπίνης.

    Από σχετική έκθεση που συνέταξε η επιτροπή και η οποία φέρεται να βρίσκεται στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, προκύπτει ότι καμία ιδιωτική τράπεζα δεν διαθέτει νόμιμη άδεια λειτουργίας, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις συνθήκες φύλαξης και κατά συνέπεια για την καταλληλότητα του γενετικού υλικού που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις τους.

    Διερεύνηση για το αν έχουν αδειοδοτηθεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις όλες οι λειτουργούσες ιδιωτικές τράπεζες της χώρας έχει ζητήσει ο Συνήγορος του Καταναλωτή από την Εισαγγελία, με αφορμή την ίδια υπόθεση.

    Σημειωτέον, ότι η υπουργική απόφαση που θέτει τους όρους λειτουργίας των ιδιωτικών τραπεζών βλαστικών κυττάρων δημοσιεύτηκε στις 24 Μαρτίου του 2017, ενώ λειτουργούσαν ήδη τουλάχιστον προ δεκαετίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ραγδαίες εξελίξεις για το θέμα της τράπεζας Βλαστοκυττάρων Stem – Health Hellas που έκλεισε. Αγωνία για 30.000 γονείς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αιματολογικοί καρκίνοι: Δείτε ποια είναι τα «ύποπτα» συμπτώματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εγκρίθηκε στην Αμερική η πρώτη γονιδιακή θεραπεία για τον καρκίνο



    ΣΧΟΛΙΑ