• Pharma & Health

    Υπ. Υγείας: Μεταβατικού χαρακτήρα η τροπολογία για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων

    • Έφη Τσιβίκα


    Τίποτα καινούριο σε αυτό το οποίο έχει ήδη νομοθετηθεί για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων δεν προσθέτει η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή την Τετάρτη (μπορείτε να τη δείτε εδώ), διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας.

    Ο σκοπός της είναι να καλύψει το νομοθετικό κενό που δημιουργήθηκε μετά την ακύρωση της εφαρμοστικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) του νόμου 4336/2015 από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και γι αυτό οι ρυθμίσεις της είναι μεταβατικού χαρακτήρα για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

    Στο διάστημα αυτό θα δίνονται άδειες λειτουργίας φαρμακείου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και μόνο σε φαρμακοποιούς. Το περιεχόμενο των παραπάνω διατάξεων αλλά και ο συνολικός χειρισμός του θέματος είναι σε γνώση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), επισημαίνει το υπουργείο Υγείας.

    Με την τροπολογία, η οποία κατατέθηκε προς ψήφιση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η Αριστοτέλους επαναφέρει επί της ουσίας το σύνολο των ρυθμίσεων που προέβλεπε η σχετική ΚΥΑ περί ιδιοκτησιακού, η οποία όμως ακυρώθηκε με την υπ’ αριθμόν 1804/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

    Ειδικότερα, οι άδειες ίδρυσης φαρμακείων θα χορηγούνται σε φυσικά πρόσωπα (φαρμακοποιούς και μη), όπως προέβλεπε και η ακυρωθείσα ΚΥΑ, με τη διαφορά ότι προκειμένου να ισχύσουν οι σχετικές ρυθμίσεις θα πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις, τους περιορισμούς, τη διαδικασία και κάθε λεπτομέρεια που αφορά στην χορήγηση άδειας ίδρυσης φαρμακείου καθώς και σχετικά με την λειτουργία τους. Όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα, η χορήγηση άδειας ίδρυσης προβλέπεται μόνο για την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ).

    Η άδεια  χορηγείται με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου περιφερειάρχη, ενώ ο κάτοχός της  μπορεί να λειτουργήσει φαρμακείο είτε ως ατομική επιχείρηση, είτε ως εμπορική εταιρεία οποιασδήποτε μορφής, πλην αυτής της ανώνυμης εταιρείας.

    Υπενθυμίζεται ότι η είδηση για την τροπολογία προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), με τον πρόεδρό του, κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη, να δηλώνει: «Το ποιος δικαιούται να ιδρύσει φαρμακείο το έκρινε προ εξαμήνου η Ολομέλεια του ΣτΕ με συντριπτική πλειοψηφία (20-2). Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να σεβαστεί την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, η οποία άλλωστε συμπίπτει με σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σε κάθε περίπτωση οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι σε τέτοιες ρυθμίσεις και δεν θα επιτρέψουν με κανένα τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες.

    Όποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς απλώς θα χάσει τα χρήματα του».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η κυβέρνηση «ανοίγει» το επάγγελμα των φαρμακοποιών με τροπολογία-εξπρές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η τροπολογία του υπουργείου Υγείας δε θα περάσει λένε οι φαρμακοποιοί



    ΣΧΟΛΙΑ