• Business

    Ο ΕΝΦΙΑ φέρνει συμψηφισμούς φόρων. Όλο το παρασκήνιο

    φορολογικές δηλώσεις


    Σε μαζικούς συμψηφισμούς οφειλών με επιστροφές φόρων, ακόμα και αν αυτές δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμες, προσανατολίζεται από τον ερχόμενο μήνα η ΑΑΔΕ, με αφορμή και την επικείμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

    Αν και οι δόσεις που έλαβε φέτος η χώρα μας από τον ESM για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών υποτίθεται πως θα πήγαιναν και σε επιστροφές φόρων, η εφορία δε φαίνεται πολύ… ζεστή για αυτές τις επιστροφές, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πρώτο 7μηνο του έτους οι επιστροφές φόρων ανέρχονται σε 2,330 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 300 εκατ. ευρώ μειωμένες έναντι του στόχου που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό.

    Και απ’ ό,τι φαίνεται αυτό δεν ήταν τυχαίο. Στόχος είναι αυτές οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων να συμψηφιστούν με οφειλές των φορολογούμενων, που σε μεγάλο βαθμό θα προκύψουν από την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Εξάλλου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η εφορία μπορεί να συμψηφίζει αυτεπαγγέλτως επιστροφές φόρων με φορολογικές οφειλές, ακόμα κι αν αυτές δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμες. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό πολλοί φορολογούμενοι να μην εισπράξουν ποτέ τις επιστροφές τους ή μέρος αυτών, αλλά τα χρήματα αυτά να συμψηφιστούν με τον ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν, όταν βέβαια ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του φετινού φόρου στα ακίνητα. Κι αυτό, προφανώς, για να διασφαλίσει το Δημόσιο τα έσοδά του, προτού αποπληρώσει τις οφειλές του προς τους φορολογούμενους.

    Σημειώνεται ότι από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις προέκυψαν 784.686 δηλώσεις με πιστωτικό αποτέλεσμα, στις οποίες αντιστοιχεί επιστροφή φόρου συνολικού ύψους άνω των 363 εκατ. ευρώ. Στα μέσα Ιουλίου πραγματοποιήθηκε μαζική εντολή πληρωμής σε φορολογούμενους που είχαν υποβάλει εγκαίρως τη φορολογική τους δήλωση και δικαιούνταν επιστροφής, με περίπου 270.000 φορολογούμενους να εισπράττουν κοντά στα 81 εκατομμύρια ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  ΔΝΤ για Τουρκία: Παρακολουθούμε στενά, δεν έχουμε ενδείξεις ότι θα ζητήσει στήριξη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Η (ευτυχής) συγκυρία που ανάγκασε τον «σουλτάνο» να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το αφεντικό των Financial Times επιστρέφει μέρος από τον μισθό του έπειτα από πιέσεις των εργαζομένων



    ΣΧΟΛΙΑ