• Business

    Γιώργος Οικονόμου: Τα τρυπάνια της Ocean Rig χρεοκόπησαν – Καταρρέει η μετοχή

    Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips


    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για την εταιρεία γεωτρήσεων Ocean Rig, συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, η οποία κατέθεσε αίτηση για πτώχευση στις Ηνωμένες Πολιτείες, μη μπορώντας να διαχειριστεί το δυσθεώρητο χρέος της που αγγίζει τα 4 δισ. δολάρια.

    Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση, η εταιρεία κατέθεσε αίτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 15 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ, καθώς στάθηκε τελικά αδύνατο να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

    Ήδη από το καλοκαίρι του 2016 είχε γίνει γνωστό ότι η Ocean Rig είχε έρθει αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία, από τη στιγμή που τα χρέη της είχαν φτάσει τα 4 δισ. δολάρια. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η μεγάλη κρίση που έχει χτυπήσει την αγορά γεωτρήσεων και δεν άφησε αλώβητη ούτε την εταιρεία του κ. Οικονόμου.

    Οικονόμου

    Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το Ανώτατο Δικαστήριο των Νήσων Κέιμαν έχει διορίσει τους Simon Appell και Eleanor Fisher της AlixPartners ως προσωρινούς σύνδικους πτώχευσης, οι οποίοι εκκίνησαν τις σχετικές διαδικασίες στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα (27 Μαρτίου).

    Η διοίκηση ήλθε σε συμφωνία με τους πιστωτές της ώστε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του 72% του χρέους της, η οποία θα υλοποιηθεί με βάση τέσσερα ξεχωριστά αλλά συνδεδεμένα αναδιαρθρωτικά πλάνα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία των Νήσων Κέιμαν, όπου και βρίσκεται η έδρα της από τον Φεβρουάριο του 2017. Σύμφωνα με αυτά τα πλάνα, ποσό ύψους 3,69 δισ. δολαρίων από το συνολικό χρέος της Ocean Rig πρόκειται να ανταλλαχθεί με νέες κοινές μετοχές της εταιρείας, 288 εκατ. δολάρια μετρητά καθώς και ένα ποσό ύψους 450 εκατ. δολαρίων εξασφαλισμένου χρέους.

    Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι κύριος στόχος της διοίκησης είναι η λειτουργία της εταιρείας να συνεχιστεί απρόσκοπτα, ανεξάρτητα από το γεγονός της χρεοκοπίας της, ενώ οι προμηθευτές και οι πιστωτές της θα εξοφληθούν κανονικά, όπως είχε συμφωνηθεί.

    Οικονόμου Ocean Rig
    Το πλοίο-τρυπάνι βαθέων υδάτων Ocean Rig Corcovado (κατασκευής 2011) της Ocean Rig έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε βάθος από 500 μέτρα έως 3 χιλιόμετρα

    Ο κ. Οικονόμου, που είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ocean Rig, σχολίασε σχετικά τα εξής: «Η εταιρεία, όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι ανταγωνιστές της, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγάλη και συνεχιζόμενη κρίση της βιομηχανίας γεωτρήσεων. Δεδομένης της κατάστασης, η Ocean Rig κάνει τα απαραίτητα βήματα ώστε να μπορέσει να βγει από τη διαδικασία αυτή πολύ ισχυρότερη και ικανή να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που θα προκύψουν. Όλη η ομάδα έχει δεσμευτεί για την προσπάθεια της εταιρείας να πετύχει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης που της θα επιτρέψει να εξυπηρετήσει τους πελάτες της καλύτερα στο προσεχές μέλλον».

    Από τη μεριά του ο Simon Appell δήλωσε ότι «Οι διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 15 αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την επιτυχή αναδιάρθρωση της εταιρείας».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: SHIPPING FOCUS: Ξαφνική χρεοκοπία για τον Γιώργο Οικονόμου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιάννης Κούστας: Τα προβλήματα με τις τράπεζες που πρέπει να λύσει έως τη 1η Απριλίου. Όλο το παρασκήνιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ν. Μαρτίνος: Το πλοίο της Thenamaris που ανέβασε τις τιμές για τάνκερ MR



    ΣΧΟΛΙΑ