• Business

    Στα χέρια Κολομβιανού μεγιστάνα της μπίρας το 20% του θρυλικού Château Pétrus

    • NewsRoom


    Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στον κόσμο των οινοφίλων η είδηση ότι οι ιδιοκτήτες του περίφημου Château Pétrus Pomerol, η οικογένεια Moueix, πούλησε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας «Echos», το 20% των μετοχών της στον Alejandro Santo Domingo. Επικεφαλής ενός τεράστιου ομίλου με πολύπλευρες δραστηριότητες, ο Κολομβιανός δισεκατομμυριούχος είναι μέτοχος της βελγο-βραζιλιάνικης ζυθοποιίας AB InBev, η οποία πρόσφατα απορρόφησε τη SABMiller.

    Οι δύο οικογένειες γνωρίζονται χρόνια. Το τίμημα της συναλλαγής δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά η ιδιοκτησία του Pomerol, συνολικής έκτασης 11,5 εκταρίων, την οποία διασχίζει μία φλέβα μπλε αργίλων, θα αποτιμάτο πάνω από το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Κάτι που, αν επιβεβαιωνόταν, θα σήμαινε ότι το Pétrus πωλήθηκε στη μεγαλύτερη τιμή που έχει δοθεί ποτέ για αμπελώνα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Jean-François Moueix και ο γιος του Jean Moueix διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να απεμπλακούν από το Petrus, έναν αληθινό μύθο σε ό,τι αφορά την οινοποιία.

    Το Pétrus είναι ένα από τα πιο ακριβά κρασιά στον πλανήτη. Οι περίπου 30.000 φιάλες που παράγονται κάθε χρόνο πωλούνται, εκτός των συνηθισμένων δικτύων, σε τιμές που δεν ανακοινώνονται ποτέ, αλλά μπορεί να υπερβαίνουν τα 4.000 ευρώ ανά φιάλη στις καλύτερες χρονιές.

    Το αγαπημένο κρασί των Kennedy

    Η επιτυχία του Petrus είναι από μόνη της ένας θρύλος του δεύτερου μισού του περασμένου αιώνα. Ο Jean-Pierre Moueix, ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από το μηδέν για να γίνει, μεταξύ άλλων, ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων Τέχνης στον κόσμο (πέθανε το 2003 σε ηλικία 90 ετών), ένας άνθρωπος που δεν ήξερε παρά μόνον τρεις λέξεις στα Αγγλικά, έλεγε ότι ήταν εκείνος που το γνώρισε στον JFK ένα βράδυ που δειπνούσε δίπλα του σε κάποιο εστιατόριο της Νέας Υόρκης. Για να εξελιχθεί, τελικά, στο αγαπημένο κρασί του John και της Jackie Kennedy.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κορίν Μεντζελοπούλου: Τι κάνει το Chateau Margaux μία επιχείρηση δισεκατομμυρίων;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλειστικές δηλώσεις στο mononews του Στέλιου Χατζηϊωάννου: Σε ποια ελληνική εταιρεία ενδιαφέρεται να επενδύσει ο «Mr Easyjet»



    ΣΧΟΛΙΑ