• Οικονομία

    Η Μέρκελ έτοιμη να δεχθεί τη μη περικοπή στις συντάξεις – Ποια ανταλλάγματα ζητά

    • NewsRoom


    Ένα βήμα πριν την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για μη περικοπή των συντάξεων, βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος της Γερμανίας είναι κοντά στο κάνει δεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για «πάγωμα» των μειώσεων, μια κίνηση κυριολεκτικά στο παρά πέντε  όχι, όμως, χωρίς ανταλλάγματα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή το Βερολίνο μοιάζει να κάνει στροφή στο θέμα των συντάξεων και να προσεγγίζει τις ελληνικές θέσεις για μη περικοπή. Βάζει ωστόσο δυο όρους, οι οποίοι πρέπει να είναι απαράβατοι. Ο πρώτος όρος είναι να τεκμηριώσει η Αθήνα και μάλιστα με τρόπο απόλυτο ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 ύψους 3,5%. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα “τα νούμερα που θα παρουσιαστούν πρέπει να είναι ιερά και αμετάβλητα, όπως οι εντολές που έλαβε ο Μωυσής”

    Με άλλους λόγους, επιθυμεί να καταστεί απολύτως σαφές πως η αναίρεση του μέτρου σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτεί ή δεν πρόκειται να αποτελέσει αφετηρία για «ξήλωμα» άλλων μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

    Για τις σκέψεις του Βερολίνου, κατά πληροφορίες, έχει ενημερωθεί και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης. Εξάλλου η μη περικοπή των συντάξεων θα εμφανιστεί ως αποτέλεσμα των συνολικών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας και όχι της πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης, αλλά και ως ανταπόκριση σε ένα ζητούμενο που δεν θέτει μόνο το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και η Ν.Δ. και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Σημειώνεται πως μέχρι πριν από δύο εβδομάδες το κλίμα στα βασικά ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων ήταν ιδιαίτερα αρνητικό σε σχέση με την ακύρωση των ψηφισμένων περικοπών των συντάξεων. Ακόμη και η Κομισιόν, που παραδοσιακά προσεγγίζει ευνοϊκότερα τις ελληνικές θέσεις, ήταν πολύ προσεκτική, γιατί δεν ήθελε να εμφανισθεί ως η μόνη «υποχωρητική» έναντι του ελληνικού αιτήματος.

    Ομως, όπως προαναφέρθηκε, ήδη σημειώνεται μια ουσιαστική στροφή, που μάλιστα, εν πολλοίς δεν σχετίζεται ευθέως με την Ελλάδα. Σε όλη την Ευρωζώνη και πρωτίστως στο Βερολίνο υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις περί την Ιταλία. Ετσι, ουδείς επιθυμεί μια παράλληλη κρίση με επίκεντρο την Ελλάδα, που θα ανέκυπτε εάν η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων προβαλλόταν ως μονομερές μέτρο της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης, η προσέγγιση της κ. Μέρκελ σχετίζεται και με τις εσωτερικές ισορροπίες στη Γερμανία. Η Γερμανίδα καγκελάριος γνωρίζει πως η μη περικοπή των συντάξεων θα προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά μόνο από τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές. Ομως, εκτιμά πως χρειάζεται περισσότερο τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έκτακτο Eurogroup για τις συντάξεις

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Δεν υπάρχουν δύο σενάρια για τις συντάξεις» υποστηρίζει ο Τσακαλώτος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κ. Μητσοτάκης: Η ανικανότητα του Τσίπρα φταίει για τις περικοπές των συντάξεων



    ΣΧΟΛΙΑ