• Business

    ESM: «Πράσινο φως» από Γερμανία για να εκταμιευθούν τα 15 δισ.

    ESM


    Έγκριση από το Γερμανικό Κοινοβούλιο για την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ περιμένει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα ανακοίνωση μετά τη σημερινή σύνοδό του για το ελληνικό ζήτημα.

    Κανονικά θα έπρεπε να ανακοινώσει τις ρήτρες εκταμίευσης της δόσης που θα ερχόταν στην Ελλάδα σε λίγες ημέρες. Ωστόσο πλέον η κίνηση μεταφέρεται για τον Αύγουστο και Στην ανακοίνωσή του, ο ESM διαβεβαιώνει ότι η δόση θα έρθει πολύ πριν την 21η Αυγούστου που λήγει το πρόγραμμα και η διαθεσιμότητά της.

    Νωρίτερα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Όλαφ Σολτς,δήλωσε ότι αισιοδοξεί για την εκταμίευση αλλά αιτιολόγησε τη στάση του να βάλει «μπλόκο» στη δόση λέγοντας ότι είναι σωστό να γίνει συζήτηση με τους Γερμανούς βουλευτές που δεν γνώριζαν το μέτρο αυτό που πήρε η ελληνική κυβέρνηση.

    Η ανακοίνωση του ESM

    Όπως επισημαίνει ο ESM στην ανακοίνωσή του “το Διοικητικό Συμβούλιο συνήλθε στις Βρυξέλλες για να εξετάσει την εκταμίευση της τελικής δόσης της χρηματοδοτικής του συνδρομής στην Ελλάδα ύψους 15 δισ. ευρώ που θα διατεθεί για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και τη δημιουργία μαξιλαριού διαθεσίμων. Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε καταρχήν την εκταμίευση της τελικής δόσης η οποία θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών. Μόλις ολοκληρωθεί η εκκρεμούσα εθνική διαδικασία, η εκταμίευση θα εκτελεστεί πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος του ESM”.

    Την καταβολή της δόσης πριν τη λήξη της δανειακής σύμβασης στις 21 Αυγούστου είχε προαναγγείλει και μέσω Twitter νωρίτερα ο ESM λέγοντας ότι “το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε κατ’ αρχήν την τελευταία εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης της εθνικής διαδικασίας (στην Γερμανία). Μόλις ολοκληρωθεί η εθνική διαδικασία, θα ακολουθήσει η εκταμίευση σύντομα, πριν το τέλος του προγράμματος”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι σηματοδοτεί το «μπλόκο» της Γερμανίας στην εκταμίευση της δόσης-Χάθηκε το waiver για τα ελληνικά ομόλογα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βόμβα» Βερολίνου: Ζητεί ισοδύναμα για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά – Μπλόκο στην εκταμίευση της δόσης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σαφής προειδοποίηση Σολτς: Μεγάλο λάθος για την Ελλάδα να αλλάξει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί



    ΣΧΟΛΙΑ