• Οικονομία

    «Βόμβα» Βερολίνου: Ζητεί ισοδύναμα για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά – Μπλόκο στην εκταμίευση της δόσης

    • NewsRoom
    Βρυξέλλες

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    Περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων – όσο είναι το δημοσιονομικό κόστος του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά – ζήτησε η Γερμανία από την Ελλάδα κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, μπλοκάροντας έτσι την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δισ. προς την Ελλάδα.

    Στο σημερινό Eurogroup αποφασίστηκε πως αντί η δόση να εκταμιευθεί τις επόμενες μέρες, θα καθυστερήσει και θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία στις αρχές Αυγούστου αφού η ελληνική κυβέρνηση κάνει περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων και πάρει την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου.

    «Οι εθνικές διαδικασίες στην Γερμανία για την έγκριση της δόσης είναι συνδεδεμένες με την απόφαση των ελληνικών αρχών για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά» είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κ. Ρέγκλινγκ και εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά «δεσμεύτηκε να κάνει περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων».

    Όσον αφορά τις συντάξεις σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μην γίνουν οι περικοπές των συντάξεων από τις αρχές του 2019, ο επικεφαλής του Eurogroup Μ. Σεντένο αλλά και ο κ. Ρέγκλινγκ ήταν ξεκάθαροι: «Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει κατά την διάρκεια του προγράμματος».

    Σεντένο: Αρχές Αυγούστου η δόση των 15 δισ.

    Νωρίτερα, ο ο πρόεδρος της ευρωομάδας, Μάριο Σεντένο δήλωσε πως η τελευταία δόση των 15 δισ. ευρώ θα καταβληθεί στις αρχές Αυγούστου. H απόφαση για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ επικυρώθηκε από 18 χώρες. Η τελική απόφαση που θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης θα ληφθεί όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια.

    «Περιμένω ότι αυτό θα συμβεί στις αρχές του Αυγούστου», σημείωσε.

    Αυτή, τόνισε, ήταν η τελευταία συνάντηση με την Ελλάδα σε πρόγραμμα. Καλωσορίσαμε το σχέδιο της Κομισιόν για τη μεταμνημονιακή εποπτεία, που ξεκινά στα μέσα Αυγούστου, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

    Ο κ. Σεντένο υπογράμμισε ότι παρά τις διεθνείς αβεβαιότητες, είμαστε βέβαιοι για την ανθεκτικότητα της ευρωζώνης. Τα χρόνια μεταρρυθμίσεων αποδίδουν. Πρέπει να παραμείνουμε στο δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

    Συμφωνήσαμε, τόνισε, ότι το χτίσιμο μαξιλαριών ρευστότητας παραμένει βασική προτεραιότητα για τις χώρες με υψηλό χρέος.

    Μοσκοβισί: Η Ελλάδα επιστρέφει στην ομαλότητα

    Η Ελλάδα είναι στο δρόμο επιστροφής στην ομαλότητα, καθώς ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, σημείωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.

    Αυτό σημαίνει, σημείωσε ο Επίτροπος, ότι ο ESM μπορεί να συνεδριάσει αύριο και να εγκρίνει επί της αρχής την δόση, η οποία θα εκταμιευτεί όταν ολοκληρωθεί και η τελευταία έγκριση από εθνικό κοινοβούλιο. Θα πάρει λίγο παραπάνω από ότι αναμενόταν αλλά θα ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαδικασία και θα εισέλθουμε στη φάση της ενισχυμένης εποπτείας.

    Ο επίτροπος επανέλαβε ότι η φάση της ενισχυμένης εποπτείας «ξεκάθαρα δεν είναι νέο πρόγραμμα, σε καμία περίπτωση».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τσίπρας: Μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν έχω περισσότερες ελπίδες για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurogroup: «Ξεκαθαρίζει» σήμερα η μείωση συντάξεων και η αναστολή του ΦΠΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μοσκοβισί: Να συνεχίσει η Ελλάδα τις αξιόπιστες δημοσιονομικές πολιτικές – Το χρέος παραμένει υψηλό



    ΣΧΟΛΙΑ