• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Θεωρία των Παιγνίων και Ιστορία: Η πρόκληση του να κάνεις σωστές επενδυτικές επιλογές με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

    • Bloomberg

    Businessman working on tablet with INVESTOR on a screen


    Οι επενδυτές στις αμερικανικές αγορές είναι αντιμέτωποι με την ισχυρότερη οικονομία εδώ και χρόνια και την πιο ασταθή πολιτική. Μερικοί, όμως, αγκαλιάζουν την πρόκληση που συνεπάγεται η «συμφιλίωση» των δύο αυτών άκρων.

    Για τον Jason Evans του hedge fund NineAlpha Capital LP, η απάντηση είναι να κατανοήσουμε τις βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες. Στην William Blair & Co., που επιβλέπει περισσότερα από 61 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Brian Singer χρησιμοποιεί τη Θεωρία των Παιγνίων για να διαχωρίσει το σήμα από τον θόρυβο. Και ο Jim Vogel, βετεράνος της αγοράς στην FTN Financial, αντλεί διδάγματα από την πρόσφατη ιστορία και διατηρεί το βλέμμα του σταθερά στην Fed.

    Αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι επενδυτές επικεντρώνονται στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και στην ανοδική πορεία των εταιρικών κερδών, με τα γεγονότα στην Ουάσινγκτον να περνούν σε δεύτερη μοίρα. Η μεταβλητότητα στις αγορές είναι χαμηλή και η ζήτηση για αμερικανικά assets είναι ισχυρή. Ο δείκτης του δολαρίου της Fed έχει ενισχυθεί περισσότερο από 9% από το χαμηλό του 2018, τα επιτόκια των ομολόγων βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο εν όψει της μεγάλης αύξησης της προσφοράς και ο δείκτης S&P 500 είναι κοντά στο ιστορικό ρεκόρ.

    Ωστόσο, κάποιοι φοβούνται ότι αυτή η ψυχραιμία απλώς αυξάνει τις πιθανότητες αιφνιδιασμού σε ένα περιβάλλον όπου ένα προεδρικό tweet, κυβερνητικές ατάκες ή η πρόοδος στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα θα μπορούσε να ανατρέψει τις προσδοκίες. Με το στοίχημα να μεγαλώνει καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές πλησιάζουν και οι εμπορικές εντάσεις εξακολουθούν να ζυμώνονται, οι ταλαντεύσεις στην αγορά ενδέχεται σύντομα να ενταθούν.

    Έλεγχοι κινδύνου

    “Το περιβάλλον αυτό είναι καλό για συναλλαγές”, δήλωσε ο Evans, συνιδρυτής της NineAlpha και πρώην επικεφαλής διακίνησης αμερικανικών ομολόγων στην Deutsche Bank AG. “Είναι πιο επισφαλής για τοποθετήσεις“.

    Η βασική του στρατηγική επικεντρώνεται στις παραμορφώσεις της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των στρεβλώσεων στην καμπύλη αποδόσεων, οι οποίες μπορούν να ενταθούν σε ένα ευρύτερο sell-off.

    “Ολόκληρη η πολιτική εξίσωση αυτή τη στιγμή – δεν έχω ιδέα πώς να την συνυπολογίσω, εκτός από το ότι πιστεύω ότι το εύρος των αποτελεσμάτων που πιθανόν να έχουμε πιθανότατα είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχουμε ενσωματώσει στους ελέγχους κινδύνου που έχουμε, συμπεριλαμβανομένης ακόμα και μίας αποποπής [του Τραμπ]“.

    Ο Brian Singer της William Blair ασχολείται με την πολιτική κατάσταση, σε μια προσπάθεια να μαντέψει τι μπορεί να συμβεί. Ο επικεφαλής στρατηγικών δυναμικής κατανομής της εταιρείας χρησιμοποιεί τη Θεωρία των Παιγνίων για να διερευνήσει τα κίνητρα των υπευθύνων λήψης αποφάσεων και να κατανοήσει πιθανές ενέργειες και αποτελέσματα. Έχει διαπιστώσει ότι η στρατηγική είναι χρήσιμη για τη διαμόρφωση θέσεων γύρω από λαϊκίστικα μακροοικονομικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο

    Η μεταβλητότητα των ενδιάμεσων εκλογών

    Ο Singer λέει ότι βλέπει την αμερικανική πολιτική να συμβάλει στην αστάθεια της αγοράς εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών, αλλά μέχρι στιγμής αναμένει ότι ο συνολικός αντίκτυπος στις τοποθετήσεις θα είναι ουδέτερος. Αν και υπήρξαν πολλές συζητήσεις για πιθανή προεδρική αποπομπή εάν οι Δημοκρατικοί ανακτήσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μπορεί να είναι παραπάνω ένα προεκλογικό εργαλείο, λέει ο Singer. Η ανάλυσή του υποδηλώνει ότι κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν θα επωφεληθεί πραγματικά από την εμφάνιση ενός τέτοιου σεναρίου μέχρι το τέλος.

    Το σημείο όπου εστιάζουμε μας όσον αφορά στα επιτόκια και τις τιμές των assets στις ΗΠΑ είναι στην πραγματικότητα δύο οντότητες δημόσιας πολιτικής: η Federal Reserve και όλοι οι άλλοι”, δήλωσε ο Singer. Είπε ότι η στρατηγική του δίνει προτεραιότητα στα στοιχεία της Fed, επειδή “τα περισσότερα από αυτά που βλέπουμε να βγαίνουν από την αμερικανική πολιτική αρένα, σύμφωνα με τη δική μας προοπτική εμπίπτουν στην κατηγορία του θορύβου”.

    Στο Μέμφις του Τενεσί, ο Vogel του FTN εξετάζει επίσης τον πολιτικό κίνδυνο μέσω του φακού της Fed. Αλλά το σημείο αναφοράς για την ανάλυσή του είναι ιστορικό και όχι συμπεριφορικό και δεν χρειάζεται να φτάσει μέχρι τα πολιτικά σκάνδαλα που ενέπλεξαν τους πρώην ηγέτες των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον και Μπιλ Κλίντον.

    Πλήγμα στην εμπιστοσύνη

    “Έχουμε κάποια πρότυπα που είναι αρκετά πρόσφατα για το τι μπορεί να προκαλέσει η πολιτική δυσλειτουργία στην εμπιστοσύνη των επενδυτών και των επιχειρήσεων, και το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η κρίση του ανώτατου ορίου χρέους του 2011″, δήλωσε ο Vogel.

    Αυτή η απειλή για το κλείσιμο της κυβέρνησης ήρθε τη χρονιά αφού οι Ρεπουμπλικανοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Κάτω Βουλής και ήταν η πρώτη διαμαρτυρία για αυτό που θεωρούσαν υπερβολικές δαπάνες υπό την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα. Η σύγκρουση οδήγησε τον οίκο αξιολόγησης S&P να στερήσει από τις ΗΠΑ την αξιολόγηση AAA. Καθώς η αναταραχή μεταδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, ο πρόεδρος της Fed, Ben S. Bernanke, δεσμεύτηκε για άλλα δύο χρόνια με χαμηλά επιτόκια, προωθώντας τις αποδόσεις του αμερικανικού ομολόγου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα εκείνη την εποχή.

    Ενώ ο Donald Trump έχει επίσης φλερτάρει με την ιδέα ενός shutdown, ο Vogel λέει ότι ο κυρίαρχος κίνδυνος της αγοράς σήμερα είναι ο εμπορικός προστατευτισμός. Η πρόκληση για τους επενδυτές είναι να επιλέξουν το timing: οι αγορές αντιδρούσαν ελάχιστα στην προαναγγελθείσα επιβολή αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας περίπου 200 δισ. δολαρίων, καθώς και στην ανταπόδοση του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Αμερικής.

    “Μιλούσαμε επί τρεις εβδομάδες για αυτά που σχεδόν έγιναν τα μυθικά 200 δισεκατομμύρια δολάρια, και είναι δύσκολο να το διακινήσεις, γιατί απλώς επίκειτο“, δήλωσε ο Vogel.

    Τα επιτόκια του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο μετά τις ειδήσεις αυτής της εβδομάδας, αν και το υψηλό 3,07% της Τετάρτης παραμένει πάνω από 5 μονάδες βάσης κάτω από την αιχμή του για το έτος. Ο δείκτης Bloomberg του δολαρίου υποχωρεί κατά περίπου 0,4% αυτήν την εβδομάδα, ενώ τα futures του S&P 500 ελάχιστα άλλαξαν από το επίπεδο της περασμένης Παρασκευής.

    Επικέντρωση στη Fed

    Η επικέντρωση στην απάντηση της Fed σε οποιαδήποτε πολιτική επίπτωση μπορεί να προσφέρει πιο σταθερή καθοδήγηση, και οι αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πτωτικές πιέσεις εάν η κεντρική τράπεζα εκφράσει ισχυρότερες ανησυχίες για τον αντίκτυπο των εμπορικών διαφορών στην οικονομία. Ο Vogel αναμένει ότι η Fed θα παρακολουθεί την επιχειρηματική και την καταναλωτική εμπιστοσύνη ως πρώιμο δείκτη: Αν και οι δασμοί αποτελούν πιθανή απειλή για την ανάπτυξη στη συνέχεια, το κλίμα θα μπορούσε να επιδεινωθεί γρήγορα.

    Ο Greg Valliere, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής στην εταιρεία Horizon Investments στο Charlotte της Βόρειας Καρολίνας, βλέπει έναν γενικότερο κίνδυνο για την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

    “Εάν οι επενδυτές παγκοσμίως αρχίσουν να πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ αρχίζουν να φαίνονται λιγότερο σταθερές πολιτικά, αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στις αγορές”, ανέφερε.

    Για το λόγο αυτό, θεωρεί επίσης ότι η νομισματική πολιτική αποτελεί έναν κρίσιμο οδηγό για τους επενδυτές. “Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ενώ ο Trump είναι πολύ ασταθής, υπάρχουν άλλοι άνθρωποι όπως ο Jerome Powell στους οποίους οι αγορές έχουν μεγάλη πίστη», δήλωσε ο Valliere, αναφερόμενος στον σημερινό επικεφαλής της Federal Reserve.

    Με την προϋπόθεση ότι οι επενδυτές θα παίρνουν ενδείξεις κυρίως από την αμερικανική κεντρική τράπεζα, οι αγορές ενδέχεται να παραμείνουν σε κατάσταση αναμονής τουλάχιστον μέχρι τη συνεδρίαση της Fed στις 26 Σεπτεμβρίου. Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θα επικαιροποιήσουν τότε τις προβλέψεις τους για τα επιτόκια και την οικονομία, που την τελευταία φορά προέβλεπε δύο ακόμη αυξήσεις φέτος και τρεις το 2019.

    Καθώς η οικονομία παραμένει ισχυρή, η Fed μπορεί να ακολουθήσει την ίδια πορεία. Αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετό για να διατηρηθεί ο πολιτικός θόρυβος στο παρασκήνιο και να επιτραπεί στα αμερικανικά επιτόκια και το δολάριο να ξαναρχίσουν την ανοδική πορεία τους. Εάν οι πολιτικές ανησυχίες γίνουν πιο πιεστικές καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές πλησιάζουν, οι επενδυτές μπορεί να χρειαστεί να επανεκτιμήσουν τις στρατηγικές τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι συμβαίνει στην Τράπεζα Αττικής με τους κ. Ρουμελιώτη και Πανταλάκη;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι είπαν οι CFO των ελληνικών τραπεζών στο roadshow στο Λονδίνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Oι ανατροπές που έχει φέρει η «αιματοχυσία» στις τράπεζες: Η έκπληξη της Eurobank και η «θυσία» της Εθνικής



    ΣΧΟΛΙΑ