• ΑΓΟΡΕΣ

    Μετοχές, πετρέλαιο, χρυσός: Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις των επενδυτών

    • Bloomberg


    Οι παγκόσμιες αγορές έδειξαν σημάδια σταθερότητας, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

    Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν λόγω των εικασιών ότι η σύγκρουση θα παραμείνει υπό έλεγχο, αφού το Ιράν δήλωσε ότι «το ζήτημα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν», ενώ ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φέρεται να είπε στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπένζαμιν Ντετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν μία αντεπίθεση εναντίον του Ιράν.

    Ο δείκτης του δολαρίου παρέμεινε σχεδόν σταθερός, ενώ τα ομόλογα των ΗΠΑ υποχώρησαν ελαφρώς μετά την πτώση των αποδόσεων στην προηγούμενη συνεδρίαση.

    «Η χαμηλή ανταπόκριση της αγοράς πιθανότατα προέρχεται από το εξαιρετικά περίπλοκο κλίμα στην αγορά αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Hebe Chen, αναλύτρια στην IG Markets. «Οι συμμετέχοντες στην αγορά σίγουρα δεν εγκαταλείπουν την ελπίδα ότι τα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου ήταν απλώς ένα μεμονωμένο περιστατικό, ενώ αναμένουν με κομμένη την ανάσα τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια», πρόσθεσε, αναφερόμενη στις επιθέσεις.

    Oil's Reaction Muted Even After Iran Attack | Crude is little changed amid speculation that conflict will remain contained
    Η αντίδραση του πετρελαίου ήταν περιορισμένη ακόμη και μετά την επίθεση του Ιράν

    Οι μετοχές στην Ασία υποχώρησαν σε χαμηλό εξαετίας, ακολουθώντας την πτώση της Παρασκευής στις μετοχές των ΗΠΑ, λόγω των κλιμακούμενων γεωπολιτικών κινδύνων, των απογοητευτικών κερδών των τραπεζών και της προοπτικής να διατηρήσει η Fed τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα.

    Οι κινεζικές μετοχές αποτέλεσαν εξαίρεση στην περιοχή, καθώς ανανεώθηκε η ρυθμιστική στήριξη από το Πεκίνο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεσμεύτηκε την Παρασκευή να αυστηροποιήσει τα κριτήρια εισαγωγής μετοχών στο χρηματιστήριο, να καταπολεμήσει τις παράνομες πωλήσεις μετοχών και να ενισχύσει την εποπτεία των πληρωμών μερισμάτων.

    Εμπορεύματα, Βitcoin

    Το αλουμίνιο και το νικέλιο σημείωσαν άνοδο μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου που απαγορεύουν τις παραδόσεις οποιωνδήποτε ρωσικών προμηθειών μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Ο χρυσός επίσης σημείωσε άνοδο και βρίσκεται κοντά σε νέο ρεκόρ.

    Εν μέσω των ανησυχιών των επενδυτών για τον επίμονο πληθωρισμό και την προοπτική διατήρησης των υψηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο διάστημα, η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή μπορεί να εντείνει την αστάθεια στις αγορές.

    Καθώς η σύγκρουση εντείνεται, πολλοί αναφέρουν ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι και αναμένουν μια στροφή προς τα ομόλογα των ΗΠΑ, τον χρυσό και το δολάριο, μαζί με περαιτέρω απώλειες στις αγορές μετοχών.

    Το Bitcoin ανέκαμψε αφού βυθίστηκε σχεδόν 9% μετά τις επιθέσεις.

    Τα χρηματιστήρια στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ κατέγραψαν μικρές απώλειες με χαμηλούς όγκους συναλλαγών την Κυριακή. Ο δείκτης των μετοχών του Ισραήλ σημείωσε διακυμάνσεις μεταξύ κερδών και απωλειών τουλάχιστον εννέα φορές πριν κλείσει με μικρό κέρδος.

    Με την έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των κερδών των εταιρειών της Wall Street, τα αποτελέσματα των μεγάλων τραπεζών πρόσφεραν την πιο πρόσφατη εικόνα για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ.

    Η JPMorgan Chase & Co. και η Wells Fargo & Co. ανακοίνωσαν και οι δύο καθαρά έσοδα από τόκους χαμηλότερα των εκτιμήσεων, λόγω της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης. Τα κέρδη της Citigroup ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς οι εταιρείες στράφηκαν στις αγορές για χρηματοδότηση και οι καταναλωτές στηρίχθηκαν στις πιστωτικές κάρτες – ενδείξεις ότι μια παρατεταμένη περίοδος υψηλών επιτοκίων θα ωφελήσει τις μεγάλες τράπεζες.

    «Πολλοί οικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να είναι ευνοϊκοί. Ωστόσο, κοιτάζοντας μπροστά, παραμένουμε σε εγρήγορση για μια σειρά από σημαντικές αβεβαιότητες», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon. Ανέφερε τους πολέμους, τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και τις επιπτώσεις της ποσοτικής χαλάρωσης.

    Οι traders σύντομα θα στραφούν στα επικείμενα οικονομικά στοιχεία καθώς θα αποσαφηνίζουν τα στοιχήματά τους για τους κύκλους χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών, καθώς και στις επόμενες συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τα σενάρια του Υπουργείου Οικονομικών για τις οικονομικές επιπτώσεις από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – Οι συσκέψεις και οι φόβοι για πληθωρισμό και βενζίνη

    Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με χρυσό, πετρέλαιο, Optima, ΟΤΕ, APPLE και NVIDIA

    Χρηματιστήριο: Τα τρία ορόσημα της αγοράς τον Απρίλιο – Οι «εισαγόμενοι» φόβοι και τα νέα που έρχονται



    ΣΧΟΛΙΑ