• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι δασμοί του Τραμπ πιθανόν να επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στην οικονομία της Κίνας


    Η απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει επιπλέον δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να περιορίσει κατά έως και 0,5% την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, σύμφωνα με οικονομολόγους.

    Η προειδοποίηση αυτή έρχεται εν μέσω ενδείξεων ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, και η μεγαλύτερη ως προς τη συνεισφορά της στον παγκόσμιο πλούτο, ήδη επιβραδύνει, καθώς η εν εξελίξει εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ απειλεί να εξελιχθεί σε έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο. Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 6,9% το 2017 και η κυβέρνηση έχει θέσει για φέτος ως στόχο το 6,5%.

    Ο Τραμπ το βράδυ της Δευτέρας ζήτησε να ταυτοποιηθούν κινεζικές εισαγωγές ύψους 200 δισ. δολαρίων για επιπλέον δασμούς της τάξεως του 10% – με επιπλέον 200 δισ. μετά από αυτούς, αν το Πεκίνο απαντήσει με αντίποινα. Έχει ήδη δεσμευθεί να επιβάλει δασμούς 25% σε 50 δισ. κινεζικών εισαγωγών, αρχής γενομένης στις 6 Ιουλίου με εισαγωγές αξίας 34 δισ. δολαρίων.

    Η UBS Group AG εκτιμά ότι ο αρχικός γύρος των δασμών σε εισαγωγές 50 δισ. δολαρίων θα μπορούσε να μειώσει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας κατά 0,1% τον πρώτο χρόνο. Αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς σε επιπλέον 100 δισ. αγαθών, η επιβάρυνση για την ανάπτυξη μπορεί να είναι από 0,3% έως 0,5%.

    Η Deutsche Bank AG εκτιμά ότι οι δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 250 δισ. δολαρίων θα έκοβαν 0,2-0,3% από την ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ στους πρώτους 12 μήνες από την εφαρμογή τους.

    Η Oxford Economics Ltd. υπολογίζει ότι δασμοί 25% σε εισαγωγές 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα συν 10% σε εισαγωγές 200 δισ. δολαρίων θα μείωναν την πραγματική ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ κατά περίπου 0,3% την περίοδο 2019-2020.

    Οι αναλύσεις για την επίδραση των δασμών ποικίλουν και σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τις τελικές λεπτομέρειες των δασμών που προωθούνται. Είναι επίσης ένα θέμα τι ότι οι κινεζικές αρχές έχουν τεράστια νομισματική και δημοσιονομική ισχύ που μπορούν να εξαπολύσουν για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επιβράδυνση σχετιζόμενη με το εμπόριο.

    Αξιωματούχοι ήδη τραβούν πολλαπλούς μοχλούς πολιτικής σε μία προσπάθεια να σταθεροποιήσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές που αναστατώθηκαν από την αυξημένη ένταση της εμπορικής διαμάχης με τις ΗΠΑ και την επιδείνωση των προοπτικών για την ανάπτυξη.

    Οι αξιωματούχοι έθεσαν την ημερήσια τιμή του yuan σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από αυτό που αναμενόταν την Τετάρτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι γίνονται προσπάθειες να σταματήσει μία διήμερη κάμψη που ήταν η πιο απότομη από την υποτίμηση του 2015. Αργά την Τρίτη, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Yi Gang δεσμεύθηκε να χρησιμοποιήσει “εκτεταμένα” εργαλεία νομισματικής πολιτικής για να στηρίξει την οικονομία.

    H παρέμβαση του Yi ήρθε μετά από την πτώση του κεντρικού δείκτη της χώρας κάτω από τα επίπεδα των 3.000, όπου είχε πέσει προηγουμένως στη διάρκεια των κρίσεων του 2015 και του 2016. Οι μετοχές συνέχισαν να πέφτουν την Τετάρτη, καθώς ο Shanghai Composite Index υποχώρησε κατά 0,8% το πρωί σε χαμηλό διετίας.

    Οι όλο και μεγαλύτερες προοπτικές για έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο περιπλέκει τις προσπάθειες των αξιωματούχων να περιορίσουν το χρέος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ειδικά με ενδείξεις ότι η οικονομική ανάπτυξη ήδη επιβραδύνει. Τα στοιχεία του Μαΐου για τη βιομηχανική παραγωγή, τις πωλήσεις λιανικής και τις επενδύσεις, όλα ήταν κατώτερα των προβλέψεων των οικονομολόγων.

    Οι εκτιμήσεις για οικονομική ζημία πιθανόν να μην λαμβάνουν πλήρως υπόψη τη μαζική νομισματική ισχύ της κεντρικής τράπεζας της Κίνας. Ένας απλός τρόπος να συγκεντρώσει ρευστότητα και οικονομική εμπιστοσύνη είναι να μειώσει το ποσοστό του αποθεματικού της, ένα βήμα που η Κίνα έχει μεγάλο περιθώριο να κάνει και το έχει ήδη κάνει δύο φορές φέτος.

    Και πάλι, οικονομολόγοι και στελέχη επιχειρήσεων λένε ότι υπάρχει κάποια προοπτική αποφυγής ενός εκτεταμένου εμπορικού πολέμου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, λέει ότι οι απειλές του Τραμπ είναι περισσότερο μία διαπραγματευτική στρατηγική, παρά μία ολική καταστροφή.

    Αυτό θα έκανες αν ήσουν σε μία διαπραγματευτική θέση και ήθελες να υπενθυμίσεις στην απέναντι πλευρά πόση ισχύ διαθέτεις”, είπε ο Blankfein την Τρίτη σε συνέντευξή του στο Bloomberg. “Δε νομίζω ότι είμαστε σε αποστολή αυτοκτονίας εδώ, οπότε υποψιάζομαι ότι δεν θα προκαλέσουμε την κατάρρευση οικονομιών”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κατακρεμνίστηκε το αφήγημα Τσίπρα για «καθαρή έξοδο»: Δεσμεύσεις μέχρι το 2022 προβλέπει το νέο κείμενο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλειστικό: Ο επικεφαλής της Gongbao, Wong Ching ανοίγει τα χαρτιά του για την Εθνική Ασφαλιστική

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο εμφύλιος των Καρέλια: Η αναβολή της γενικής συνέλευσης και τα… 680 κιλά χρυσού για τα μερίσματα στους διχασμένους κληρονόμους



    ΣΧΟΛΙΑ