• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Spotify: Kερδοσκοπικό παιχνίδι η τιμή ευκαιρίας;

    • Bloomberg

    Spotify co-founder and CEO Daniel Ek


    Όλος ο πλανήτης συζητάει πλέον μια μετοχή. Την Spotify, της μεγαλύτερης εταιρείας streaming μουσικής του κόσμου, θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται την Τρίτη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και κανείς δεν γνωρίζει σε τι τιμή. Και όμως, αυτό δεν είναι ικανό να σταματήσει τους αναλυτές από το να προτείνουν στους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές της εταιρείας.

    Η Spotify θα απέχει από την πάγια τακτική των τελευταίων δεκαετιών και δεν θα εκδώσει νέες μετοχές ούτε θα συγκεντρώσει χρήματα μέσω αρχικής δημόσιας εγγραφής. Αντ ‘αυτού, οι υπάρχοντες μέτοχοι θα προσφέρουν τις μετοχές τους σε επενδυτές πραγματοποιώντας μια απευθείας εγγραφή. Οι ιδιωτικές πωλήσεις μετοχών έχουν βοηθήσει την εταιρεία να αποτιμάται πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση ορισμένες από τις συναλλαγές.

    Στα 150 δολάρια 

    Η Manhattan Venture Partners (MVP), μια τράπεζα της Wall Street που ειδικεύεται στις ιδιωτικές συναλλαγές για μεγάλες εταιρίες, ανέφερε ότι οι μετοχές της Spotify αλλάζουν χέρια τις τελευταίες ημέρες σε τιμές που φθάνουν και τα 150 δολάρια, γεγονός που ανεβάζει την αποτίμηση της εταιρείας στα περίπου 26,5 δισ. δολάρια. Η Spotify έχει ανακοινώσει ότι οι μετοχές της, μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2018, άλλαζαν χέρια σε τιμές που ξεκινούσαν από τα 90 δολάρια και έφθαναν τα 132,5 δολάρια, όμως η αυξημένη ζήτηση εν μέσω της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο πρέπει να ανέβασε αυτές τις τιμές.

    Παρά την γενικότερη ανησυχία που επικρατεί για τον τεχνολογικό κλάδο, οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για την Spotify. Ο Τζέιμς Κόρμγουελ αναλυτής της Atlantic Equities LLP και ο Μαρκ Μαχάνεϊ αναλυτής της RBC Capital Markets προτείνουν την αγορά της μετοχής για τον ηγετικό ρόλο που έχει η εταιρεία στην παγκόσμια αγορά μουσικής. Όμως, οι αναλυτές διαφωνούν στην τιμή που θα έχει η μετοχή με μια σημαντική διαφορά της τάξης του 38%

    Μυστήριο 

    Χωρίς να ακολουθείται ο παραδοσιακός δρόμος της αρχικής δημόσιας προσφοράς, οι μετοχές της Spotify δεν έχουν ενδεικτικό εύρος τιμών. Αντίθετα, η αρχική τιμή διαπραγμάτευσης παραμένει μυστήριο μέχρι οι κάτοχοι των μετοχών τις πουλήσουν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. «Χωρίς την προσφορά μετοχών, η προσφορά παραμένει το μεγαλύτερο μυστήριο», έγραψε ο αναλυτής της MKM Partners, Ρομπ Σάντερσον προσθέτοντας: «Αναμένουμε ασυνήθιστη διαπραγματευτική δυναμική τις πρώτες ημέρες μετά τις 3 Απριλίου καθώς δεν γνωρίζουμε πότε θα σταθεροποιηθεί η ρευστότητα».

    Την Τρίτη 3 Απριλίου, τα στελέχη του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και οι οικονομικοί σύμβουλοι της Spotify με επικεφαλής την Morgan Stanley θα δουλέψουν μαζί για να ταιριάξουν τους πωλητές και τους αγοραστές προκειμένου να καθορίσουν μια αρχική τιμή. Αυτή είναι μια διαδικασία που θα πάρει ώρες και σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα η μετοχή της Spotify θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται στο ταμπλό αργά μέσα στην ημέρα.

    Spotify co-founder and CEO Daniel Ek
    Spotify co-founder and CEO Daniel Ek



    ΣΧΟΛΙΑ