• Business

    BlackRock Blog: Τα επιτόκια δεν θα επιστρέψουν σύντομα στην «κανονικότητα»

    • NewsRoom


    Ο τελευταίος μήνας έχει δει μια σταθερή ροή εξελίξεων που υποστηρίζουν την πιθανότητα υψηλότερων επιτοκίων. Τα οικονομικά στοιχεία έχουν βελτιωθεί, οι φορολογικές περικοπές φαίνεται να προχωρούν προς το Κογκρέσο και οι επενδυτές, για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας πιο «ελαστικής» Federal Reserve (Fed).

    Καθώς τα επιτόκια έχουν αυξηθεί, οι επενδυτές έχουν ξαναρχίσει να αναζητούν απάντηση στο καίριο ερώτημα: Έχει έρθει το τέλος για το bull market των ομολόγων και την ομαλοποίηση των ρυθμών; Η απάντηση είναι περίπλοκη.

    Μακροπρόθεσμοι οδηγοί απόδοσης

    Στον προβληματισμό σχετικά με τις αποδόσεις των ομολόγων, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου τους πιο μακροπρόθεσμους παράγοντες που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Οι χαμηλές αποδόσεις συσχετίζονται με δύο συναφείς μακροπρόθεσμες τάσεις: το χαμηλό ΑΕΠ (NGDP) και τη γήρανση του πληθυσμού. Ο λόγος που συσχετίζονται είναι ότι η γήρανση του πληθυσμού σημαίνει βραδύτερη ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και, με τη σειρά του, βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη.

    Η γήρανση του πληθυσμού επηρεάζει τα ποσοστά μέσω ενός δεύτερου μηχανισμού. Καθώς οι καταναλωτές μεγαλώνουν, το δανειοληπτικό και το επενδυτικό τους πρότυπο αλλάζει. Τα παλαιότερα νοικοκυριά τείνουν να δανείζονται λιγότερο και να επιδεικνύουν προτίμηση για εισόδημα, αυξάνοντας τη ζήτηση και μειώνοντας την προσφορά ομολόγων. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι γηραιότεροι πληθυσμοί τείνουν να συνδέονται με χαμηλότερα ή ρυθμιζόμενα με τον πληθωρισμό επιτόκια. Αυτή η δυναμική λειτουργεί εδώ και δεκαετίες και εξηγεί γιατί οι χαμηλές αποδόσεις προηγήθηκαν της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Τι θα πρέπει να αλλάξει;

    Τι θα πρέπει να αλλάξει για να ωθήσει τα ποσοστά πίσω στο «κανονικό»; Όσον αφορά την πραγματική οικονομία, η απάντηση είναι «ταχύτερη ονομαστική ανάπτυξη». Κάνοντας μια αναδρομή στα τελευταία 60 χρόνια, το επίπεδο της ονομαστικής ανάπτυξης ήταν το κλειδί για την κατανόηση του επιπέδου των επιτοκίων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο μέσος όρος της εξομάλυνσης της ονομαστικής αύξησης, εξηγεί σχεδόν το 60% της διακύμανσης των μακροπρόθεσμων επιτοκίων (βλ. Το παρακάτω διάγραμμα).

    chart-gdp-treasury-yield

    Για να βελτιωθεί η ονομαστική ανάπτυξη, πρέπει είτε η πραγματική ανάπτυξη να επιταχυνθεί πέρα από το εύρος 2% έως 2,50% που χαρακτήρισε την ανάκαμψη, είτε να αυξηθεί σημαντικά ο πληθωρισμός. Έως τώρα και στο εξής, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για κάποιο από τα δύο. Βεβαίως, η οικονομία θα αυξηθεί λίγο πιο γρήγορα αυτό το έτος, και μια φορολογική περικοπή το επόμενο έτος θα βοηθήσει περαιτέρω. Ωστόσο, ούτε η σημερινή επιτάχυνση της ανάπτυξης ούτε η προοπτική περιορισμένου φορολογικού συντελεστή υποδηλώνει την επιστροφή στη σταθερή ανάπτυξη + 3%. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, είναι εμφανές ότι απουσιάζει. Το προτιμώμενο μέγεθος πληθωρισμού από την Fed έπεσε στο 1,30%.

    Τίποτα από τα παραπάνω δεν δείχνει ότι τα ποσοστά δεν θα αυξηθούν. Δεδομένης της σύσφιξης της πολιτικής της Fed και της οριακά ταχύτερης ανάπτυξης, πιθανότατα θα αυξηθούν. Ωστόσο, το υψηλότερο δεν σημαίνει πως είναι το κανονικό. Τι σημαίνει κανονικό; Η μέση απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων στα 20 χρόνια πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση είναι περίπου 6%.

    Το bull market ομολόγων μπορεί να έχει τελειώσει, δηλαδή τα ποσοστά πιθανότατα έχουν πιάσει πάτο, αλλά η κανονικότητα είναι μακριά.

    Το κείμενο είναι του Russ Koesterich, CFA Portfolio Manager for BlackRock’s Global Allocation Team

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: BlackRock Blog: Οι προβλέψεις μας για το Ηνωμένο Βασίλειο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  BlackRock Blog: Μην το φτιάξετε και το ξεχάσετε-Να παρακολουθείτε το πορτοφόλιο σας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν

     



    ΣΧΟΛΙΑ