• ΑΓΟΡΕΣ

    Το «Βlack Friday» ήρθε νωρίτερα στις τραπεζικές μετοχές. Άλμα 9,45% για τον τραπεζικό δείκτη

    Χρηματιστής που πίνει σαμπάνια


    Αγοραστική …φρενίτιδα αλά «Black Friday» βίωσε η Λεωφόρος Αθηνών, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τους αγοραστές να σπεύδουν να αγοράσουν τις υπερπουλημένες τράπεζες, σε «τιμή ευκαιρίας».

    Βroker τραπεζικής χρηματιστηριακής, ανέφερε στο mononews ότι η σημερινή αντίδραση της αγοράς ήρθε για τρεις λόγους. Οι φόβοι για άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες ενός ή δύο τραπεζών, ξεθώριασαν πριν προλάβουν να εξαπλωθούν στο σύνολο του τραπεζικού κλάδου. Θεωρεί ότι τα πράγματα μεγαλοποιήθηκαν από τον τύπο,  γεγονός που το εκμεταλλεύτηκαν και οι short sellers.

    Τα νέα αναφορικά με τα σχέδια πωλήσεων των NPLs είναι εντός χρονοδιαγράμματος,  «έτσι, η πρόσφατη αναταραχή δεν έχει επηρεάσει το έργο επί τόπου». Αφήνοντας στην άκρη την πολιτική εσωτερική αβεβαιότητα και τις εισαγόμενες πιέσεις από την Ιταλία, υπάρχουν και θετικά νέα στην οικονομία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές των μετοχών υψηλότερα, όπως οι εισροές από τον Τουρισμό, που βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, οι δείκτες του Real estate είναι επίσης σε άνοδο, ενώ και η ζήτηση για ελληνικά ακίνητα από το εξωτερικό αυξάνονται.

    Είτε είσαι από τη μεριά του long story είτε του short, νικητής σήμερα ήταν το long, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στο +2,11%, υψηλό ημέρας ενώ ο τραπεζικός υπεραπέδωσε καταγράφοντας άλμα 9,45% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας. Στα θετικά ήταν η σημαντική αύξηση της καθαρής αξίας συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στα 45,20 εκατ. ευρώ ενώ μόνο τα 2,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

    Στις τραπεζικές μετοχές, η πιο υπερπουλημένη και «σορταρισμένη»  μετοχή, η Τρ. Πειραιώς κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο, κλείνοντας στο +12,71% και στα 1,206 ευρώ και ακολούθησαν οι Alpha Bank (+9,73%), Eurobank (+9,27%) και ΕΤΕ (+7,86%).

    Αν και οι τραπεζικές μετοχές έκλεψαν την παράσταση, στη σημερινή συνεδρίαση, αξίζει να σημειωθεί η άνοδος στη μετοχή του Σαράντη (+8,96%) ενώ με θετικά πρόσημα κατέληξαν οι ΔΕΗ (+2,9%), Μυτιληναίος (+2,87%), Jumbo (+1,89%), OTE (+1,67%) και Βιοχάλκο (+1,22%) μεταξύ άλλων.

    Οι πιέσεις κυρίως στη μετοχή της Motor Oil (-4,44%) και δευτερευόντος στη μετοχή του Τιτάνα (-1,02%) στέρησαν μερικές μονάδες ακόμα ανόδου στον Γενικό δείκτη.

    Στην αγορά παραγώγων, τα ΣΜΕ δεν ακολούθησαν τις υποκείμενες αξίες αναλογικά με τον όγκο συναλλαγών. Το ΣΜΕ της ΕΤΕ πραγματοποίησε 16.349 συμβόλαια και η Eurobank, 6.795.

     



    ΣΧΟΛΙΑ