• Business

    Σε πώληση των διαγνωστικών κέντρων προχωρά ο όμιλος Υγεία. Οι ανακατατάξεις στον κλάδο

    όμιλος Υγεία Καρταπάνης

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του «Ομίλου ΥΓΕΙΑ», Ανδρέας Καρταπάνης


    Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι ανακατατάξεις στο χώρο της υγείας, με επίκεντρο τις κινήσεις όχι μόνο στη δευτεροβάθμια υγεία, αλλά και στην πρωτοβάθμια. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mononews ο όμιλος Υγεία ολοκληρώνει την πώληση των δύο διαγνωστικών κέντρων που διαθέτει στην Αττική σε ευρωπαϊκό όμιλο, που δραστηριοποιείται στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και διαθέτει ήδη ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα.

    Εν αναμονή των ανακοινώσεων στο Χρηματιστήριο για τη μεταβίβαση του διαγνωστικών κέντρων του ομίλου Υγεία, εξελίσσεται και οι αγορές του fund της Dromeus Capital Management μέσω του Dromeus Glob. Opportunity Fund με την απόκτηση 1.694.694 μετοχών, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 2,76% του ομίλου. Όπως ανακοινώθηκε η αγορά έγινε στις 11 Δεκεμβρίου στην τιμή των 0,55 ευρώ, τιμή που υπερκέρασε την προσφερόμενη τιμή από τη δημόσια προσφορά του ομίλου Αποστολόπουλου, που έγινε στα 0,45 ευρώ.

    Την ίδια στιγμή στο τελικό στάδιο είναι η μεταβίβαση στο επενδυτικό fund Farallon Capital δανείων της Euromedica συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, στην οποία προχωρούν οι τράπεζες Alpha Bank, Εθνική και Eurobank. Η συμφωνία είναι στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων της Euromedica, οι τραπεζικές υποχρεώσεις της οποίας ανέρχονται σε 417 εκατ. ευρώ και μεγάλο μέρος εξ αυτών έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

    Οι εξελίξεις στο χώρο επιβεβαιώνουν ότι τα αυξημένα χρηματοοικονομικά προβλήματα τα οποία βαραίνουν τους μεγάλους ομίλους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της υγείας, δεν είναι ικανά να ανακόψουν την προοπτική του, ο οποίος εμφανίζει αυξητικές τάσεις παρά τη γενικευμένη οικονομική κρίση. Σύμφωνα με στελέχη του χώρου της υγείας, η πίεση που δημιουργούν τα προβλήματα αυτά στους ισολογισμούς των τραπεζών οδηγούν και τις ανακατατάξεις στον κλάδο, ανοίγοντας τον δρόμο σε μεγάλα επενδυτικά funds όπως το CVC Capital Partners αλλά και άλλους ισχυρούς ξένους παίκτες όπως η Affidea, κορυφώνοντας τον ανταγωνισμό ενόψει της επόμενης μέρας.

    Οι εργασίες του κλάδου των ιδιωτικών κλινικών εμφανίζουν σημαντική πτώση σε σχέση με το 2012, που φθάνει το 27%, καθώς σύμφωνα με τα ενοποιημένα στοιχεία που συγκεντρώνει η ICAP, τα συνολικά έσοδα των 10 μεγαλύτερων ομίλων υποχώρησαν από το 1,1 δισ. ευρώ στα 794 εκατ. ευρώ το 2016. Η πτωτική τάση ωστόσο δείχνει να ανακόπτεται, και χαρακτηριστικό της δυναμικής που εμφανίζει συνολικά ο κλάδος είναι το γεγονός ότι το μέγεθος της συνολικής αγοράς των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας αυξήθηκε το 2016 κατά 2,5% σε σχέση με το 2015. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό οι εργασίες που διοχετεύονται στις ιδιωτικές κλινικές από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, αλλά και η στροφή ασφαλισμένων του Δημοσίου προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, το μέγεθος της αγοράς των ιδιωτικών κλινικών αυξήθηκε κατά 1,8%, ενώ η αγορά των ιδιωτικών μαιευτικών-γυναικολογικών κλινικών αυξήθηκε κατά 4,7% και η αγορά των διαγνωστικών κέντρων και των λοιπών υπηρεσιών υγείας κατά 2,8%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πόλεμος στο ΥΓΕΙA: Ποιοι είναι οι δυο Έλληνες που μπλοκάρουν τα σχέδια του Αποστολόπουλου. Θα απαντήσει ο mr Ιατρικό Κέντρο;



    ΣΧΟΛΙΑ