• Big Story

    Πόλεμος στο ΥΓΕΙA: Ποιοι είναι οι δυο Έλληνες που μπλοκάρουν τα σχέδια του Αποστολόπουλου. Θα απαντήσει ο mr Ιατρικό Κέντρο;

    Ιάσων Μανωλόπουλος


    Έχουν λεφτά και μάλιστα πολλά. Δεν είναι τυχαίο ότι η  Dromeus Capital Management SA που ήδη έχει αγοράσει το 2,7% του ΥΓΕΙΑ μπαίνοντας σφήνα στα σχέδια του έμπειρου Γιώργου Αποστολόπουλου του Ιατρικού Κέντρου,  είχε μνημονευθεί  σε δημοσίευμα του το Bloomberg το 2014 με τίτλο: Μετέτρεψαν την ελληνική τραγωδία σε θρίαμβο. Το δημοσίευμα εξηγούσε ότι:  Όταν ο Αχιλλέας Ρισβάς, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας των 240 εκατ. ΔΟΛ. και ο Ιάσων Μανωλόπουλος ξεκίνησαν το fund για να στοιχηματίσουν στην ανάκαμψη της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 2012, η χώρα ήταν στην εντατική μονάδα με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να πιέζουν την ηγεσία της να πραγματοποιήσει μεγαλύτερες περικοπές δαπανών μετά τη διάσωση της χώρας, αναφέρει το πρακτορείο.  Από τότε, η Ελλάδα έχει σε μεγάλο βαθμό αποκαταστήσει τα οικονομικά της, επέστρεψε στις αγορές ομολόγων και σύμφωνα με τους οικονομολόγους η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη για πρώτη φορά από το 2007. Αυτό βοήθησε το Dromeus Greek Advantage Fund να κερδίσει 26% για το διάστημα μέχρι τον Ιούνιο του 2014 , σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το Bloomberg. Από την εκπόνηση της η συγκεκριμένη στρατηγική έχει κερδίσει 160% σε σύγκριση με λιγότερο από 10% για το μέσο hedge fund, προσθέτει το πρακτορείο.

    Η Dromeus, η οποία εδρεύει στη Γενεύη και έχει γραφεία στην Αθήνα, διάλεξε την καλύτερη χρονική περίοδο για την επιλογή της. Μέσα σε λίγους μήνες από τη δημιουργία του fund, η Ελλάδα έπεισε τους πιστωτές της για την ικανότητα της να προωθήσει τις περικοπές, αμβλύνοντας τις εικασίες ότι η χώρα θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ.

    Αυτό το παρατήρησαν και άλλοι επενδυτές. Η Third Point LLC του Daniel Loeb ξεκίνησε ένα ελληνικό fund τον Απρίλιο του 2013, ενώ ο δισεκατομμυριούχος John Paulson ξεκίνησε να επενδύει στις ελληνικές τράπεζες το ίδιο έτος, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

    Το Bloomberg αναφέρει ότι η Dromeus αποκόμισε κέρδη από τη συμμετοχή της στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank.

    Ιάσων Μανωλόπουλος

    Οι δυο fund managers και ο Γιώργος Αποστολόπουλος 

    Τώρα οι δυο Έλληνες μπλοκάρουν τα σχέδια του Γιώργου Αποστολόπουλου να αποκτήσει τον έλεγχο του Υγεία καθώς το fund Dromeus Global καθώς ήδη έχει αγοράσει το 2,7% ή 8,4 εκατ. μετοχές του Υγεία σε εύρος τιμών 0,45 ευρώ έως 0,55 ευρώ. Το μείζον ζήτημα είναι τι θα κάνει ο έμπειρος Γιώργος Αποστολόπουλος καθώς έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι δεν καταθέσει εύκολα τα όπλα. Βέβαια οι δυο μέτοχοι του Dromeus δεν αποκλείεται να έχουν μπει με βραχυχρόνιο ορίζοντα καθώς εάν συνεχιστεί η αγορά μετοχών δεν αποκλείεται να πουλήσουν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

    Αχιλλέας Ρισβάς. Dromeus Capital

    To mononews προ ημερών είχε αποκαλύψει ότι υπάρχουν σχέδια τα οποία ήταν σε γνώση της διοίκησης της MIG για το θέμα του Υγεία.  Επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του το οποίο ανέφερε ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανιστεί κάποιο fund και να  υποβάλλει πρόταση εξαγοράς του 10% έως 20% των μετοχών του Υγεία» σε τιμή προφανώς υψηλότερη της πρότασης Αποστολόπουλου, ήρθε η ανακοίνωση από την ίδια την εισηγμένη, η οποία γνωστοποιεί τις αγορές μετοχών από το Dromeus Global Opportunities Fund.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Dromeus Global Opportunities Fund είχε αποκτήσει 60 χιλ. μετοχές πριν τη δημόσια πρόταση του Γ. Αποστολόπουλου για το 30% του Υγεία στην τιμή των 0,45 ευρώ.

    Μετά τη δημόσια πρόταση, σχεδόν καθημερινά, το Dromeus Global Opportunities Fund πραγματοποίησε αγορές 7,3 εκατ. μετοχών του Υγεία, σε τιμές 0,4684 ευρώ, 0,4737 ευρώ και 0,5585 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ