• Ελλάδα

    Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης καταθέτει η ΝΔ (live)

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (Φωτογραφία: Eurokinissi)

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (Φωτογραφία: Eurokinissi)


    «Προκαλώ τον κ. Τσίπρα που κρύβεται, αν τολμά, να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, όπως έκαναν όλοι οι προκάτοχοί σας, για να επιβεβαιώσουν τη θετική ψήφο και να δούμε αν υπάρχουν οι 154 βουλευτές, που θα στηρίξουν την υπογραφή που ετοιμάζεστε να βάλετε» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνοντας ότι καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για την συμφωνία με την ΠΓΔΜ.
    Η πρόταση δυσπιστίας θα κατατεθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο.
    Ασκώντας δριμεία κριτική για την συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είπε πως δεν υπάρχει προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία χωρίς λαϊκή αποδοχή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση να κάνει επιζήμιους χειρισμούς για τα εθνικά θέματα.
    «Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μία συμφωνία με την ΠΓΔΜ και να δεσμεύσει τη χώρα σε ένα πλαίσιο που δημιουργεί τετελεσμένα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ανταλλάσσετε μία εθνική υποχώρηση με κάποια άλλη παραχώρηση. Αυτό πιστεύει η πλειονότητα των Ελλήνων» είπε.
    Για το πολυνομοσχέδιο
    Η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. «Ντροπή σας» είπε αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, θυμίζοντάς του ότι πριν από δύο χρόνια είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί εάν μειωθεί το αφορολόγητο.
    Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών και για το θέμα του ΕΝΦΙΑ λέγοντάς του: «Δεν ντρέπεστε λίγο εσείς που λέγατε ότι θα καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ;».
    Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε έντονη κριτική στο «δήθεν τέλος των μνημονίων», λέγοντας ότι η κυβέρνηση φορτώνει ένα τέταρτο μνημόνιο στους πολίτες που ήδη ασφυκτιούν.
    Επιτεθήκατε στα εισοδήματα της μεσαίας τάξης για να δημιουργήσετε τα υπερπλεονάσματα, είπε χαρακτηριστικά.
    Αναφερόμενος στις επιβαρύνσεις που φέρνει το τέταρτο μνημόνιο είπε ότι «μειώνει μισθούς, συντάξεις και αφορολόγητο. Καταργεί ό,τι έχει μείνει από το ΕΚΑΣ και αυξάνει τον ΦΠΑ στα νησιά».
    «Η  κοινωνία έχει πληρώσει πολύ ακριβά αυτή την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έπνιξε τους Έλληνες στους φόρους. Δημιουργήσατε μία μεγάλη μάζα απελπισμένων Ελλήνων» σημείωσε.
    Επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι συνεχίζει να κάνει πολιτική με τον τρόπο που γνωρίζει, δηλαδή λέγοντας ψέματα. «Ακούμε ότι έρχεται δήθεν το τέλος του μνημονίου. Είμαστε εδώ για να σας πούμε την αλήθεια» είπε.
    Ανέφερε ότι οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως και δύο συντάξεις, ενώ 500.000 συνταξιούχοι θα έχουν τριπλό χτύπημα από τη μείωση συντάξεων τη μείωση του ΕΚΑΣ και τη μείωση του αφορολόγητου.
    Για τη μείωση του αφορολόγητου είπε συγκεκριμένα ότι για πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο πολίτες που καλούνται να τα βγάλουν πέρα με 500 ευρώ το μήνα.
    Για τους ελεύθερους επαγγελματίες είπε ότι  καταργείται η έκπτωση 15% επί του εισοδήματος, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι τώρα επιβαρύνονται «ιδιοκτήτες ακινήτων σε φτωχότερες συνοικίες».



    ΣΧΟΛΙΑ