• Big Story

    Μία…καλή εβδομάδα για το Χρηματιστήριο, πριν την κρίσιμη «ΜSCI» εβδομάδα. +3,87% ΓΔ, +5,71% για τις τράπεζες

    Ντέμιαν Λιούις (Damian Watcyn Lewis). Υποδύεται τον κερδοσκόπο Fund manager Β. Axelrod στην τηλεοπτική σειρά Billions. (COSMOTE TV)


    Μία… καλή εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή που διανύσαμε, καθώς η εγχώρια αγορά έστω και με τη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα κατάφερε να διαφύγει από τα χαμηλά έτους που βρέθηκε την Δευτέρα (Γενικός Δείκτης στις 640 μονάδες).

    Οι πρωταγωνιστές της εβδομάδας σε μετοχικό επίπεδο ήταν ανεπιφύλακτα οι μετοχές των Τραπεζών, με τα κέρδη άνω του 4% που μας «χάρισαν» την Τρίτη και Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή τη σκυτάλη πήραν οι μετοχές των Coca Cola και Ελληνικών Πετρελαίων, αντίστοιχα.

    Η συνέχεια της κατάκτησης υψηλότερων επιπέδων βραχυπρόθεσμα θα εξαρτηθεί σίγουρα από τα μεσάνυχτα της Τρίτης όπου θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας αναθεώρησης δεικτών του MSCI και τυχόν παραμονή τραπεζικών τίτλων στον MSCI Standard Greece θα οδηγήσει την αγορά υψηλότερα.

    Υπενθυμίζεται ότι η βουτιά των τραπεζικών τίτλων τόσο της Eurobank όσο και της Τρ. Πειραιώς την προηγούμενη Παρασκευή, ήταν αποτέλεσμα των εκτιμήσεων ξένων οίκων για την επικείμενη αναθεώρηση.

    Άλλοι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο θα είναι είναι σίγουρα και τα θεμελιώδη μεγέθη, καθώς αυτό ξεχώρισε στις συνεδριάσεις της Πέμπτης (αποτελέσματα Coca Cola) και Παρασκευής (αποτελέσματα EΛΠΕ). Η μετοχή των ΕΛΠΕ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Παρασκευής με κέρδη 5,03%.

    Στη σημερινή συνεδρίαση πρωταγωνιστικό ρόλο είχε και η μετοχή της MIG, κλείνοντας 10,73% υψηλότερα μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του 70,38% του Υγεία στο CVC Capital, με το τίμημα της συναλλαγής να ανέρχεται στα 204,4 εκατ. ευρώ. Η συνολική αποτίμηση (enterprise value) του Ομίλου ΥΓΕΙΑ ανήλθε σε 420 εκατ. ευρώ. Ποσό περίπου 290 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί στους μετόχους, από τα οποία 204,4 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν σήμερα στη MIG.

    Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι μετοχές των Eurobank, Μοtor Oil, ΕΛΠΕ και Μυτιληναίος, ενώ χαμηλότερα βρέθηκαν οι Σαράντης, ΕΥΔΑΠ και Lamda Development.

    H συναλλακτική δραστηριότητα στη σημερινή συνεδρίαση παρουσίασε καθίζηση καθώς εξαιρουμένων των πακέτων του ΥΓΕΙΑ, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 24 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ