• ΑΓΟΡΕΣ

    Ξανά στο κόκκινο οι αγορές στην Ασία. Ισχυρές απώλειες στο Τόκιο


    Σε αρνητικό έδαφος διεξάγονται οι συναλλαγές στις κυριότερες αγορές στην Ασία, καθώς οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο Κίνας – Αμερικής, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων επανέρχονται στο τηλεσκόπιο των επενδυτών.

    Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, μετά τις διπλωματικές εντάσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Αμερικής, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος  Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη μυστηριώδη εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, προαναγγέλλοντας παράλληλα «αυστηρή τιμωρία» προς το αραβικό κράτος αν αποδειχθεί ότι ισχύει κάτι τέτοιο.

    Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά, με την τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του Brent να καταγράφει άνοδο 1% στα 81,24 δολάρια το βαρέλι ενώ το προθεσμιακό συμβόλαιο του αργού πετρελαίου βρίσκεται  0,76% υψηλότερα στα 71,86 δολάρια το βαρέλι.

    Στις αγορές της Ασίας, ο δείκτης Nikkei  έκλεισε με ισχυρή πτώση 1,9% στις 22.282 μονάδες, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται Honda Motors (-2,59%), Mitsubishi Motors (-2,82%) και Toyota (-2,39%)

    Στην Κίνα, ο δείκτης Shanghai κινείται 1,32% χαμηλότερα και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,6%. Το Σαββατοκύριακο, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Yi Gang, ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα αρκετό περιθώριο για προσαρμογή των επιτοκίων καθώς το ρίσκο από την εμπορική διένεξη με την Αμερική παραμένει σημαντικό.

    Στις υπόλοιπες αγορές, ο Sensex στην Ινδία υποχωρεί 0,39%, ο STI στη Σιγκαπούρη κινείται με πτώση 0,87%, ο Kospi στη Ν.Κορέα έκλεισε 0,87% χαμηλότερα ενώ με σημαντικές απώλειες της τάξης του 1% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο ASX στην Αυστραλία.

     



    ΣΧΟΛΙΑ