• Σχόλιο Αγοράς

    Στο κόκκινο τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Σε υψηλό τεσσεράμισι ετών η απόδοση στο ιταλικό 10ετές


    Στο… κόκκινο ξεκίνησαν οι συναλλαγές της Δευτέρας στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ενώ ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο καταγράφει απώλειες άνω του 1%, μετά τη νέα διαμάχη Ευρώπης  – Ιταλίας ως προς τα δημοσιονομικά ζητήματα της τελευταίας.
    Η Κομισιόν ενημέρωσε την Ιταλία ότι ανησυχεί για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας με βάση τα σχέδια που παρουσίασε για τα επόμενα τρία χρόνια. Η Ρώμη ωστόσο επέμενε το Σάββατο ότι δεν θα “αποσυρθεί” από τα σχέδια δαπανών της.
    Νωρίτερα, ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός, Matteo Salvini, δήλωσε ότι ελπίζει οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης να μη δείξουν επιφυλακτικότητα όταν θα αναθεωρήσουν  τις αξιολογήσεις τους για το χρέος της χώρας ενώ απέκλεισε και πάλι την έξοδο από το ευρώ.
    Η απόδοση στο ιταλικό 10ετές αναρριχήθηκε νωρίτερα σε υψηλό τεσσεράμισι ετών, στο 3,485%.
    Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, καθώς αυξάνεται το κόστος δανεισμού των τραπεζών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις μετοχές των Banco Bpm (-4,38%), Bper Banca (-3,13%) και UBI Banca (-2,78%).
    Στις υπόλοιπες αγορές, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,51%, ο CAC 40 στο Παρίσι κινείται 0,49% χαμηλότερα, ενώ ο αγγλικός FTSE 100 βρίσκεται οριακά χαμηλότερα στις 7.302,50 μονάδες.
    Να σημειωθεί ότι ενώ η αγορά μετοχών στην Αμερική λειτουργεί κανονικά σήμερα, η αγορά ομολόγων θα παραμείνει κλειστή λόγω του εορτασμού της Ημέρας του Κολόμβου και ίσως να προσφέρει μία ανάσα ανακούφισης στις διεθνείς αγορές χρέους.

    [συνεχής ενημέρωση]

     



    ΣΧΟΛΙΑ