• ΑΓΟΡΕΣ

    Σε… συνεχείς διακοπές οι επενδυτές: Νέα πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τζίρο ξανά στο ναδίρ


    Μια ακόμα απογοητευτική συνεδρίαση, με τον τζίρο να θυμίζει περίοδο… δεκαπενταύγουστου, ολοκληρώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί ξανά, παραμένοντας κάτω από τις 750 μονάδες.

    Η έναρξη της συνεδρίασης βρήκε την αγορά να προσπαθεί να αντιδράσει από την χθεσινή πτώση, ωστόσο οι πολιτικές εξελίξεις, με τη συνέντευξη του Πάνου Καμμένου, έφεραν αναταράξεις οδηγώντας σε μια συνεδρίασε με έντονη μεταβλητότητα. Πάντως, σύντομα έγινε εμφανής η απουσία ενδιαφέροντος, που συνεχίζει να ταλαιπωρεί την αγορά τις τελευταίες εβδομάδας, θα ήταν το κύριο στοιχείο για μια ακόμα συνεδρίαση. Χαρακτηριστικό της απουσίας των επενδυτών ήταν πως μέχρι την έναρξη της διαδικασίας των δημοπρασιών ο τζίρος παρέμενε στο επίπεδο των 15 εκατ. ευρώ, για να κλείσει τελικά λίγο πάνω από τα 25 εκατ. ευρώ! Μάλιστα,  το σημερινό επίπεδο του όγκου ήταν το χαμηλότερο από το 2012!

    Μάλιστα, το κλίμα δεν κατάφερε να αλλάξει ούτε η ανάλυση της Citigroup για την συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οι αναλυτές της οποίας θεωρούν πως η ΕΚΤ ενδέχεται να επεκτείνει το waiver και να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση. Βέβαια, την ίδια ώρα, η αγορά συνεχίζει να προβληματίζεται από την δυνατότητα της Ελλάδας να επιτύχει συνεχόμενα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που επισημαίνει και η Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2017 – 2018 της ΤτΕ.

    Παράλληλα, η Έκθεση της ΤτΕ προκάλεσε προβληματισμό και ως προς τις δυνατότητες των τραπεζών να ανακτήσουν τα χρήματα από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που έχουν διευθετήσει μέχρι τώρα.

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,31% στις 745,91 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, κινήθηκε μεταξύ των 745,26 μονάδων (-0,39%) και 752,32 μονάδων (+0,55%).

    Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 25,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12 εκατ. τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,17%, στις 1.959,23 μονάδες. Ο Mid Cap έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 1.224,67 μονάδες.

    Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι Λάμδα (+1,15%) και Σαράντης (+1,09%). Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν η ΕΛΠΕ (-2,58%), η  Aegean (-1,95%), ο ΟΠΑΠ (-1,80%),  η Μυτιληναίος (-1,51%), η ΕΥΔΑΠ (-1,27%), η  Βιοχαλκο (-1,24%) και  η Eurobank (-1,16%).



    ΣΧΟΛΙΑ