• Μετοχές

    JP Morgan: Ετοιμαστείτε για τη μεγάλη φυγή

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 900 μονάδες χωρίς τζίρο, με ΕΤΕ, Eurobank, OTE και ΟΠΑΠ


    Μία ακόμη τράπεζα, μετά την HSBC, προειδοποιεί για πιθανή, αρνητική, στροφή στο μέτωπο της οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι οι αγορές βρίσκονται στο “λυκόφως των μέσων του κύκλου” και οι επενδυτές πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιδράσουν εάν η οικονομία αρχίσει και γέρνει προς την ύφεση. Παρ’ όλο που η JP Morgan εξακολουθεί να προτείνει ένα χαρτοφυλάκιο κυκλικών επενδυτικών προϊόντων – είναι ακόμα overweight στις μετοχές έναντι των ομολόγων και της πιστωτικής αγοράς – παροτρύνει τους πελάτες της να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους εάν η πιθανότητα ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες ανέλθει σε τουλάχιστον 30%.

    Η JP Morgan θεωρεί ότι η πιθανότητα ύφεσης το επόμενο έτος είναι 18%, αλλά αυξάνεται στο 52% κατά τα επόμενα δύο χρόνια και στο 72% τα επόμενα τρία χρόνια.

    “Θα μπορούσαμε να μειώσουμε την έκθεση μας σε μετοχές σταδιακά κατά το επόμενο έτος, όταν δούμε ότι πληρούνται μία ή περισσότερες προϋποθέσεις, όπως αν ο S&P 500 φτάσει στο αναμενόμενο υψηλό του τρέχοντος κύκλου και τις 3.000 μονάδες ή εάν η Wall Street αρχίσει να αποτιμά πάνω από τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων στο σύνολο του 2018 και του 2019”, προειδοποιεί η JP Morgan.

    Αυτό πάντως δεν έχει συμβεί ακόμα, καθώς οι περισσότερες αγορές παρουσιάζουν χαρακτηριστικά του μέσου του κύκλου, με τις μετοχές να υπεραποδίδουν, με τη δυναμική των εμπορευμάτων να μην είναι υπερβολική, με τα assets των αναδυόμενων αγορών να ξεπερνούν σε αποδόσεις τις αναπτυγμένες αγορές και τα βασικά μέταλλα να ξεπερνούν σε αποδόσεις τα πολύτιμα μέταλλα, όπως σημειώνει η τράπεζα.

    jpmorgan

    Μια πιο ουσιαστική στροφή των επενδυτών προς τις αγορές μετοχών στο τέλος του κύκλου, θα κάνει την JP Morgan να αλλάξει θέση και να γυρίσει σε underweight στις μετοχές έναντι των ομολόγων, στις αναδυόμενες αγορές έναντι των ανεπτυγμένων και στις κυκλικές μετοχές έναντι των αμυντικών. Αυτή η αλλαγή επενδυτικής στρατηγικής προϋποθέτει επίσης ότι οι πιθανότητες ύφεσης κατά το επόμενο δωδεκάμηνο θα είναι σημαντικές, τουλάχιστον στο 30%.

    Υπάρχουν μερικοί που ίσως θελήσουν να αρχίσουν να αλλάζουν τις θέσεις τους τώρα, όπως σημειώνει η τράπεζα, ιδιαίτερα όσοι έχουν μεγάλο χρονικό ορίζοντα, αφού η πιθανότητα μιας ύφεσης τα επόμενα τρία χρόνια είναι πάνω από 70%. Όμως, η JP Morgan επισημαίνει ότι η ίδια, από συστημική άποψη, θα περιμένει πρώτα να αυξηθούν οι πιθανότητες ύφεσης στο 30%, πριν να στραφεί σε αμυντική θέση έναντι των risk assets.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: HSBC: Γιατί η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να πάρει την κάτω βόλτα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Συναγερμός» από την JP Morgan: Έρχεται «κραχ» 30%-40% στις αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ