• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Τι θα συμβεί αν ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος – Όλα τα πιθανά σενάρια

    Goldman Sachs


    Στις εξελίξεις που μπορεί να πυροδοτήσει η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, επικεντρώνεται, σε νέα ανάλυσή της, η Goldman Sachs, παρουσιάζοντας τα πιθανά σενάρια, ανάλογα με το αν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ αποφασίσουν ή όχι να προχωρήσουν σε αντίποινα.

    Σύμφωνα με την Goldman Sachs, τα σενάρια για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια είναι τα εξής:

    Να επιβληθούν δασμοί από τις ΗΠΑ χωρίς αντίποινα. Εάν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ δεν προχωρήσουν σε αντίποινα, οι δασμοί θα έχουν μικρές αλλά θετικές επιπτώσεις στο πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ. Η αύξηση των τιμών εισαγωγής μειώνει τις εισαγωγές, γεγονός που ενισχύει την εγχώρια παραγωγή και επομένως το ΑΕΠ.  Η ενίσχυση της ανάπτυξης είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από τον υψηλότερο πληθωρισμό, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερα επιτόκια και ισχυρότερο δολάριο.

    Να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος με επίκεντρο τις ΗΠΑ. Αν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ απαντήσουν με αντίποινα, οι ΗΠΑ είναι πολύ πιθανό να ανταπαντήσουν με περαιτέρω δασμών. Οι δασμοί σε όλο το εμπόριο προς και από τις ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο οι εμπορικοί εταίροι δεν θα επιβάλουν δασμούς μεταξύ τους: Για παράδειγμα, η ΕΕ και η Κίνα θα θέσουν έναν κοινό δασμό εναντίον των αμερικανικών εισαγωγών, αλλά δεν θα δημιουργήσουν εμπορικούς φραγμούς μεταξύ τους.

    Αν ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος, θα βγουν όλοι χαμένοι, σημειώνει η Goldman Sachs. Οι επιπτώσεις είναι αρνητικές για τις ΗΠΑ καθώς οι δασμοί θα επιβραδύνουν τις εξαγωγές και ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερος σε σχέση με το εάν δεν υπήρχαν δασμοί, ενώ η Fed θα προχωρήσει ταχύτερα στις αυξήσεις των επιτοκίων και το δολάριο θα ενδυναμωθεί περαιτέρω. Τα αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους θα εμποδίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο από τους δασμούς των ΗΠΑ, αλλά η ανάπτυξη θα χτυπηθεί από τα υψηλότερα επιτόκια. Έτσι, τα αποτελέσματα παραμένουν πολύ μικρά ακόμη και για δασμό 5% σε όλες τις συναλλαγές από και προς τις ΗΠΑ.

    Να ξεσπάσει παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος. Η Goldman Sachs υποθέτει ότι κάθε χώρα θα επιβάλει δασμούς 5% προς όλες τις άλλες χώρες. Για παράδειγμα, η ΕΕ επιβάλλει δασμούς σε βάρος της Κίνας ως απάντηση στους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η ροή κινεζικού χάλυβα στην Ευρώπη. Το παγκόσμιο κόστος του προστατευτισμού θα αυξηθεί σημαντικά σε περίπτωση που ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος και οι δασμοί θα αυξηθούν παντού. Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ακόμη πιο απότομα, πλήττοντας άμεσα τις καταναλωτικές δαπάνες και αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια. Το δολάριο σταματά να ενισχύεται, ενώ οι ανοιχτές οικονομίες με εμπορικά πλεονάσματα θα υποστούν σοβαρό πλήγμα, ειδικά η ευρωπαϊκή. Όπως τονίζει η Goldman Sachs, η Ευρώπη θα είναι ο μεγάλος χαμένος σε περίπτωση εμπορικού πολέμου.

    Εμπορικός πόλεμος με διεθνές sell-off στις μετοχές. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο της Goldman Sachs, τα χρηματιστήρια διεθνώς θα υποχωρήσουν κατά 10%. Το κόστος ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο εάν υπάρξει sell-off στις αγορές. Η πτώση των τιμών των μετοχών αυξάνει τις αρνητικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου. Και αυτό θα έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις σε χώρες οι οποίες έχουν μεγάλα σε κεφαλαιοποίηση χρηματιστήρια, ειδικά στις ΗΠΑ, ενώ το δολάριο θα αρχίσει να χάνει σημαντικό έδαφος.​



    ΣΧΟΛΙΑ