• Σχόλιο Αγοράς

    ΔΕΗ, ΟΤΕ και Βιοχάλκο καθόρισαν το πρόσημο στο Χρηματιστήριο Αθηνών


    Πάνω από το ψυχολογικό όριο των 630 μονάδων βρέθηκε ο Γενικός Δείκτης τιμών, μετά από τέσσερις συνεδριάσεις, ωστόσο η επιχείρηση αυτή δε συνοδεύτηκε από τον απαραίτητο τζίρο. Ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη ότι στις πτωτικές συνεδριάσεις ο τζίρος ήταν ο τριπλάσιος, αντιμετωπίζουμε τη σημερινή άνοδο πιο διστακτικά.

    Οι προϋπολογισμοί τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ιταλία και ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος θα μείνουν στην επικαιρότητα για αρκετό καιρό, δίνοντας τον τόνο στις συνεδριάσεις, και παραμερίζοντας οποιαδήποτε άλλη θετική επικαιρότητα σε εταιρικό επίπεδο.

    ΟΤΕΟΤΕ

    Παρόλα αυτά, το θετικό πρόσημο στο ξεκίνημα της εβδομάδας ήταν μια εικόνα διαφορετική καθώς ήταν η πρώτη Δευτέρα από τις 17/9 όπου ο Γενικός Δείκτης κλείνει με κέρδη.

    Ο Γενικός Δείκτης αν και ενδοσυνεδριακά παρουσίασε κέρδη έως και 1,99% έκλεισε με άνοδο 0,98% στις 634,47 μονάδες, ενώ ο δείκτης τραπεζών ενισχύθηκε κατά 1,04%, από  το +3,41% στο οποίο βρέθηκε ενδοσυνεδριακά, λόγω της αδυναμίας της μετοχής της ΕΤΕ (-2,6%).

    Στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η μετοχή της Eurobank (+4,54%) και ακολούθησε η Alpha Bank (+1,22%). Αμετάβλητη στα 1,1610 έκλεισε τις συναλλαγές η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

    Η επίδοση του τραπεζικού κλάδου δεν ήταν καθοριστική στη σημερινή συνεδρίαση για το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη τιμών. Η άνοδος σε ΔΕΗ (+4,19%), Βιοχάλκο (+2,69%)  και ΟΤΕ (+2,43%) ήταν ο καθοριστικός παράγοντας και ακολούθησαν οι Τιτάνας (+1,87%), ΟΠΑΠ (+1,28%), Αεροπορία Αιγαίου (+4,48%), Φουρλής (+2,39%) και ΕΛΠΕ.

    Βαρίδι, πέρα της μετοχής της ΕΤΕ, στάθηκε και η Coca Cola κλείνοντας με απώλειες 1,39% στα 26,26 ευρώ.

    Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η ΜΙΓ έκλεισε με άνοδο 1,39% και η Ιntrakat ενισχύθηκε 1,83% ενώ η μετοχή της ΑΒΑΞ υποχώρησε 3,14%.

    Ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα, στα 30 εκατ. ευρώ ενώ διακινήθηκαν και 9,6 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, με την πιο σημαντική αυτή στο ΟΠΑΠ, 1,06 εκατ. μετοχές (0,33% του συνολικού αριθμού μετοχών) με τιμή 8,3 ευρώ.

    Σταθεροποιητικές τάσεις στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 4,38%.



    ΣΧΟΛΙΑ