• ΑΓΟΡΕΣ

    ΧΑ: Με στήριξη από ΔΕΗ και ΟΠΑΠ έσπασε το πενταήμερο πτωτικό σερί – Στο +5,38% έκλεισε η MIG

    Χρηματιστής που πίνει σαμπάνια


    Με ήπια κέρδη άνοιξε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς βρήκε στήριξη στις μετοχές της ΔΕΗ, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της Coca Cola HBC (ΕΕΕ) της Motor Oil και κυρίως του ΟΠΑΠ. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έσπασε το πενταήμερο αρνητικό του σερί, χωρίς πάντως να δίνει ισχυρή αίσθηση πως μπορεί να αντιστρέψει πλήρως το αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί μέχρι στιγμής τον Μάιο.

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η μετοχή της MIG, η οποία έκλεισε στο +5,38%, μετά την είδηση της δεσμευτικής προσφοράς 198 εκατ. ευρώ από την CVC για το ΥΓΕΙΑ.

    Από την άλλη, αρνητική παραμένει η εικόνα από την αγορά των ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς να συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα (4,5%). Άλλωστε, παρά τη τεχνική συμφωνία με τα κλιμάκια των δανειστών, ο ρυθμός ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων παραμένει προβληματικός, ενώ οι πιέσεις του ΔΝΤ συνεχίζουν να είναι υψηλές.

    Την ίδια ώρα η πλειοψηφία των δανειστών φαίνεται να προτείνει την πιστοληπτική γραμμή, σε αντίθεση με την θέση της κυβέρνησης περί «ενισχυμένης εποπτείας», ώστε να μπορεί να υποστηρίξει το πολιτικό αφήγημα της «καθαρής εξόδου». Αποτέλεσμα είναι να παραμένει η επιφυλακτικότητα στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι περιμένουν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για να κινηθούν πιο ενεργά.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τη Δευτέρα με κέρδη 0,21% στις 784,46 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, κινήθηκε μεταξύ των 779,73 μονάδων (-0,39%) και 789,10 μονάδων (+0,80%).

    Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 30,8 εκατ. τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,61%, στις 2.063,12 μονάδες, ενώ στο +0,14% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.233,89 μονάδες.

    Από τους επιμέρους δείκτες, κέρδη σημείωσαν οι δείκτες Υγείας (+4,64%) και Ταξιδίων και Αναψυχής (+3,13%), ενώ, αντιθέτως, απώλειες σημείωσαν οι δείκτες Χημικών (-1,06%) και Πρώτων Υλών (-0,74%). Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,67% στις 882,58 μονάδες.

    Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews που καταγράφει τις μεταβολές στην περιουσία βασικών μετόχων εισηγμένων εταιρειών, ο Γιώργος Περιστέρης  κατάφερε να έχει τα μεγαλύτερα κέρδη της ημέρας, με 2,7 εκ. ευρώ. Στον αντίποδα βρέθηκε για μια ακόμα ημέρα o Απόστολος Βακάκης που είδε τις απώλειες του να ανέρχονται στα 7,9 εκατ. ευρώ.

    Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+3,83%) και της ΔΕΗ (+3,35%), ενώ ακολούθησαν ΓΕΚ Τέρνα (+2,68), ΕΕΕ (+2,38%) και Motor Oil (+2,07).

    Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-2,40%) και των Ελληνικών Πετρελαίων (2,19%).

    Αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Folli Follie.

    Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές της Εθνικής (16,3 εκατ. μετοχές) και της MIG (3 εκατ. μετοχές).

    Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (9,5 εκατ. ευρώ) και του ΟΤΕ (5,5 εκατ. ευρώ).

    Ανοδικά κινήθηκαν 54 μετοχές, πτωτικά 60 και 126 παρέμειναν σταθερές.



    ΣΧΟΛΙΑ