• Business

    Η Έλενα Κουντουρά πρέσβειρα του ελληνικού τουρισμού ή όχι;


    Εν μέσω της τουριστικής περιόδου η αναπλ. υπουργός Τουρισμού κα. Ελενα Κουντουρά συνεχίζει να εκφράζει την αισιοδοξία της, έστω και συγκρατημένη, για την έκβαση της φετινής χρονιάς, παρουσιάζοντας πάντα στοιχεία τα οποία προέρχονται από πηγές τα αποτελέσματα των οποίων συμφέρουν μόνο την τουριστική ηγεσία!

    Είναι δυνατόν να μιλούν οι φορείς  αλλά και τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους για μείωση εσόδων αλλά ο ελληνικός τουρισμός να εξελιχθεί θετικά;

    Όπως επεσήμανε σε συνάντησή της με τους τουριστικούς συντάκτες, παρουσία και του Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ κ.Δημήτρη Τρυφωνόπουλο, “η διαφαινόμενη θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού και εφέτος μετά από τρεις χρονιές ρεκόρ, αποδεικνύει ότι ο ελληνικός τουρισμός παρουσιάζει ισχυρές άμυνες σε περιβάλλον διεθνούς πολιτικοοικονομικής ρευστότητας και ραγδαίων γεωπολιτικών αλλαγών”.

    Δυστυχώς όμως, από τη διαφαινόμενη ανοδική πορεία των αφίξεων και εφέτος, σύμφωνα με τις ενδείξεις δεν θα επωφεληθούν κυρίως τα νησιά του Β.Αιγαίου, παρά το γεγονός ότι όπως τονίστηκε από την τουριστική ηγεσία, η Κως ανακάμπτει εντυπωσιακά και ίσως το τελικό αποτέλεσμα να είναι μικρές απώλειες ή και αφίξεις στα περυσινά επίπεδα. Για την περιοχή αυτή, όπως τόνισε η κυρία Κουντουρά, έχουν οργανωθεί περί τα 100 fam trips, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυσή τους με τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

    Το Βόρειο Αιγαίο δεν είναι όμως η Κως! Άρα μήπως θα έπρεπε να μειωθούν τα “fam trips” στη Κω και να γίνουν και κάποιες προσπάθειες και στα “άλλα” νησιά του Β.Αιγαίου, τα οποία και δεν γνωρίζουν τόσο πολύ οι ξένοι; ‘Η μήπως μας φτάνει το γεγονός ότι τα γνωρίζουν από το κύμα των μεταναστών που μπαίνει καθημερινά στο ελληνικό έδαφος;

    Τα στοιχεία της Ενιαίας Αρχής Συντονισμού Πτήσεων δείχνουν αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας κατά 8,9% για τον μήνα Ιούλιο 2016 και κατά 10,1% για τον Αύγουστο 2016, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες πέρυσι. Για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, επίσης, προβλέπεται αύξηση 5,18% τον Ιούλιο.

    Όσον αφορά στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, στις οποίες έχουν εναποθέσει τις τελευταίες ελπίδες τους οι τουριστικοί επιχειρηματίες, η κα. Κουντουρά εξέφρασε την εκτίμηση ότι εφέτος θα είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, σύμφωνα και με τα στοιχεία που δίνουν οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορ. Για το σκοπό αυτό αναπτύσσεται ειδική καμπάνια για την αύξηση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, με βασικό ατού την ασφάλεια, που προσφέρουν οι ελληνικοί προορισμοί. Της “τελευταίας στιγμής” θα είναι και η καμπάνια;

    andreadis 3

    Ο ΣΕΤΕ

    Γιατί όμως, οι τουριστικοί επιχειρηματίες έχουν άλλη άποψη για τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής; Προφανώς δεν γνωρίζουν όσα γνωρίζει η πολιτική ηγεσία!

    “Η πρόβλεψη για την εφετινή χρονιά είναι σταυρόλεξο για καλούς λύτες” έχει τονίσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, εξηγώντας ότι είναι πολύ δύσκολο κανείς να κάνει εκτιμήσεις “λαμβάνοντας υπόψη την εκτεταμένη αβεβαιότητα σε όλα τα επίπεδα”. Η ρευστότητα και η τάση για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν και την αιχμή της περιόδου, καθώς ερώτημα αποτελεί το πώς θα εξελιχθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις, η κατάσταση στην Τουρκία, αλλά και οι πιθανές προσφυγικές ροές, σε περίπτωση που ενισχυθούν.
    Το τελικό πρόσημο στις αφίξεις εφέτος θα κριθεί από την οδική κίνηση και τις εξελίξεις στην Τουρκία. Στα έσοδα αναμένεται μια οριακή αύξηση 1%-2% (από 140 ως 280 εκατ. ευρώ).
    odikos tourismos
    Ο οδικός τουρισμός
    Για τον οδικό τουρισμό, ναι μεν στο πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε μείωση 19%, όπως παραδέχθηκε όμως, εξέφρασε πάλι την αισιοδοξία της ότι το ποσοστό της μείωσης θα συρρικνωθεί τον Ιούλιο και Αύγουστο, δυο μήνες που προσελκύουν το 42% των ετήσιων οδικών αφίξεων, ενώ στο 5μηνο Μαίου-Σεπτεμβρίου έρχεται το 72% του ετήσιου οδικού τουρισμού.

    Αναφορικά με την κρουαζιέρα η κα. Κουντουρά δήλωσε ότι στον ΟΛΠ το σύνολο των επιβατών κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου ανήλθε σε 346.252 από 284.631 το αντίστοιχο περσινό διάστημα σημειώνοντας αύξηση 21,6%. Σε ποσοστό 83,5% (289.112) οι επιβάτες αυτοί είχαν τον Πειραιά ως ενδιάμεσο σταθμό, ενώ ένα 16,5% (57.140) ξεκίνησαν από εδώ την κρουαζιέρα τους.

    Οι διεθνείς αγορές

    Επίσης, όσον αφορά στην εικόνα που έχει το υπουργείο από τις διεθνείς αγορές προκύπτει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση των κρατήσεων από τη Γερμανία κατά 8%, σε μια χρονιά που το 16% των Γερμανών που πήγαιναν στο εξωτερικό για τις διακοπές τους, εφέτος θα παραμείνει εντός συνόρων, καθώς η κατά 4-5% αύξηση απο τη Βρετανία παρά τις ανησυχίες που προκάλεσε το Brexit. Ενδεικτικό της ζήτησης για Ελλάδα από αυτές τις δυο παραδοσιακά μεγάλες αγορές είναι ότι ο Thomas Cook, που έφερε πέρυσι 2 εκατ. τουρίστες, είχε κλείσει με κρατήσεις το νούμερο αυτό από τον Μάιο, όπως είπε η κυρία Κουντουρά.

    Η αναπλ. υπουργός Τουρισμού εξέφρασε την ικανοποίησή της και για το γεγονός ότι οι προσπάθειες του υπουργείου στις νέες αγορές, όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Μέση Ανατολή, έχουν επιτυχή αποτελέσματα και εφέτος αναμένεται αύξηση αφίξεων από αυτές τις αγορές.

    Και φυσικά αυτά όλα οφείλονται στα ταξίδια της αναπλ.υπουργού Τουρισμού, τα οποία σύμφωνα με την ίδια  απέδωσαν καρπούς. Από ΗΠΑ όμως τι γίνεται; Τα ταξίδια φαίνεται εκεί δεν θα ήταν τόσο αποδοτικά όσο στην Ανατολή…Μήπως πρέπει να τα επαναλάβει η κα. Κουντουρά;

    Ίσως θα πρέπει η Κυβέρνηση να σκεφτεί την περίπτωση να χρήσει την ίδια ως “πρέσβειρα του ελληνικού τουρισμού!”

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/polemiko-metopo-enantion-tou-christou-kalogritsaanixe-o-giannis-alafouzos/64148

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ