• City Stories

    Η Τεχνόπολη υποδέχεται τον Banksy (pics & video)

    • NewsRoom

    Το διασημότερο έργο – γκράφιτι του Banksy


    Η Ελλάδα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει για πρώτη φορά μια ξεχωριστή έκθεση, αφού έρχονται στην Τεχνόπολη τα έργα του σπουδαιότερου σύγχρονου street artist, του αινιγματικού Banksy. H έκθεση θα φιλοξενηθεί στους χώρους της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 26 Μαρτίου, και αναμένεται να χαρίσει χρώμα και ζωντάνια.

    Ο Banksy έγινε γνωστός μέσα από τα πολύ ιδιαίτερα γκράφιτι που έφτιαξε σε ένα εντυπωσιακό εύρος τοποθεσιών, αφού έργα του έχουν εντοπιστεί από την Παλαιστίνη έως τη Νέα Ορλεάνη, και μαρτυρούν μια ξεχωριστή προσωπικότητα, με κοινωνική ευαισθητοποίηση και καυστικό σχολιασμό της ζωής.

    Γκράφιτι του Banksy

    Το γεγονός, δε, ότι κατόρθωσε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σε μια εποχή που κάτι τέτοιο καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο, τον έκανε ακόμη πιο δημοφιλή και τον παγίωσε στη θέση του πιο προκλητικού, ίσως, καλλιτέχνη της εποχής.

    Μετά την εμφάνιση των πρώτων δειγμάτων της τέχνης του, κριτικοί τέχνης και δημοσιογράφοι ξεκίνησαν ένα ανθρωποκυνηγητό, προσπαθώντας επίμονα να εντοπίσουν τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από τα έργα αυτά. Ο Banksy, ωστόσο, κατάφερε με αξιοσημείωτη επιτυχία να κρατήσει την πληροφορία αυτή για τον εαυτό του.

    Πλέον, η καλλιτεχνική του αξία έχει αναγνωριστεί επισήμως αφού τα έργα του αντιγράφονται σε πίνακες και εκτίθενται σε εκθέσεις, που διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο, με βάση το Λονδίνο, όπου και σχηματίστηκε ο μύθος του.

    Η ευαισθησία και οι πολιτικο-κοινωνικές του απόψεις αποτυπώνονται στα έργα του, με ιδιοφυή τρόπο. Η εναντίωσή του στο καπιταλιστικό μοντέλο ζωής, στον υπερκαταναλωτισμό, που διακρίνει τη σύγχρονη καθημερινότητα, η ακτιβιστική του φυσιογνωμία, ο προβοκατόρικος χαρακτήρας των δημιουργιών του και η σκηνοθετική του ματιά, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που τον ξεχώρισαν στη συνείδηση κοινού και κριτών Τέχνης. Η κριτική Τέχνης τον κατέταξε στην κορυφή, ως τον πιο ενδιαφέροντα καλλιτέχνη της ποπ κουλτούρας μετά τον Άντυ Γουόρχολ.

    Γκράφιτι του Banksy

    Η έκθεση διοργανώνεται από την People Entertainment Greece, με την Τεχνόπολη να «ντύνεται» με τα κορυφαία έργα του καλλιτέχνη, ενώ ο υπόλοιπος χώρος θα διαμορφωθεί ειδικά, με προσθήκες στοιχείων urban και διαδραστικών, που θα επιτρέπουν στον επισκέπτη να εισέλθει στον κόσμο του Banksy και να γίνει κομμάτι του, ενώ θα υπάρχουν και ειδικά σημεία φωτογράφισης. Η έκθεση με τα πρωτότυπα έργα αποτελεί ένα δυνατό μήνυμα για τα κακώς κείμενα του δυτικού καπιταλιστικού κόσμου, που επιτάσσει υπερκατανάλωση αγαθών, συνεχή παρακολούθηση ανθρώπων και κινήσεων, υπέρ-αστυνόμευση και άσκοπη χρήση βίας σε οποιονδήποτε αντιστέκεται.

    Τα κέρδη της έκθεσης θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου της Διεθνούς Αμνηστίας.

    Χρήσιμες πληροφορίες

    Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
    Δευτέρα: 1:30 – 23:00, Τρίτη: 1:30 – 23:00, Τετάρτη: 1:30 – 23:00, Πέμπτη: 1:30 – 23:00, Παρασκευή: 1:30 – 23:00, Σάββατο: 10:00 – 23:00, Κυριακή: 10:00 – 23:00.

    Πληροφορίες: 216 800 48 68.

    Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό εισιτήριο: 15 ευρώ (12 ευρώ για τα πρώτα 1.000 εισιτήρια), Μειωμένο εισιτήριο*: 12 ευρώ (10 ευρώ για τα πρώτα 1.000 εισιτήρια), Ομαδικά εισιτήρια**: 10 ευρώ (8 ευρώ για τα πρώτα 1.000 εισιτήρια).

    Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα περιστατικό, χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του καλλιτέχνη.

    Ο ίδιος ο Banksy σαμποτάρισε ένα έργο του, που επρόκειτο να δημοπρατηθεί και, ακριβώς τη στιγμή που πουλήθηκε, αυτοκαταστράφηκε, με έναν ειδικό μηχανισμό που ο καλλιτέχνης είχε ενσωματώσει στον πίνακα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: NeSpoon: Η καλλιτέχνης που «ντύνει» ολόκληρα κτίρια με δαντέλα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Vinyl Market: Το μεγάλο event για το βινύλιο έρχεται στην Τεχνόπολη με ελεύθερη είσοδο!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι αποκριάτικες παιδικές στολές των H&M φτιάχνουν τη διάθεση σε μικρούς και μεγάλους!



    ΣΧΟΛΙΑ