• What's happening

    Η Deutsche Bank εξηγεί γιατί η εκλογή Τραμπ είναι ακόμα ένας “γρίφος” για το ευρώ

    erotimatiko

    erotimatiko


    Αδύνατη να κάνει την οποιαδήποτε πρόβλεψη, προς το παρόν, εμφανίζεται η Deutsche Bank σχετικά με την επίπτωση που θα έχει η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ πάνω στο ευρώ και τις σχέσεις του με το δολάριο.

    Σε μια ειδική αναφορά που δημοσιεύθηκε αμέσως μετά την επικράτηση του Τραμπ, η ειδική ομάδα της Deutsche Bank που ηγείται ο οικονομολόγος Marco Stringa θεωρεί πως ο τρόπος που το δολάριο θα κινηθεί έναντι του ευρώ – σε μεσοπρόθεσμους όρους είναι αυτή τη στιγμή “ασαφής”

    Το πρωί της Τετάρτης, το ευρώ σημείωνε τεράστια άνοδο έναντι του δολαρίου, κερδίζοντας σχεδόν 2% στις πρώτες συναλλαγές, πριν προβεί σε διόρθωση και επιστρέψει σε αρνητικό έδαφος νωρίς το απόγευμα.

    Για μερικές εβδομάδες τουλάχιστον, θεωρεί ο Stringa, το δολάριο αναμένεται να εξασθενήσει έναντι του ευρώ.

    “Η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την προοπτική των πολιτικών για την οικονομία των ΗΠΑ μπορούν να ωθήσουν το ευρώ σε άνοδο, σε βραχυπρόθεσμους όρους.  Για παράδειγμα, η συνήθης αρνητική συσχέτιση του ευρώ με τις αμερικανικές μετοχές είναι μια αιτία για ένα ράλι στην ισοτιμία, σε βραχυπρόθεσμους όρους μετά την νίκη του Τραμπ”, αναφέρει η Deutsche Bank.

    Ωστόσο, σε μεσο-μακροπρόθεσμους όρους, η κάθε πρόβλεψη είναι στον αέρα. Η Deutsche Bank παρουσιάζει ενστάσεις τόσο προς όσους θεωρούν πως το δολάριο θα ενισχυθεί έναντι του ευρώ όσο και προς  αυτούς που υποστηρίζουν πως το ευρώ θα συνεχίσει την πορεία του προς τα πάνω.

    Όλα εξαρτώνται από το πως θα αποφασίσει να κινηθεί τους πρώτους μήνες της προεδρίας του.

    Με ένα μεγάλο φορολογικό κίνητρο, όπως έγινε στα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης Ρήγκαν, σε συνδυασμό με υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης θα ωθήσουν το δολάριο προς τα πάνω, θεωρεί η Deutche Bank. Ωστόσο, επισημαίνει πως η αγορά θα έχει δικαίως κάποιες σοβαρές ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών και τη μακροζωία της ισχυρότερης ανάπτυξης.

    Αντίθετα, η αύξηση των κινήτρων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και θα ωθήσει το δολάριο προς τα κάτω. Επίσης, θα μπορούσε να προκύψουν αμφιβολίες σχετικά με την προθυμία της Κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει την αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων, ιδιαίτερα εάν η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρεί μια ισχυρή ρητορική σχετικά με το εμπόριο και τη νομισματική πολιτική.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Deutsche Bank: Συντριβή των αγορών εάν βγει ο Τραμπ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σοκάρει τις διεθνείς αγορές η νίκη του Τραμπ: Ισχυρή πτώση στα futures της Wall-Ελεγχόμενη αντίδραση στην Ευρώπη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι λένε οι αναλυτές για τον Τραμπ και τη ναυτιλία: Μήπως… γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει;



    ΣΧΟΛΙΑ