• Portraits.gr

    Η Montblanc εκπλήσσει ευχάριστα με τον 1858 Split Second Chronograph


    Στο περσινό σαλόνι ωρολογοποιίας SIHH της Γενεύης, η Montblanc παρουσίασε μία εντελώς διαφορετική συλλογή 1858 με ρολόγια, χρονογράφους, αλλά και ένα παράξενο ρολόι τσέπης, όλα εμπνευσμένα από την ιδέα της περιπέτειας και του ταξιδιού.

    Στη συλλογή αυτή έρχεται να προστεθεί φέτος ο χρονογράφος 1858 Split Second Chronograph, ο οποίος θυμίζει εκ πρώτης όψεως τα πιο σπορ ρολόγια της σειράς, όμως μέσα του κρύβει έναν εξαιρετικά πολύπλοκο και ενδιαφέροντα μηχανισμό που το κάνει ξεχωριστό.

    Πρόκειται για τον μηχανισμό ΜΒ Μ16.31 της ιστορικής εταιρείας Minerva, την οποία έχει εξαγοράσει η Montblanc, με διάμετρο 38,4 χιλιοστών και πάχος 8,13 χιλιοστών, που αποτελείται από συνολικά 262 εξαρτήματα, ενώ η συχνότητά του είναι πιο αργή και γοητευτική από τα συνήθη 4 Hz, στα πιο παραδοσιακά 2,5 Hz. Ο μηχανισμός λειτουργεί με χειροκίνητο κούρδισμα και έχει απόθεμα ενέργειας 50 ωρών.

    Ο μηχανισμός είναι «κρυμμένος» μέσα σε μία χάλκινη κάσα διαμέτρου 44 χιλιοστών και πλάτους 14,55 χιλιοστών – είναι ένα μεγάλο σε μέγεθος και βαρύ ρολόι, όμως τα προσεκτικά τελειώματα της κάσας και οι στρογγυλεμένες λεπτομέρειες του δίνουν μία πιο «μαζεμένη» εμφάνιση.

    Ο 1858 Split Second Chronograph είναι εξαιρετικά απλός και εύχρηστος, με ένα μόνο κουμπί στις 2 που ξεκινά, σταματά και μηδενίζει τον χρονογράφο. Το κουμπί αυτό ίσως να ήταν πιο όμορφο αισθητικά αν ήταν σε συμμετρία με την κορώνα, που βρίσκεται ακριβώς από κάτω, όμως προφανώς σε έναν τόσο πολύπλοκο μηχανισμό αυτό θα ήταν δύσκολο, ενώ είναι κάτι που το ξεχνά κανείς όταν φορά το ρολόι στον καρπό του.

    Το καντράν του χρονογράφου είναι γεμάτο πληροφορίες, με δύο υπο-δείκτες με τις ενδείξεις τους σε λευκό χρώμα πάνω σε μαύρο φόντο, ενώ οι ενδείξεις της ώρας είναι μπεζ σε λευκό περίγραμμα. Ίσως το μόνο πρόβλημα στο καντράν είναι οι δύο δείκτες του χρονογράφου, ένας σε ασημί χρώμα και ένας στο χρώμα του χαλκού, που με την πρώτη ματιά δεν ξεχωρίζουν εύκολα.

    Αν και σίγουρα δεν είναι τόσο ελκυστικός όσο ένας χρονογράφος με χρυσή κάσα, ο 1858 Split Second Chronograph εκπέμπει μία ζεστασιά και βγάζει έναν ισχυρό χαρακτήρα, ενώ συνδυάζει τον vintage αέρα με μία σύγχρονη εκτέλεση. Και για μία ακόμα φορά η Montblanc διαψεύδει αυτούς που υποστηρίζουν πως θα έπρεπε να παραμείνει πιστή αποκλειστικά στις διάσημες πένες της και να μην ασχολείται με τα ρολόγια.

    Ο χρονογράφος Montblanc 1858 Split Second Chronograph θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένη έκδοση 100 κομματιών, με τιμή 31.000 δολαρίων. Θα είναι διαθέσιμος από τον Μάιο του 2019.



    ΣΧΟΛΙΑ