• Βασιλιάς Κάρολος: Η Στέψη

    Βασιλιάς Κάρολος Γ’: Τι σηματοδοτεί η στέψη του για τη μοναρχία στη Βρετανία

    Βασιλιάς Κάρολος

    Βασιλιάς Κάρολος


    Μπορεί η δημοτικότητα του Βασιλιά Καρόλου Γ’ να έχει αυξηθεί από τότε που ανέλαβε τον βρετανικό θρόνο, ωστόσο, παραμένει πολύ χαμηλά σε σχέση με αυτή της μητέρας του, Βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

    Ωστόσο, η στέψη του και η παρουσία του κόσμου έξω από το Αβαείο του Γουέστμινστερ, αποτελεί τον πρώτο δείκτη της δημοφιλίας του μετά την επίσημη ενθρόνιση του.

    Εδώ και ημέρες πιστοί υποστηρικτές της βασιλικής οικογένειας έχουν κατασκηνώσει κοντά στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ προκειμένου να εξασφαλίσουν μία προνομιακή θέση στο σημείο από όπου θα περάσουν οι παρελάσεις.

    Σύμφωνα με τους Financial Times έχουν προγραμματιστεί 65.000 εκδηλώσεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο την Κυριακή, ενώ η συμμετοχή στους εορτασμούς του Σαββατοκύριακου φαίνεται ότι θα αποτελέσουν βαρόμετρο για την υποστήριξη στο πρόσωπο του νέου μονάρχη.

    «Αν κάνεις μια στέψη και κανείς δεν βγει να ζητωκραυγάσει, είναι σαν ήττα»… «Εάν οι δρόμοι ξεχειλίζουν και οι άνθρωποι το παρακολουθούν, αυτή είναι η κρίσιμη λαϊκή έγκριση», επισήμανε ο Ρόμπερτ Λέισι, βασιλικός βιογράφος και σύμβουλος ιστορικός στη σειρά του Netflix, The Crown.

    Με μία πρώτη ματιά, η μοναρχία με την μετάβαση από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στον γιο της προσφέρει τη σταθερότητα και τη συνέχεια που έχει σχεδιαστεί να αντιπροσωπεύει.

    «Νομίζω ότι πήγε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. Οι άνθρωποι αγαπούν περισσότερο τον Βασιλιά Κάρολο παρά τον πρίγκιπα Κάρολο…», είπε ο Λέισι.

    Ωστόσο, κατά τους επτά μήνες από τότε που ο Κάρολος ανέβηκε στο θρόνο, υπήρξε μια αλλαγή τόσο στον τρόπο συμπεριφοράς του νέου βασιλιά όσο και στη σχέση του με το κοινό.

    «Αισθάνομαι ότι η πραγματική διαφορά είναι ότι ο Κάρολος θα κληθεί λογοδοτήσει με έναν τρόπο που δεν η βασίλισσα δεν το είχε κάνει ποτέ», είπε ένας πρώην υπάλληλος της βασιλικής κατοικίας που μίλησε στους FT. «Ήταν στο απυρόβλητο. Σχεδόν αποθεώθηκε. Αυτό έχει τελειώσει».

    Οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν εν όψει της στέψης αποκαλύπτουν μια μικτή εικόνα.

    Τα ποσοστά αποδοχής του ίδιου του Καρόλου έχουν εκτιναχθεί στο 55%, ωστόσο είναι ακόμα πολύ χαμηλότερα από αυτά της Βασίλισσας Ελισάβετ πριν από ένα χρόνο που βρίσκονταν στο 75%, αλλά παρουσιάζουν μία βελτίωση πέντε ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την εποχή που ήταν πρίγκιπας.

    Η δημοτικότητα του Βασιλιά Καρόλου αυξήθηκε όταν ανέβηκε στο θρόνο

    Ωστόσο, αυτό συμπίπτει με μια πτώση που έχει σημειωθεί στη συνολική υποστήριξη προς τον θεσμό της μοναρχίας.

    Σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγει κάθε χρόνο το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών σχετικά με τις Βρετανικές Κοινωνικές Στάσεις, η πλειοψηφία του κοινού στηρίζει τον θεσμό.

    Ωστόσο, το ποσοστό αυτών που τον θεωρούν «πολύ σημαντικό» έχει υποχωρήσει φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο, στο 29%. Ένας στους τέσσερις Βρετανούς αυτοχαρακτηρίζεται ως ρεπουμπλικάνος.

    Εκσυγχρονισμός της μοναρχίας

    Αυτά τα δεδομένα αποτυπώθηκαν επίσης στην αλλαγή που παρατηρείται στην προθυμία των ανθρώπων να μιλήσουν για αλλαγή από τότε που πέθανε η βασίλισσα.

    Οι ρεπουμπλικάνοι, που φέρουν το σύνθημα «Όχι ο βασιλιάς μου», εμφανίζονται τακτικά όταν ο Βασιλιάς Κάρολος κυκλοφορεί δημόσια. Μεταξύ του 73% των ανθρώπων που ρωτήθηκαν για μια δημοσκόπηση της βασιλικής εφημερίδας Daily Mail αυτή την εβδομάδα, υπήρχε η προσδοκία ότι ο Κάρολος πρέπει να εκσυγχρονίσει τη μοναρχία προκειμένου να να επιβιώσει.

    Η στήριξη προς το θεσμό της μοναρχίας στη Βρετανία βρίσκεται σε χαμηλό 30 ετών

    Από την πλευρά τους οι παρατηρητές της βασιλικής οικογένειας θεωρούν ότι ο Κάρολος κατά τους πρώτους μήνες του στη θέση του Βασιλιά έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις παγίδες.

    Αποδεικνύεται ως «θεραπευτική δύναμη» στις σχέσεις με την Ευρώπη, είπε ο Λέισι, χαρακτηρίζοντας επιτυχημένο το ταξίδι του στη Γερμανία.

    Ήταν πιο προσεκτικός στην διατύπωση των προσωπικών του απόψεων σε σχέση με την εποχή που ήταν πρίγκηπας, υιοθετώντας μια εικόνα πιο κοντά στα βασιλικά του καθήκοντα, εξακολουθώντας, ωστόσο, να αγγίζει θέματα που τον ενδιαφέρουν, όπως το περιβάλλον.

    Μία από τις πρώτες κινήσεις του Καρόλου ήταν να ζητήσει να κατευθυνθούν τα κέρδη από τις συμφωνίες των αιολικών πάρκων, που θα είχαν αυξήσει κατά πολλά εκατομμύρια λίρες τα βασιλικά έσοδα τα επόμενα χρόνια, προς το «ευρύτερο δημόσιο καλό».

    Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τα πλήγματα που δέχεται το τελευταίο διάστημα η ευρύτερη βασιλική οικογένεια.

    «Έχουμε ακόμα τα σκάνδαλα που σιγοβράζουν — Πρίγκιπας Άντριου, Χάρι και Μέγκαν. Πολλά από αυτά είναι δυνητικά αρκετά επιζήμια για αυτόν, με έναν τρόπο που η βασίλισσα είχε καταφέρει να ξεπεράσει», επισήμανε ο πρώην υπάλληλος της βασιλικής κατοικίας.

    «Είτε κάποιος είναι φιλοβασιλικός, είτε ρεπουμπλικάνος είτε απλά δεν τον ενδιαφέρει, πρέπει να αναγνωρίσουμε τη στέψη ως μια εθνική πολιτιστική στιγμή», είπε ο Richard Huntington, επικεφαλής στρατηγικής στο στη διαφημιστική εταιρεία Saatchi and Saatchi. «Αλλά θέλουμε η μοναρχία να ορκιστεί πίστη σε εμάς – όχι το αντίστροφο», είπε.

    Αυτό αναφέρεται στην αλλαγή που αναμένεται να φέρει ο Κάρολος στον θεσμό και στη σαφή δημόσια απαίτηση για περισσότερη διαφάνεια, λιγότερες φορολογικές και άλλες απαλλαγές και χαμηλότερο λειτουργικό κόστος για τη βασιλική οικογένεια.

    «Υπάρχουν άνθρωποι που εξακολουθούν να βλέπουν τη μοναρχία ως ανέγγιχτη. Αλλά πολύ περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι είναι αναπόσπαστο μέρος αυτού που πρέπει να αλλάξει», δήλωσε ο βουλευτής των Εργατικών Κλάιβ Λιούις.

    «Αυτό που επιτρέπεται και δεν επιτρέπεται να κάνει ο αρχηγός του κράτους και οι άνθρωποι γύρω του είναι καθοριστικό για το τι εμείς ως κοινωνία πιστεύουμε ότι είναι αποδεκτό και τι όχι», είπε.

    Ενώ ο Κάρολος έχει να εκσυγχρονίσει τη μοναρχία, αυτό το έργο μόλις έχει ξεκινήσει.

    «Η κύρια αλλαγή στη μοναρχία είναι ότι δεν είναι πλέον ένας μυστικιστικός, μαγικός θεσμός», είπε ο Sir Vernon Bogdanor, καθηγητής ιστορίας στο King’s College του Λονδίνου. «Είναι ένας δημόσιος οργανισμός. Θα αξιολογηθεί τώρα με όρους δημόσιας υπηρεσίας».

    Διαβάστε ακόμη:

    Βασιλιάς Κάρολος: Ο φωτογράφος της βασιλικής οικογένειας Κρις Τζάκσον αφηγείται ιστορίες πίσω από εμβληματικά πορτρέτα

    Βασιλιάς Κάρολος: Τομ Κρουζ, Νικόλ Σέρζινγκερ και… Γουίνι στη συναυλία μετά τη στέψη

    Βασιλιάς Κάρολος-Στέψη: Η στιγμή που δεν θα δείξουν οι κάμερες



    ΣΧΟΛΙΑ