• Βασιλιάς Κάρολος: Η Στέψη

    Βασιλιάς Κάρολος: Ποιοι διεκδικούν το διαμάντι Koh-i-Noor που αφαιρέθηκε από το στέμμα της βασίλισσας

    • NewsRoom
    Koh-i-noor διαμάντι

    Το διαμάντι Koh-i-noor (το οποίο, σύμφωνα με την Britannica, μπορεί να αναφέρεται σε κείμενα της Μεσοποταμίας που χρονολογούνται από το 3200 π.Χ.) όταν βρισκόταν στο κέντρο του σταυρού στο στέμμα της βασιλομήτορος Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου


    Μία πικρή και αιματηρή ιστορία κρύβεται πίσω από το διάσημο διαμάντι Koh-i-Noor, για το οποίο τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δηλώνουν ότι δεν θα βρίσκεται στο στέμμα που θα φορέσει η Καμίλα το Σάββατο, προκειμένου να αποφευχθεί ένα… διπλωματικό επεισόδιο. Επίσης αξιοσημείωτο είναι το ότι η Καμίλα θα είναι η πρώτη σύζυγος βασιλιά από τον 18ο αιώνα και μετά που θα φορέσει παλαιό στέμμα για την στέψη της, αντί να προτιμήσει μια νέα δημιουργία.

    Η νέα βασίλισσα θα φορέσει το ίδιο στέμμα που φόρεσε η βασίλισσα Μαρία του Τεκ κατά τη στέψη της το 1911, στο οποίο έκτοτε έχουν προστεθεί διαμάντια αξίας 50 εκατ. δολαρίων από την προσωπική συλλογή της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ της The Independent, στο στέμμα δεν θα υπάρχει το αμφιλεγόμενο διαμάντι Koh-i-Noor των 105 καρατίων, που βρισκόταν στην τελετή του 1911, αλλά ούτε και το αντίγραφό του, που κατασκευάστηκε το 1937, την εποχή που το αρχικό πετράδι είχε πλέον αφαιρεθεί για να χρησιμοποιηθεί στην τελετή στέψης του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ και της βασιλομήτορος Ελισάβετ.

    Το διαμάντι, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σμιλεμένους πολύτιμους λίθους στον κόσμο, κατασχέθηκε από την Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών, μετά τη νίκη της στον Δεύτερο Πόλεμο Άγγλων και Σιχ του 1849. Στη συνέχεια δόθηκε στη βασίλισσα Βικτώρια και παρέμεινε έκτοτε ένα από τα κοσμήματα του Στέμματος.

    Το Koh-i-noor των 105 καρατίων αποτελεί μέρος των κοσμημάτων του βρετανικού στέμματος για περισσότερα από 150 χρόνια και κομμάτι του στέμματος που φορούσε η αείμνηστη μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ

    Θυμίζει τα… Γλυπτά

    Η συνέχεια της ιστορίας έχει πολλές ομοιότητες με εκείνη των Γλυπτών του Παρθενώνα, μόνο που στη θέση της Ελλάδας βρίσκεται η… Ινδία.  Όταν, λοιπόν, η Ινδία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1947, η κυβέρνηση ζήτησε να επιστραφεί ο πολύτιμος λίθος. Αυτό, όμως, δεν συνέβη ποτέ, σύμφωνα με το Time. Με τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, πέρυσι, οι εκκλήσεις για επαναπατρισμό του διαμαντιού αναζωπυρώθηκαν.

    Πριν ληφθεί η απόφαση να μην χρησιμοποιηθεί το διαμάντι, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Ινδίας προειδοποίησε ότι η χρήση του για τη στέψη θα μπορούσε να ζωντανέψει «οδυνηρές μνήμες του αποικιακού παρελθόντος».

    «Οι περισσότεροι Ινδοί δεν έχουν γνωρίσει την υποδούλωση του παρελθόντος. Ωστόσο, πέντε έως έξι γενιές Ινδών υπέφεραν για περισσότερους από πέντε αιώνες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Πάντως, οι ειδικοί λένε ότι η ιδιοκτησία του έχει αλλάξει πολλές φορές και περιλαμβάνει πρίγκιπες Mughal, Πέρσες πολεμιστές, Αφγανούς ηγεμόνες και Μαχαραγιάδες Punjabi.

    Το 2015, κατατέθηκε σε δικαστήριο του Πακιστάν έκθεση που απαιτεί την επιστροφή Koh-i-Noor, σύμφωνα με την οποία, οι Βρετανοί πήραν το διαμάντι το 1849 όταν η Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών προσάρτησε την περιοχή του Παντζάμπ. Ο δικηγόρος πίσω από την καταγγελία υποστήριξε ότι ο πολύτιμος λίθος είναι μέρος της κληρονομιάς του Παντζάμπ και ανήκει στο Πακιστάν.

    Δεν είναι όμως μόνο η Ινδία και το Πακιστάν που διεκδικούν την ιδιοκτησία του πολύτιμου λίθου. Το Ιράν, το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν (οι Ταλιμπάν δηλαδή) ζήτησαν επίσης πρόσφατα να τους επιστραφεί.

    Το διαμάντι koh-i-noor στο στέμμα της βασιλίσσης
    Η βασίλισσα Μαρία και το Koh-i-Noor, από αριστερά προς τα δεξιά: στο στέμμα της, φορώντας το στέμμα για τη στέψη, φορώντας το στέμμα χωρίς τις καμάρες του, φορώντας το στον λαιμό της

     

    Την ίδια ώρα, οι υπεύθυνοι των ανακτόρων δηλώνουν ότι γίνονται τροποποιήσεις στο στέμμα, προκειμένου να αποκτήσει μια κάπως διαφορετική μορφή.

    Παρόλο που με αυτή του την απόφαση το παλάτι κατάφερε προς το παρόν να αναστείλει τις έντονες αντιδράσεις, η αίσθηση είναι ότι οι εντάσεις υποβόσκουν και καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει οι «απειλές» προς τον Κάρολο, δεν θα ήταν απίθανο να έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις την ημέρα της τελετής στο Αββαείο.

    Διαβάστε επίσης:

    Βασιλιάς Κάρολος: Τομ Κρουζ, Νικόλ Σέρζινγκερ και… Γουίνι στη συναυλία μετά τη στέψη

    Βασιλιάς Κάρολος: Ποιοι θα παρεβρεθούν στη στέψη του στις 6 Μαΐου



    ΣΧΟΛΙΑ