• Uncategorized

    Σπίρτζης: Μείωση διοδίων μέσω της επέκτασης των συμβάσεων παροχής

    Χρήστος Σπίρτζης


    Κοινή συνέντευξη τύπου με την επικεφαλής της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Karima Delli (Γαλλία – Πράσινοι) παραχώρησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης όπου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι θα υπάρξει μείωση των τιμών των διοδίων και νέα έργα μέσα από την επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης.

    Ο κ.Σπίρτζης επανέλαβε το σχέδιο αναδιαπραγμάτευσης των παραχωρήσεων με τους εργολάβους και τις τράπεζες που είχε ανακοινώσει όταν ανέλαβε το υπουργείο καθώς και τις υποσχέσεις του περί διοδίων τραβώντας την προσοχή στην ατζέντα του αφού ισχυρίστηκε πως πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προτίθεται να προχωρήσει σε «συνολική συζήτηση» με τους παραχωρησιούχους για τη χρονική επέκταση των 35ετών συμβάσεων παραχώρησης στους οδικούς άξονες, με παράλληλη προσθήκη νέων έργων και απώτερο στόχο να τη μείωση των τιμών των διοδίων.

    «Θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τις συμβάσεις, ένας από τους τρόπους είναι να προστεθεί φυσικό αντικείμενο για να ρίξουμε την τιμή των διοδίων», και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «διευκολύνει ο διαγωνισμός για το δορυφορικό σύστημα» διοδίων.

    Το σχέδιο αναμένεται να καταρτιστεί μετά τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ είναι ξεκάθαρο από τον Υπουργό πως εκτός θα μείνει η Αττική Οδός, η σύμβαση παραχώρησης της οποίας λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024.

    Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει σε πράξη το σύστημα με τα ηλεκτρονικά διόδια, προσφέροντας στους χρήστες μια δικαιότερη χρέωση για τη χρήση των οδικών αξόνων. Μια πρόγευση των σχεδιασμών του υπουργείου έδωσε την Τρίτη, από την Άρτα ο κ. Σπίρτζης στα πλαίσια της επίσκεψης της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ήπειρο.

    «Για εμάς, προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθούν οι Υποδομές της χώρας κυρίως στις Μεταφορές, και αυτό περιλαμβάνει τόσο τα οδικά δίκτυα, τη συμπλήρωση των οδικών δικτύων, τις συνδέσεις με την Αλβανία, δηλαδή το Γιάννενα-Κακαβιά και το Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα, τις συνδέσεις των αυτοκινητοδρόμων με τα αστικά κέντρα, με τις βιομηχανικές περιοχές , το κλείσιμο του δαχτυλιδιού στην Πελοπόννησο, την ολοκλήρωση του Ε65 και των καθέτων της Εγνατίας, τις σιδηροδρομικές υποδομές, τις υποδομές για τα υδατοδρόμια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών.

    Η κ. Delli από πλευράς της υποστήριξε χθες, Τετάρτη ότι η χώρα μας χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο μεταφορών και τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα πραγματικό σιδηροδρομικό δίκτυο, χαρακτηρίζοντας πολύ μικρό το υφιστάμενο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δραγασάκης: «Στόχος μας οι τάπεζες να ενεργοποιηθούν στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιμένει ο Ακιντζί: Αγωγός φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, «για να έχουμε ειρήνη και σταθερότητα»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Lamda Development: Τον Ιούνιο η επέκταση του Golden Hall. Οι προσδοκίες Αθανασίου για καζίνο και Ελληνικό



    ΣΧΟΛΙΑ