• Uncategorized

    Προϋπολογισμός 2017: Τσίπρας και Μητσοτάκης «ακονίζουν» τα μαχαίρια – Ποια μέτρα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.

    • NewsRoom
    εκλογές


    Με υφεσιακό προϋπολογισμό και μέτρα 2,6 δισ. ευρώ στοχεύουν στην… ανάπτυξη. Προϋπολογισμό δημοσιονομικής αταξίας και ασάφειας που αμφισβητεί την εξουσία όχι των δανειστών, αλλά του ελληνικού Κοινοβουλίου, θέτει προς ψήφιση απόψε Σάββατο (10/12/2016) η κυβέρνηση.

    Ο νέος προϋπολογισμός φέρνει μέτρα ύψους 2,6 δισ. ευρώ ενώ από την 1-1-2017 αυξάνονται σημαντικά οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα, επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες, οι φόροι στα καύσιμα και τα τσιγάρα, ενώ επιβάλλονται νέοι φόροι στην κατανάλωση καφέ, στη σταθερή τηλεφωνία και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Στηρίζεται δηλαδή στους έμμεσους φόρους, τους πιο άδικους, όπως χαρακτηρίζονται επειδή επιβαρύνουν οριζόντια μικρά και μεγάλα εισοδήματα.

    Η συζήτηση στη Βουλή θα ολοκληρωθεί σήμερα, με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, και τα μεσάνυχτα θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, που έχει τον πολιτικό χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

    Προέχουν οι δημοσιονομικοί στόχοι

    Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ο δεύτερος προϋπολογισμός που καταρτίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όπως έχει δηλώσει το υπουργείο Οικονομικών «για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η κυβέρνηση θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, στη σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και στη βελτίωση στον τομέα των φορολογικών εσόδων».

    Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει τη μείωση κατά 112 εκατ. ευρώ των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και παρεμβάσεις στις πρωτογενείς δαπάνες. Συνολικά, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει σωρευτικές εξοικονομήσεις δαπανών από παρεμβάσεις και πολιτικές που έχουν ήδη υλοποιηθεί, σε συντάξεις, επιδόματα, δαπάνες υπουργείων, ύψους 960,4 εκατ. ευρώ.

    Ταυτόχρονα, αυξάνει τους έμμεσους και άμεσους φόρους δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον για επιχειρήσεις και νοικοκυριά κάνοντας τον στόχο ανάπτυξης 2,7% ιδιαίτερα δύσκολο.

    Χουλιαράκης: «Τελείωσε η ύφεση»

    Χθες Παρασκευή (9/12/2016), ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, από το βήμα της Βουλής, εκτίμησε ότι η υπεραπόδοση των εσόδων του 2016 θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, ενώ επανέλαβε ότι η ύφεση τελείωσε στο β’ τρίμηνο του έτους.

    Μέσα στον επόμενο χρόνο, ο στόχος είναι η χώρα να είναι σε θέση να δανείζεται μόνη της από τις αγορές και το 2018 να βγει από την επιτροπεία, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ο δεύτερος στόχος είναι η έμφαση στην καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας και γι’ αυτό δίνονται 1,25 δισ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες και πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ