• Uncategorized

    PMI και Ιταλία «ρίχνουν» το ευρώ σε χαμηλό δύο μηνών


    Υποχωρεί το ευρώ έναντι των βασικότερων ανταγωνιστικών νομισμάτων, καθώς τόσο τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον κλάδο μεταποίησης (PMI) σε Γερμανία, Γαλλία και Ευρωζώνη, όσο και η διεύρυνση των διαφορών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιταλίας σχετικά με τα σχέδια προϋπολογισμού της Ρώμης, ασκούν πιέσεις στο ευρωπαϊκό νόμισμα.

    Το ευρώ υποχωρεί σε χαμηλό δύο μηνών έναντι του δολαρίου στα στα 1,1414 δολάρια, έναντι του γιεν χάνει 0,44% στα 128.41, έναντι του ελβετικού φράγκου κινείται 0,26% χαμηλότερα και έναντι του καναδικού δολαρίου βρίσκεται 0,40% χαμηλότερα.

    Υπενθυμίζεται ότι περιμένουμε την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά αργότερα, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν μία αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 1,75% από 1,5% που βρίσκεται τώρα.

    Νωρίτερα, τόσο ο κλάδος μεταποίησης όσο και ο κλάδος υπηρεσιών σε Γερμανία, Γαλλία και στο σύνολο της Ευρωζώνης, παρουσίασε σημάδια επιβράδυνσης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit.

    Συγκεκριμένα, o κλάδος μεταποίησης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο, υποχώρησε στο 52.3 από 53.4 που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις. Ο δείκτης του κλάδου υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 53.6 από 55.9 το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγω για ελάχιστη υποχώρηση στο 55.5.

    Τα στοιχεία για Γαλλία και Ευρωζώνη παρέχονται στον παρακάτω πίνακα.



    ΣΧΟΛΙΑ