• Uncategorized

    Κωνσταντίνος Μίχαλος πρόεδρος ΕΒΕΑ: “Δημιουργώντας ένα νέο brand name για την Ελλάδα”

    Σήμερα η κηδεία του Κωνσταντίνου Μίχαλου


    Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει επιφέρει σημαντικά πλήγματα στον κοινωνικό ιστό, αλλά και στην εικόνα της Ελλάδας. Η χώρα μας έχει βρεθεί κατά καιρούς στο επίκεντρο της διεθνούς δημοσιότητας, με αρνητικές αφορμές: κρίση χρέους, ύφεση, πολιτική αστάθεια, κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, κοινωνική αναταραχή και επεισόδια κτλ.

    Η υποβάθμιση του brand name της χώρας, σε συνδυασμό με τις αρνητικές συνθήκες άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας – υψηλή φορολογία, αστάθεια και πολυπλοκότητα του φορολογικού περιβάλλοντος, καθυστέρηση στην ολοκλήρωση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων – δημιουργεί τεράστια εμπόδια στην προσπάθεια για προσέλκυση των επενδύσεων και των κεφαλαίων που απαιτεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, τροφοδοτεί το ρεύμα μετανάστευσης νέων κυρίως ανθρώπων, με υψηλά προσόντα και ικανότητες, οι οποίοι εγκαταλείπουν την Ελλάδα προς αναζήτηση ευκαιριών σταδιοδρομίας στο εξωτερικό.

    Η βελτίωση του επενδυτικού προφίλ και η αντιμετώπιση του brain drain που υφίσταται τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, οφείλουν να αναδειχθούν σε προτεραιότητα κυρίως για την Πολιτεία, αλλά και για τον επιχειρηματικό κόσμο και για την Κοινωνία των Πολιτών. Η προσπάθεια αυτή, ωστόσο, οφείλει να ξεκινήσει από μέσα. Με απλά λόγια: πρέπει εμείς να αλλάξουμε, για να μας δει διαφορετικά και ο κόσμος.

    Τα υλικά υπάρχουν και δεν είναι μόνο η θέση, η ιστορία και η φυσική της κληρονομιά. Είναι οι Έλληνες οι οποίοι διαπρέπουν, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, σε όλους τους τομείς: στις επιστήμες, στην επιχειρηματικότητα, στον πολιτισμό, στην ανθρωπιστική δράση. Είναι άνθρωποι που συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους, όποια κι αν είναι αυτή, με υπευθυνότητα, ευσυνειδησία και δημιουργικότητα. Είναι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι που συνεχίζουν, ενάντια στις δυσκολίες, να στοχεύουν ψηλά, να καινοτομούν, να δίνουν ζωή σε νέες ιδέες, να τολμούν, να ανοίγουν νέους δρόμους στην αγορά και να πετυχαίνουν. Είναι επιχειρήσεις, φορείς και άτομα, που προσφέρουν σπουδαίο έργο στους τομείς της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού και της προσφοράς στο συνάνθρωπο.

    Όλες αυτές οι ιστορίες που κάθε τόσο φωτίζουν την – κατά τα άλλα σκοτεινή – ελληνική καθημερινότητα, είναι η «μαγιά» για να περάσουμε στην επόμενη ημέρα. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, τόσο σε επίπεδο οικονομίας και παραγωγικής συγκρότησης, όσο και σε επίπεδο κουλτούρας, αντιλήψεων και προτύπων.

    Ο στόχος αυτός μεταφράζεται, κατ’ αρχήν, στη δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών για την άνθηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, για την προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, σύγχρονο και ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης επενδύσεων, αναβάθμιση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές και στο κράτος. Επιπλέον, χρειάζονται κίνητρα και ευκαιρίες για τη νέα γενιά, τόσο για τους άξιους που βρίσκονται σήμερα εκτός Ελλάδας, όσο και για αυτούς που βρίσκονται εδώ. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να αξιοποιηθούν προτάσεις όπως η θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος για την έναρξη επιχειρήσεων, η παροχή κινήτρων σε επενδυτές για την αξιοποίηση Ελλήνων του εξωτερικού σε καίριες διοικητικές θέσεις, η θέσπιση ειδικής μοριοδότησης για τη στελέχωση επιτελικών θέσεων στη Δημόσια Διοίκηση κ.ά.

    Ωστόσο, για να αποκατασταθεί το brand name και κατ’ επέκταση οι προοπτικές ανάπτυξης και η πραγματικότητα της Ελλάδας, είναι σημαντική και η διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας, στηριγμένης σε υγιή πρότυπα. Χρειάζεται να προβάλουμε περισσότερες ιστορίες καινοτομίας, τόλμης, προσπάθειας, κινητοποίησης, οι οποίες θα καταπολεμήσουν τις λογικές της ήσσονος προσπάθειας και της κακώς νοούμενης «αποκατάστασης», που κυριάρχησαν τις προηγούμενες δεκαετίες.

    Η διεθνής εικόνα της χώρας μπορεί να χτιστεί ξανά, με την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, αλλά κυρίως με την αξιοποίηση του έμψυχου κεφαλαίου της. Με την ανάδειξη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, αλλά και ενός νέου συστήματος αξιών και προτύπων για την πρόοδο και την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιώργος Βερνίκος: “Οι παραγωγικές τάξεις να αποκτήσουμε μία ενιαία θέση σε κρίσιμα θέματα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας”

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: K. Σπυροπούλου: Nα ξεκινήσουμε να συνθέτουμε την εθνική μας αφήγηση, τα θέλω μας, το σχέδιο μας για την Ελλάδα του μέλλοντος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αντώνης Ζαΐρης: «Να εφαρμόσουμε στη χώρα μας τον κανόνα των ίσων ευκαιριών»



    ΣΧΟΛΙΑ