• Uncategorized

    Ο χωρισμός από ένα αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να…σκοτώσει, επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες

    • NewsRoom


    Χάνοντας το άλλο σου μισό μπορεί να σου “ραγίσει” η καρδιά, οι έρευνες δείχνουν. Οι άνθρωποι που χάνουν το ταίρι τους βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο, γιατί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ακανόνιστων παλμών για τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η κατάσταση αυτή, γνωστή ως κολπική μαρμαρυγή, με τη σειρά της αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας .

    Medical_icons_Bella_series_1
    Οι άνθρωποι που πενθούν για το άλλο τους μισό είναι περισσότερο από 40% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν την ασθένεια σε σχέση με όσους δεν έχουν χάσει το ταίρι τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές . Ο κίνδυνος φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος σε νεότερους ανθρώπους μετά το θάνατο του αγαπημένου τους προσώπου – ιδιαίτερα όταν η απώλεια είναι απροσδόκητη. Δανοί ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από σχεδόν 89.000 άτομα έχουν διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή μεταξύ 1995 και 2014, τα οποία τα συνέκριναν με τα “αρχεία” της υγείας 886.000 από υγιείς ανθρώπους.
    Συγκεκριμένα 17.478 από αυτούς που διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή είχαν χάσει το σύντροφό τους, όπως είχαν και τα 168.940 άτομα της άλλης ομάδας. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης ακανόνιστων παλμών για πρώτη φορά ήταν 41% υψηλότερο μεταξύ εκείνων που πενθούσαν. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό UK Open Heart, βρήκε ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος από οκτώ έως 14 ημέρες μετά την απώλεια, η οποία σταδιακά μειώθηκε. Η ομάδα διαπίστωσε ότι μόνο μετά από ένα χρόνο μειώνεται ο κίνδυνος ενός ατόμου που πενθεί και φτάνει στο ίδιο σημείο με κάποιον που υποστεί μια τέτοια απώλεια.
    heartbeat

    Άνθρωποι που πενθούν κάτω από την ηλικία των 60 ετών είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν την κολπική μαρμαρυγή, αν είχαν υποφέρει από μια απώλεια. Ο κίνδυνος ήταν επίσης αυξημένος όταν ο θάνατος του συντρόφου ήταν απροσδόκητος και για εκείνους των οποίων οι σύντροφοι ήταν σχετικά υγιείς κατά το μήνα πριν από το θάνατο τους ήταν 57 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια καρδιακή αρρυθμία.

    Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο κοινή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, που επηρεάζει περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Γίνεται πιο κοινή καθώς γερνάμε, επηρεάζοντας περίπου επτά με 100 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. «Η απώλεια του συντρόφου θεωρείται ένα από τα πιο σοβαρά στρεσογόνα γεγονότα της ζωής και είναι πιθανό να επηρεάσει τους περισσότερους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τους μηχανισμούς αντιμετώπισης,« είπαν οι επιστήμονες, του Πανεπιστημίου Aarhus στη Δανία.
    F¸nf Todesopfer nach Anschlag in L¸ttich
    «Σε αυτή τη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη, το σοβαρά αγχωτικό γεγονός της ζωής του καθενός να χάσει ένα σύντροφο συσχετίστηκε με παροδικά αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, η οποία διήρκεσε περίπου ένα έτος. «Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν ιδιαίτερα υψηλός για εκείνους που ήταν νέοι και όσοι έχασαν έναν σχετικά υγιή σύντροφο. «Το Πένθος είναι ένα σημαντικό γεγονός της ζωής, το  οποίο είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ψυχικών ασθενειών και του θανάτου».

    Ο Maureen Talbot, ανώτατος νοσηλευτής καρδιολογίας στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, δήλωσε: «Το πένθος ενός συντρόφου είναι ένα καταστροφικό γεγονός στη ζωή κανενός, αλλά το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο όταν ένας θάνατος είναι ξαφνικός ή πρόωρος.

    «Η έρευνα μας έχει δείξει πως το συναισθηματικό στρες μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στην καρδιά, αλλά αυτή η μελέτη αναδεικνύει επίσης ένα σημαντικό φυσικό φαινόμενο – μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής όταν το πένθος είναι πρόσφατο. Ο κίνδυνος αυτός εμφανίζεται ακόμη μεγαλύτερος όταν ο θάνατος είναι ξαφνικός και το πρόσωπο που φεύγει από τη ζωή νέο.
    «Μελέτες για την κατανόηση της αιτίας αυτού του ευρήματος είναι αναγκαία, αλλά είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί αν οι οι άνθρωποι που έχασαν πρόσφατα το αγαπημένο τους πρόσωπο, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, παρακολουθούνται και υποστηρίζονται από τους αγαπημένους τους και να δουν τον γιατρό τους για να διαπιστώσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα.»



    ΣΧΟΛΙΑ