• LIFE&STYLE

    Κάνε στην άκρη Κροατία. Φέτος τα φεστιβάλ πηγαίνουν Ελλάδα


    To clubbing στην  Ελλάδα έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που έπινες ούζο και άκουγες κρητική μουσική τα καλοκαίρια. Φέτος, μερικά πολύ ωραία φεστιβάλ θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα, με δεκάδες Djs, όπως είναι ο Harvey, Midland και Jeremy Underground, να μας επισκέπτονται. Αυτό το καλοκαίρι θα το περάσουμε σε parties στις παραλίες, υπό τους ήχους διαφορετικών ειδών μουσικής. Μπορεί η μουσική σκηνή της Ελλάδας να αποκαταστήσει τη φήμη της χώρας στους τουρίστες, μετά από χρόνια οικονομικής  και ανθρωπιστικής κρίσης και κοινωνικής αναταραχής;

    Ο Sean Tipton, από την Ένωση Βρετανών ταξιδιωτικών Πρακτορείων, λέει ναι. “Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Άγγλοι επισκέπτες επισκέφτηκαν την Ελλάδα πέρυσι και φέτος (μέχρι στιγμής) ο αριθμός αυτός έχει ξεπεραστεί. Αυτό είναι ένα πολύ καλό βήμα για την Ελλάδα.”

    Η ηλεκτρονική μουσική είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από μια πληθώρα events αυτό το καλοκαίρι, όπως είναι το Odyssia Festival στο Αλεποχώρι Αττικής, το Rhythmatic open air festival στο Πήλιο και το Reworks festival στη Θεσσαλονίκη. Ο Πάνος Καρατζάς, συντάκτης του περιοδικού UrbanStyle και μάνατζερ του Claap Records, αναφέρει : “Υπάρχουν πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και όλο και περισσότεροι νέοι ενδιαφέρονται για τα δρώμενα αυτά. Οι άνθρωποι ψάχνουν νέα είδη μουσικής και έχουν μια μεγάλη αγάπη στο βινύλιο. Πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν στραφεί στην παραγωγή των δικών τους μουσικών κομματιών.” 

    Από την οικονομική ύφεση, οι ντόπιοι αναγκάστηκαν να επανεξετάσουν τις τιμές τους και οι νέοι τουρίστες βρίσκουν την Ελλάδα πιο προσιτή. Ο Tipton αναφέρει: “Τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα μπαρ έχουν κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση, ρίχνοντας τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών τους”.  Και προσθέτει: “Υπάρχει αρκετή διαθεσιμότητα σε όλη τη χώρα, αλλά στην Κω, τη Σάμο και τη Λέσβο θα βρείτε πολύ συμφέρουσες προσφορές. Βέβαια, οι τουρίστες αποθαρρύνονται λόγω της προσφυγικής κρίσης, που πλήττει τα συγκεκριμένα νησιά.”  

    Σύμφωνα με τον Αριστείδη Χατζή, αναπληρωτή καθηγητή οικονομικών και δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, η ελληνική οικονομία δεν βελτιώνεται. “Δεν υπάρχουν επενδύσεις, ιδιωτικός τομέας. Οι μεταρρυθμίσεις μένουν ατελείς. Ο τουρισμός είναι η μόνη βιομηχανία στην Ελλάδα που λειτουργεί.”

    Τον περασμένο χρόνο, περίπου 23.5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα και φέτος αναμένονται περισσότεροι, ειδικά από τη Γερμανία και τη Ρωσία. Τα μουσικά φεστιβάλ βοηθούν σημαντικά την τοπική οικονομία. Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, τα φεστιβάλ αυτά επικεντρώνονται στην κατανάλωση ποτού, ενώ αντίθετα στην Ελλάδα οι διοργανωτές προωθούν όλες τις ομορφιές της χώρας.

    Αλεποχώρι Αττικής
    Αλεποχώρι Αττικής

    “Στην Κροατία, υπάρχουν μαζικά φεστιβάλ με αρκετά μεγάλη απήχηση. Αλλά οι ελληνικές διοργανώσεις προσφέρουν θέα στο Αιγαίο πέλαγος, καλές τιμές και ωραίο φαγητό”, τονίζει ο Καρατζάς.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα ακόμα παλεύει να σταθεί στα πόδια της και πολλοί νέοι άνθρωποι μετακομίζουν στο εξωτερικό για μια καλύτερη ζωή. “Η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη για όλους”, αναφέρει ο Πέτρος Παπαελευθερίου, ιδρυτής του Odyssey Festival. Και συνεχίζει λέγοντας: “Τα πράγματα πάνε στραβά εδώ και πολύ καιρό και όλοι το γνωρίζουν. Πολλά αρνητικά πράγματα συμβαίνουν εδώ και καιρό. Αλλά για να ανταπεξέλθουμε εμείς οι Έλληνες πρέπει να μείνουμε αισιόδοξοι, προωθώντας τον τουρισμό μας.

    Τη θέση της Κροατίας, ενός προορισμού που για παραπάνω από 20 χρόνια διοργανώνει μουσικά φεστιβάλ, έρχεται να πάρει η χώρα μας. Η Ελληνίδα DJ, Anna K., δηλώνει: “Το ελληνικό καλοκαίρι είναι γεμάτο συναυλίες και φεστιβάλ και αν κάποιοι ξέρουν να κάνουν καλά party, αυτοί είναι οι Έλληνες.” 

    Στην Αθήνα το πιο γνωστό καλοκαιρινό φεστιβάλ είναι αυτό που διοργανώνεται από το Μέγαρο Μουσικής. Στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής κάθε χρόνο συγκεντρώνονται Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, χαρίζοντας στους παρευρισκόμενους ανέμελες και ευχάριστες νύχτες. Κάθε συναυλία έχει μεγάλη απήχηση στο κοινό και είναι μια διαφορετική πρόταση για τα βράδια του καλοκαιριού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

    http://www.mononews.gr/ta-nea-asteria-tou-ellinikou-design-kanoun-business-metaxi-afton-ke-emmanouela-likou/60969

     



    ΣΧΟΛΙΑ