ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ελλάδα και Κύπρος θα θέσουν από κοινού στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, που συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα, το θέμα της Διασύνδεσης των δύο χωρών, προτείνοντας να εγκριθεί η πρόταση “οποιαδήποτε τρίτη χώρα διακόπτει ευρωπαϊκά κρίσιμες υποδομές, ευρωπαϊκά έργα και κρίσιμες υποδομές να μην μπορεί να έχει πρόσβαση σε ευρωπαϊκό χρήμα”.
Στόχος είναι η Τουρκία που θέλει να συμμετέχει στα μεγάλα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, να μην μπορεί να το κάνει αν εμποδίζει την ολοκλήρωση των ερευνών βυθού για τον Great Sea Interconnector.
Αυτό ανακοίνωσε χθες βράδυ από τους “Διαλόγους της Νισύρου” ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου, ενώ συμπλήρωσε ότι: “Μπροστά στην Ευρώπη θα πάμε με ένα μέτωπο Ελλάδα και Κύπρος και θα έχουμε λάβει τις αποφάσεις για το έσοδο του ΑΔΜΗΕ ώστε να μη θεωρείται ότι υπάρχουν οικονομικές διαφορές πριν πάμε να έχουμε απαιτήσεις στην Ευρώπη”.
Ειδικότερα, είπε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η ΡΑΕΚ στις επόμενες μέρες θα πάρουν απόφαση για έγκριση του εσόδου του ΑΔΜΗΕ, η οποία θα επιτρέψει την εκταμίευση των ποσών που υποσχέθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία που είναι 25 εκατομμύρια τον χρόνο για πέντε χρόνια όσο θα βρίσκεται σε κατασκευή το συγκεκριμένο έργο, με οροφή τα 125 εκατομμύρια.
Όπως εξήγησε ο κ. Παπαναστασίου, η απόφαση του ρυθμιστή θα ληφθεί τις επόμενες μέρες, ώστε το έργο, να έχει το σταθερό έσοδο, δηλαδή τις εξασφαλίσεις που χρειάζεται για να μην έχει θέματα χρηματοδότησης και να προχωρά κανονικά (να συνεχίζονται οι πληρωμές στη Nexans για την κατασκευή του καλωδίου). Και το επόμενο βήμα είναι Ελλάδα και Κύπρος να θέσουν το θέμα της διασύνδεσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Υπογράμμισε, ότι θα πρέπει τα δύο κράτη μέλη, (Ελλάδα και Κύπρος) να προτείνουν στα άλλα κράτη μέλη, μια σκληρή τοποθέτηση που να λέει ότι “οποιαδήποτε τρίτη χώρα διακόπτει ευρωπαϊκά έργα και κρίσιμες υποδομές δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε ευρωπαϊκό χρήμα”. Και τόνισε ότι σε αυτή την τοποθέτηση θα ζητήσουν τη στήριξη του Συμβουλίου οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου.
Το έργο είναι ευρωπαϊκό- Η Ευρώπη να πάρει θέση
Ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε ότι η διασύνδεση είναι ένα έργο ευρωπαϊκό και πρέπει να καταλάβει η Τουρκία ότι θα χάσει πολλά από όσα περιμένει από την Ευρώπη αν το εμποδίζει.
“Το έργο δεν αφορά τα δύο κράτη-μέλη. Είναι έργο ευρωπαϊκό, χρηματοδοτείται από την Ευρώπη με σοβαρά πολλά εκατομμύρια και θα πρέπει να υλοποιηθεί, όχι επειδή το θέλουν τα δύο κράτη-μέλη ή για το Ισραήλ στη δεύτερη του φάση, διότι το χρειάζεται η Ευρώπη να είναι μέρος αυτές οι δύο χώρες στο ενιαίο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Εγώ το έχω θέσει δύο φορές στο Συμβούλιο Υπουργών ότι το έργο αυτό δεν είναι ούτε κυπριακό, ούτε ελληνικό είναι ευρωπαϊκό και αναμένουμε από την Ευρώπη να σταματήσει να είναι σιωπηλή. Θα πρέπει να γίνει πιο απαιτητική από μια χώρα η οποία διεκδικεί χρήμα σήμερα και κάτω από το safe και άλλο χρήμα, να πάρει το μήνυμα ότι αν εμποδίζει, θα της κοπεί το χρήμα”.

Γιάννης Μανιάτης: Δεν το έχουμε περάσει ως έργο ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης
Στην ίδια συζήτηση ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, είπε ότι: “Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να διαμορφώσουν αυτό που εγώ τουλάχιστον ονομάζω κοινό ενεργειακό δόγμα. Είμαστε στην ίδια γεωγραφική ενότητα, στην Ανατολική Μεσόγεια, μας απασχολεί ο ίδιος αντίπαλος. Έχουμε κοινά χαρακτηριστικά ενεργειακά.
Έχουμε ορυκτό πλούτο, έχουμε καλώδια και αγωγούς που μας συνδέουν. Άρα αν ο καθένας πηγαίνει μόνος του, δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Δεν έχουμε καταφέρει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία”.
“Προφανώς συνεργάζονται οι κυβερνήσεις, ασφαλώς και συνομιλούν οι πρωθυπουργοί, αλλά χρειάζεται κάτι πολύ παραπάνω”.
Όσον αφορά το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου σημείωσε ότι σχεδιάστηκε, το 2011 πριν 14 χρόνια και το 2013 έγινε κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα και πήρε χρηματοδότηση. Και επομένως είναι γνωστό σε ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση εδώ και 12-13 χρόνια. “Το ξέρει ο Τσίπρας, το ξέρει και ο Μητσοτάκης. Και το ξέρουν και οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι του δίνουν 658 εκατομμύρια με ένα συνολικό προϋπολογισμό 1,9 δις”, ωστόσο η προετοιμασία του δεν είναι τόσο καλά.
“Έχουμε προετοιμαστεί; Έχω σοβαρές επιφυλάξεις. Το ξέρουν. Το έχουμε περάσει ως έργο ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι.Έχω πει πολλές φορές ότι δεν καταλαβαίνω. Το είπα χθες στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, προχθές που βρεθήκαμε στην Κύπρο. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Έλληνας Πρωθυπουργός αλλά και ο Κύπριος Πρόεδρος δεν το φέρνουν αυτό το θέμα για συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να ζητήσουμε τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι και δικό τους πρόγραμμα. Το χρηματοδοτούν αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης”, κατέληξε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρηματιστήρια: Συγχωνεύσεις και εξαγορές άλλαξαν τον χάρτη την τελευταία 25ετία
- Γαλιλαίος και σουπερνόβα: Πρώτη έκδοση 420 ετών για τον υπερκενοφανή αστέρα σε δημοπρασία
- Καιρός: Ξεκινάει ο τετραήμερος καύσωνας
- Έλον Μασκ: Ίδρυσε το «Κόμμα της Αμερικής» με έμπνευση τον θρίαμβο του Επαμεινώνδα στα Λεύκτρα
