• Uncategorized

    Διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ. Στην ΕΤΕ το 40% του τζίρου

    Wall Street


    Επανήλθαν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μετά τις 12 το μεσημέρι, με στόχο αυτή τη φορά και τις δεικτοβαρείς μετοχές. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,95% στις 663,19 μονάδες με το δείκτη Τραπεζών να υποχωρεί 2,72% στις 533,14 μονάδες.

    Στο στόχαστρο ξανά η μετοχή της Τρ. Πειραιώς η οποία κινείται 6,62% χαμηλότερα, ακολουθεί η Alpha Bank (-2,68%) και η Eurobank (-2,06%).Η ETE καταγράφει απώλειες 2,03% ενώ στη μετοχή έχει πραγματοποιηθεί το 40% του τζίρου της αγοράς.

    Εντωμεταξύ, η  Lansdowne στις 2 Οκτωβρίου, μία μέρα πριν το sell off στις τράπεζες,  αύξησε την ανοιχτή θέση της στη μετοχή της Eurobank κατά 5.19%  στα 17,7 εκατ. μετοχές ή στο 0,81% των μετοχών της τραπέζης.

    Από την άλλη η Oceanwood Capital μείωσε τις ανοιχτές θέσεις της στη μετοχή της Alpha Bank κατά 15,49% στα 9,26 εκατ. μετοχές η 0,6% των μετοχών της τραπέζης.

    Στις υπόλοιπες δεικτοβαρείς μετοχές, με απώλειες κινούνται μεταξύ άλλων στις μετοχές των ΕΛΠΕ (-2,54%), ΔΕΗ (-2,32%), Motor Oil (-2.1%), ΟΛΠ (-1,68%), ΕΕΕ (-1,26%) και Τιτάνας (-1,46%).

    Το θέμα των τραπεζών και της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων φαίνεται ότι θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, ενώ οι δημοσιονομικοί χειρισμοί, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη γειτονική Ιταλία, φαίνεται ότι θα προσθέτουν το δικό τους τόνο.

    Η περίπτωση δημιουργίας Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme), που είναι πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να  βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. Όμως κάτι τέτοιο προϋποθέτει, εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον SSMESM και την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

    Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του ελληνικού 10ετές βρίσκεται 0,78% υψηλότερα στο 4,537%.

     

    Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 45 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις,



    ΣΧΟΛΙΑ