ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θερμό παραμένει το ενδιαφέρον της Chevron για συμμετοχή στο διαγωνισμό υδρογονανθράκων της Ελλάδας, που ολοκληρώνεται στις 12 Σεπτεμβρίου. Αυτό επιβεβαίωσε χθες στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το απόγευμα (Τρίτη 15 Ιουλίου) ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου με την Αντιπρόεδρο Παγκόσμιας Εξερεύνησης της Chevron, κυρία Liz Schwarze.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, τέθηκαν στο επίκεντρο τα επόμενα βήματα και ενδεικτικά χρονοδιαγράμματα αναφορικά με τις προοπτικές εξερεύνησης της Chevron, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου ενδιαφέροντος της εταιρείας να πραγματοποιήσει έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Η εταιρεία Chevron είναι μετά την Exxon Mobil ο δεύτερος αμερικανικός κολοσσός που ενδιαφέρεται για υδρογονάνθρακες στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας. Ηδη δραστηριοποιείται και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου. Ηγείται της κοινοπραξίας που επιθυμεί να εκμεταλλευθεί το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη». Διαχειρίζεται το πολύ μεγάλο ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν» και ερευνά για κοιτάσματα στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Τον Ιανουάριο φέτος η Chevron εκδήλωσε ενδιαφέρον να ερευνήσει για υδρογονάνθρακες στο τεμάχιο που βρίσκεται ανάμεσα στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη (τεμάχιο «Νότια της Πελοποννήσου»). Στις 26 Μαρτίου 2025 ανακοίνωσε ότι ενδιαφέρεται και για δύο τεμάχια που βρίσκονται στη θάλασσα νοτίως της Κρήτης (τεμάχια «Νότια Κρήτη 1» και «Νότια Κρήτη 2»).
Η πρόταση της Chevron ακυρώνει εμπράκτως το ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» σε όλη την περιοχή νοτίως της Κρήτης. Στους σχετικούς τουρκικούς χάρτες που κυκλοφορούν, η περιοχή νοτίως της Κρήτης εμφανίζεται να ανήκει κατά το μεγαλύτερο τμήμα της στη Λιβύη, ενώ ένα μικρότερο τμήμα περιέρχεται στην Τουρκία.
Ολες αυτές οι κατά φαντασίαν «τουρκικές» και «λιβυκές» περιοχές περιλαμβάνονται πλέον στα τεμάχια «Νότια Κρήτη 1» και «Νότια Κρήτη 2» που διεκδικεί να διερευνήσει και να εκμεταλλευθεί η εταιρεία.
Γι αυτό και η ψήφος εμπιστοσύνης της Chevron στον ελληνικό διαγωνισμό υδρογονανθράκων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα την περίοδο αυτή όταν Τουρκία και Λιβύη με το τουρκολιβυκό Μνημόνιο και τις μεταναστευτικές ροές, επιχειρούν να δημιουργήσουν εικόνα κρίσης στην περιοχή. Η στρατηγική τους είναι απλή: Αφου δεν θα εμπόδιζαν ποτέ τις αμερικάνικες εταιρείες στις έρευνές τους, αν αναλάβουν τις παραχωρήσεις προσπαθούν να τις αποθαρρύνουν ώστε να μη συμμετάσχουν στον ελληνικό διαωνισμό. Προσπαθούν να προκαταβάλουν τις εξελίξεις και να δημιουργήσουν ένα τέτοιο κλίμα, στέλνοντας μήνυμα στις μεγάλες εταιρείες, να μην κατέβουν στον ελληνικό διαγωνισμό. Κι αυτό γιατί αν οι πολυεθνικές εταιρείες εμπλακούν στις έρευνες υδρογονανθράκων, τότε θα αναγνωριστούν de facto τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Επίσης και η Ε.Ε. έσπευσε να καταδικάσει επισήμως την τουρκολιβυκή συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ενισχύοντας τη νομική και διπλωματική βάση του ελληνικού διαγωνισμού. Υπενθυμίζεται ότι στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 26 Ιουνίου, η ΕΕ με επίσημη πλέον ανακοίνωσή της μιλά πλέον ρητά για παραβίαση δικαιωμάτων τρίτων κρατών από το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Αυτή η πολιτική δήλωση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια εποχή που είναι σε εξέλιξη ο ελληνικός διαγωνισμός υδρογονανθράκων προκειμένου να βεβαιωθούν οι εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή κάνοντας έρευνες για πιθανή ύπαρξη υδρογονανθράκων ή και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εφόσον βρεθούν.
Τα επόμενα κρίσιμα επόμενα βήματα είναι:
Να προχωρήσει ομαλά ο διαγωνισμός του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τις περιοχές νοτίως της Κρήτης που τις έχει ζητήσει η εταιρεία Chevron.
Αφού υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και εγκριθεί από τη Βουλή ως το τέλος του έτους από το 2026 να προχωρήσει η σεισμογραφική έρευνα που θα κάνει η Chevron στην περιοχή.
Ακολούθως, εφόσον βρεθούν στοιχεία, να ληφθεί η επενδυτική απόφαση για να προχωρήσει και σε ερευνητικές γεωτρήσεις. Είναι σημαντικό ότι για τις περιοχές που διεκδικεί η Chevron νοτίως της Κρήτης έχουν εγκριθεί από τον Ιούλιο του 2020 οι στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτό γλιτώνει αρκετή γραφειοκρατική διαδικασία.
Αν δεν υπάρξουν μεγάλες καθστερήσεις από προσφυγές στο ΣτΕ και γραφειοκρατία…σε 5-6 χρόνια από σήμερα θα μπορούν να είναι σε θέση να ξεκινήσουν γεωτρήσεις για τα κοιτάσματα της περιοχής.
Το χρονικό του ελληνικού διαγωνισμού
Μετά από αίτημα της Chevron, το Υπουργείο Ενέργειας, προχώρησε γρήγορα τις διαδικασίες για να εκκινήσει το διαγωνισμό για παραχωρήσεις Νότια της Κρήτης.
Με τη δημοσίευση της προκήρυξης στην Εφημερίδα της Ε.Ε., ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα και η προθεσμία των 90 ημερών για την υποβολή προσφορών. «Η διορία κατάθεσης ολοκληρώνεται στις 10 Σεπτεμβρίου, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για να προκύψουν οι ανάδοχοι», υπογράμμισε ο υπουργός.
Η προκήρυξη αφορά συγκεκριμένα τις περιοχές «Μπλοκ Α2», «Νότια της Πελοποννήσου», «Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2», συνολικής έκτασης 47 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων που διεκδικούν η Chevron και η Helleniq Energy.
Αναλυτικότερα, περιλαμβάνει τα οικόπεδα «Νότια της Κρήτης Ι» και «Νότια της Κρήτης ΙΙ» περιοχές συνολικής έκτασης 35.000 τ. χλμ, για τις οποίες έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Chevron, «Ν.Πελοπόννησος», ζώνη έκτασης 11.000 τ.χλμ, όπου έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον επίσης η Chevron και «Α2» και νότια της Πελοποννήσου, έκτασης 826 τ. χλμ, όπου έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Helleniq Energy.
Πέρα από την Chevron και την Helleniq Energy που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα οικόπεδα, στον διεθνή διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και εξόρυξη, οι οποίες σύμφωνα με την προκήρυξη θα πρέπει μεταξύ άλλων να πληρούν κριτήρια όπως αποδεδειγμένη τεχνική ικανότητα, εμπειρία και οικονομική βιωσιμότητα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Pagani παρουσιάζει το Huayra Codalunga Speedster
- Ιδρύεται το πρώτο κέντρο ημιαγωγών στην Ελλάδα – Ο στόχος για είσοδο στην αγορά του €1 τρισ.
- Praktiker: Η κίνηση του Πρεμ Γουάτσα που ανακατεύει τον κλάδο του DIY στην Ελλάδα
- Ευτύχης Βασιλάκης: Το Μάρτιο του 2026 η Aegean πετάει στην Ινδία -Νέο κεφάλαιο για την εταιρεία
