• Uncategorized

    Charles Robertson: H άνθιση της αφρικανικής ηπείρου (Video)

    • NewsRoom

    TEDGlobal 2013 in


    Tην τελευταία δεκαετία έχει παρουσιαστεί αργή και σταθερή οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την Αφρικανική ήπειρο. Ο οικονομολόγος Charles Robertson έχει εκπονήσει μία τολμηρή διατριβή με τίτλο: H αφρικανική άνθιση. Σε αυτή τη μελέτη αναφέρεται σε ορισμένους δείκτες και πως αυτοί μεταβάλλονται από την άνοδο του επιπέδου της εκπαίδευσης.

    Η Αφρική ακμάζει. Το κατά κεφαλήν εισόδημα από το έτος 2000 έχει διπλασιαστεί και η αλματώδης αυτή ανάπτυξη επηρεάζει τους πάντες. Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται κατά ένα έτος κάθε τρία χρόνια εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Αυτό σημαίνει πως ένα παιδί που γεννιέται σήμερα στην Αφρική αντί για πριν από τρεις μέρες, θα ζήσει μία μέρα παραπάνω στο τέλος της ζωής του. Τόσο άμεσο. Και το ποσοστό μολύνσεων με τον ιό HIV έχει μειωθεί κατά 27 τοις εκατό: 600.000 λιγότεροι άνθρωποι το χρόνο μολύνονται με τον ιό HIV στην Υποσαχάρια Αφρική”, δήλωσε ο Charles Robertson.

    Και συνέχισε λέγοντας “Ένας από τους λόγους για τους οποίους θεωρώ πως συμβαίνει αυτήν την περίοδο είναι η ποιότητα της ηγεσίας σε όλη την Αφρική. Νομίζω πως οι περισσότεροι θα συμφωνήσουμε ότι τη δεκαετία του ’90 ο σημαντικότερος πολιτικός παγκοσμίως ήταν Αφρικανός, αλλά συναντώ εξαιρετικούς ανθρώπους ανά την ήπειρο συνεχώς, οι οποίοι προβαίνουν σε μεταρρυθμίσεις, που έχουν μεταστρέψει την οικονομική κατάσταση για τις χώρες τους. Και η Δύση συμμετέχει σ’αυτό. Η Δύση έχει κάνει παραγραφή του χρέους με σχετικά προγράμματα, τα οποία έχουν περιορίσει στο μισό το χρέος σε χώρες νοτίως της Σαχάρας, από το 70 τοις εκατό του ΑΕΠ στο 40 τοις εκατό”. 

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ