• Uncategorized

    TED+Brian Little: Ποιος είσαι πραγματικά; Το παζλ της προσωπικότητας (Video)

    • NewsRoom

    Brian Little +TED2016


    Ο Brian Little είναι ένας από εκείνους τους καθηγητές που όλοι οι φοιτητές του λατρεύουν, τον κοιτάνε στα μάτια, όταν μιλάει και κρέμονται σε κάθε του λέξη και κάνουν ουρά έξω από το γραφείο του για να του μιλήσουν. Στην σκηνή όμως του TED, αποκαλύπτει ένα μυστικό: «Είμαι τόσο εσωστρεφής, όσο δεν φαντάζεστε».

    Τι σε κάνει να είσαι εσύ; Στους ψυχολόγους αρέσει να μιλάνε για τα γνωρίσματά μας, ή για τα ορισμένα χαρακτηριστικά μας που μας κάνουν αυτό που είμαστε. Αλλά ο Brian Little ενδιαφέρεται περισσότερο για εκείνες τις στιγμές που ξεπερνάμε αυτά τα γνωρίσματα – μερικές φορές επειδή το απαιτεί η κουλτούρα μας και  άλλες επειδή εμείς το απαιτούμε από τους εαυτούς μας. Ακολουθήστε τον Brian Little καθώς αναλύει τις αναπάντεχες διαφορές ανάμεσα στους εσωστρεφείς και τους εξωστρεφείς και εξηγεί γιατί η προσωπικότητά σας μπορεί να είναι πιο ελαστική απ’ όσο νομίζετε.

    “Είμαι στον χώρο της έρευνας, γνωστός ως ψυχολογία της προσωπικότητας, που είναι μέρος μιας μεγαλύτερης επιστήμης της προσωπικότητας που καλύπτει όλο το φάσμα από τους νευρώνες έως και τις αφηγήσεις. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με τον δικό μας τρόπο, είναι να κατανοήσουμε πώς ο καθένας μας -ο καθένας σας- είναι, με κάποιο τρόπο, όπως όλοι οι άνθρωποι, όπως κάποιοι άλλοι και όπως κανένας άλλος.

    Τώρα, μπορεί να λέτε ήδη στον εαυτό σας «Δεν είμαι ενδιαφέρων. Είμαι ο 46ος πιο βαρετός άνθρωπος στο Δυτικό Ημισφαίριο». Ή μπορεί να πείτε για τον εαυτό σας, «Είμαι ενδιαφέρων»

    Επειδή όμως διαγιγνώσκετε τον εαυτό σας ως ανιαρό και με έμφυτη «βλακεία», αυτό με κάνει, ως ψυχολόγο, να ενθουσιάζομαι τόσο μαζί σας. Οπότε αφήστε με να εξηγήσω γιατί συμβαίνει αυτό.

    Μία από τις πιο σημαντικές προσεγγίσεις στην επιστήμη της προσωπικότητας είναι η ψυχολογία γνωρισμάτων και σας εντοπίζει μέσα σε πέντε διαστάσεις που μοιράζονται φυσιολογικά, περιγράφοντας τις παγκόσμιες όψεις των διαφορών μεταξύ των ανθρώπων. Τα αρχικά τους στα αγγλικά φτιάχνουν το ακρωνύμιο OCEAN. Δηλαδή, «ανοιχτός σε εμπειρίες», σε αντίθεση με κάποιους πιο κλειστούς χαρακτήρες. «Ευσυνείδητος», σε αντίθεση με εκείνους με μια πιο αδιάφορη προσέγγιση. «Εξωστρεφής», σε αντίθεση με πιο εσωστρεφείς. «Προσηνής», σε αντίθεση με εκείνους που οπωσδήποτε δεν είναι προσηνείς. Και τέλος, «νευρωτικός», σε αντίθεση με τους έχοντες σώας τας φρένας τους.

    Όλες αυτές οι διαστάσεις έχουν επιπτώσεις στην ευημερία μας, και στην εξέλιξη της ζωής μας. Κι έτσι ξέρουμε, για παράδειγμα,ότι η δεκτικότητα και η ευσυνειδησία είναι δείκτες μιας επιτυχημένης ζωής, αλλά τα δεκτικά άτομα γίνονται επιτυχημένα με το να είναι τολμηρά και, μερικές φορές, ιδιόμορφα.

    Τα ευσυνείδητα άτομα το πετυχαίνουν με το να προσκολλώνται στις προθεσμίες, με το να επιμένουν αλλά και με το να έχουν πάθος. Η εξωστρέφεια και η προσήνεια είναι ευεργετικές για να δουλεύεις καλά με άλλους. Τους εξωστρεφείς, για παράδειγμα, τους βρίσκω ενδιαφέροντες. Στις τάξεις μου, μερικές φορές τους δίνω ένα βασικό γεγονός που μπορεί να είναι αποκαλυπτικό για την προσωπικότητά τους: τους λέω ότι είναι πρακτικά αδύνατον για τους ενήλικες να γλύψουν την εξωτερική πλευρά του αγκώνα τους.

    Αφήστε με να αναλύσω την εξωστρέφεια λίγο παραπάνω, επειδή είναι σημαντική και ενδιαφέρουσα και μας βοηθάει να κατανοήσουμε αυτό που ονομάζω «οι τρεις φύσεις» μας. Αρχικά, η βιογενής μας φύση – η νευροφυσιολογία μας. Δεύτερον, η κοινωνιογενής ή δεύτερη φύση μας, που σχετίζεται με τις πολιτισμικές και κοινωνικές όψεις της ζωής μας. Και τρίτον, τι κάνει τον καθέναν από εσάς ιδιόμορφο, αυτό που ονομάζω «ιδιογενής» φύση.

    Ας σας εξηγήσω. Ένα χαρακτηριστικό των εξωστρεφών είναι ότι χρειάζονται διέγερση. Κι αυτή η διέγερση επιτυγχάνεται αν βρουν κάτι συναρπαστικό: δυνατός θόρυβος, πάρτυ, και κοινωνικές εκδηλώσεις εδώ στο TED – βλέπετε τους εξωστρεφείς να σχηματίζουν ένα μαγνητικό πυρήνα. Συγκεντρώνονται όλοι μαζί. Και σας έχω δει. Οι εσωστρεφείς είναι πιο πιθανόν να κάθονται σε ήσυχα μέρη επάνω στον δεύτερο όροφο, όπου μπορούν να μειώσουν τη διέγερση και μπορεί να παρερμηνευθούν ως αντικοινωνικοί, αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι είναι. Μπορεί απλώς να συνειδητοποιείτε ότι αποδίδετε καλύτερα όταν έχετε την ευκαιρία να μειώσετε αυτό το επίπεδο διέγερσης.

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/fotografiko-almpoum-tou-barack-obama-aformi-ta-55a-genethlia-tou-apoklistika-sto-mononewsgr/14823

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ