• Uncategorized

    Σε μία πρόωρη Ανάσταση ελπίζουν oι τράπεζες


    Kέρδη της τάξης των 600 εκ. ευρώ έχουν προυπολογίσει οι τράπεζες για φέτος εάν …η Ανάσταση γίνει εγκαίρως. Και ανάσταση για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες είναι η αξιολόγηση ενώ με τη λέξη εγκαίρως οι τραπεζίτες εννοούν το τέλος Απριλίου καθώς όποια νέα καθυστέρηση ανατρέπει το σχεδιασμό που προβλέπει επάνοδο σε κέρδη φέτος και υλοποίηση του στόρυ που έχουν «υποσχεθεί» στους επενδυτές.

    Η πίεση για τις τράπεζες είναι ασφυκτική και παρότι το δώρο Ντράγκι αναφορικά με τα ομόλογα EFSF που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους είναι χρήσιμο, δεν μπορεί να σώσει τα business plan αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

    Για τους τραπεζίτες είναι κρίσιμη η επίτευξη της κερδοφορίας φέτος και η αλλαγή σελίδας στον κλάδο που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές τα τελευταία χρόνια. Η μείωση των προβλέψεων είναι ο βασικός παράγοντας δημιουργίας κερδών για τις τράπεζες που μόνο το 2015 «έγραψαν» 12,8 δις.ευρώ.

    Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών οι προβλέψεις του 2016 θα υποχωρήσουν στα 4 δις.ευρώ αλλά το ακριβές μέγεθος δεν μπορεί να εκτιμηθεί αφού σε εκκρεμότητα παραμένει η τάση των μακροοικονομικών μεγεθών και πρωτίστως η ίδια η αξιολόγηση.

    Εφόσον επικρατήσει το καλό σενάριο, θα φρενάρει η δημιουργία νέων επισφαλειών και με την ενεργότερη διαχείριση των κόκκινων δανείων, θα επανέλθουν σε εξυπηρέτηση δάνεια ή θα προχωρήσει μια διαδικασία ρευστοποίησης. Θα ενισχύσει έτσι και το μέρος των εσόδων, το οποίο επί του παρόντος δεν βοηθούν οι ασθενείς τραπεζικές εργασίες.

    Μετά την αξιολόγηση, ο εγχώριος κλάδος θα απολαύσει πλήρως την στήριξη της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, με επαναφορά του waiver και άρα μείωση του κόστους δανεισμού και εξοικονόμηση 120 με 150 εκ.ευρώ ετησίως. Πολύ περισσότερο, θα αξιοποιήσουν οι τράπεζες τα οφέλη από το QE, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στο οποίο μισάνοιξε η πόρτα με την δυνατότητα πώλησης των ομολόγων EFSF. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η σταδιακή επάνοδος καταθέσεων τοποθετείται πάντως αρκετά αργότερα. Πιο άμεση ωφέλεια θα έχει η αποκλιμάκωση του κόστους σε όλα τα επίπεδα με έμφαση στην μείωση του προσωπικού.

    Η επίτευξη κερδών είναι κρίσιμη και για έναν άλλο λόγο: γιατί σε περίπτωση ζημιών, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν μπορούν να συμψηφίσουν τον αναλογούντα αναβαλλόμενο φόρο,  ενεργοποιούνται οι διατάξεις του νόμου Χαρδούβελη και θα είναι αναγκαίες ισόποσες αυξήσεις κεφαλαίου που να καλυφθούν υποχρεωτικά από το Δημόσιο, διευρύνοντας τη συμμετοχή του.

    Τα μεγαλύτερα εκτιμώμενα κέρδη αφορούν την Alpha Bank, η οποία αναμένεται να έχει καθαρά κέρδη τουλάχιστον 280 εκατ. ευρώ ενώ η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 140 εκ.ευρώ. Σε περίπου 50 εκ.ευρώ αναμένονται τα κέρδη της Eurobank και 120 εκ.ευρώ η Εθνική Τράπεζα.

    Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μεγάλη ακρίβεια αφού οι παραδοχές δεν έχουν κλειδώσει. Ετσι, δεν μπορεί να αποκλειστεί το κακό σενάριο όσο καθυστερεί η αξιολόγηση, αλλά επίσης είναι πιθανό ένα καλό σενάριο με την αξιολόγηση να πυροδοτεί τις θετικές εξελίξεις, δίνοντας τη δυνατότητα για εκπλήξεις και ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία.



    ΣΧΟΛΙΑ