• Τράπεζες

    Βασίλης Ψάλτης: Το πρώτο μεγάλο βήμα στην πορεία προς την νέα εποχή της Alpha Bank

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βασίλης Ψάλτης,CEO της Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης,CEO της Alpha Bank


    Απόλυτα προσηλωμένος στο στόχο του ο επικεφαλής της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης, δεν παρέκκλινε ούτε στιγμή –παρά την πανδημική κρίση- από την πορεία που είχε χαράξει για τον μετασχηματισμό της τράπεζας.

    Μέσα σε δύο χρόνια –ανέλαβε CEO τον Ιανουάριο του 2019- με μέθοδο και στρατηγική, και συνεπικουρούμενος από την διοικητική ομάδα του πέτυχε το πρώτο μεγάλο βήμα που οδηγεί την τράπεζα στη νέα εποχή.

    Και αυτό είναι η συναλλαγή Galaxy, το μεγάλο στοίχημα του Βασίλη Ψάλτη. Με την τιτλοποίηση των 10,8 δισ. ευρώ –τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη- η τράπεζα μείωσε τους δείκτες των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 24% και μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 13% (από 43% και 29% αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο του 2020).

    Χθες η Alpha Bank ανακοίνωσε την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την με την Davidson Kempner για την πώληση του 51% των Mezzanine και Junior ομολογιών της τιτλοποίησης των 10,8 δισ. ευρώ, και την πώληση του 80% της Cepal Holdings.

    «Πρόκειται για μία συμφωνία – ορόσημο για την τράπεζά μας, η οποία προχωρά με αποφασιστικά βήματα προς την οριστική αντιμετώπιση της κληρονομιάς των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας ύφεσης στη Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Βασίλης Ψάλτης.

    Σημειώνοντας πως: Παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες που αντιμετωπίσαμε λόγω της πανδημίας, είμαστε υπερήφανοι που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε αυτήν την ιδιαίτερα σύνθετη συναλλαγή, μέσα σε μόλις οκτώ μήνες από την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον σημαντικών διεθνών επενδυτών και εντός του κεφαλαιακού πλαισίου που είχαμε θέσει εξ αρχής.

    Τώρα η Alpha Bank θα προχωρήσει στην υπογραφή σύμβασης διάρκειας 13 ετών (με δικαίωμα παράτασης) με τη Nέα CEPAL, η οποία θα αναλάβει σε αποκλειστική βάση τη διαχείριση τόσο των υφιστάμενων προβληματικών δανείων της τράπεζας ύψους 8,9δις ευρώ (δάνεια λιανικής και επιχειρηματικά), όσο και εκείνων που θα προκύψουν στο μέλλον. Και φυσικά η Νέα Cepal θα διαχειρίζεται τα 10,8 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τιτλοποίησης Galaxy, καθώς και χαρτοφυλάκια τρίτων επενδυτών, ύψους 4,62 δις ευρώ.

    Παράλληλα από τον Ιανουάριο του 2019 και μέχρι τώρα η Alpha Bank, έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση των τομέων Εταιρικής Διακυβέρνησης, Νομικών Υπηρεσιών και Κανονιστικής Συμμόρφωσης. Διαχωρίστηκε ο τομέας της Λιανικής από τον τομέα της Επιχειρηματικής τραπεζικής. Στο τέλος του 2020 υλοποιήθηκε χωρίς αντιδράσεις, δυσαρέσκειες και παρατράγουδα η μετακίνηση προσωπικού (800 άτομα) από την τράπεζας στην εταιρεία διαχείρισης Cepal, οι οποίοι διατηρούν τα πλήρη εργασιακά δικαιώματα τους.

    Ολες οι κινήσεις στις οποίες προχώρησε η τράπεζα διαφύλαξαν την κεφαλαιακή υπεροχή της, «τον θεμέλιο λίθο» σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, που επιτρέπει στην Alpha Bank να πρωταγωνιστεί. Να σημειωθεί ότι πέρυσι η τράπεζα στήριξε την πελατεία της με 5δις ευρώ νέες χορηγήσεις, ενώ προχώρησε σε αναστολές πληρωμών για δάνεια ύψους 4,2δις ευρώ.

    Ταυτόχρονα η τράπεζα προσφέρει νέες digital υπηρεσίες. Ειδικά στον τομέα των ανέπαφων πληρωμών, λάνσαρε πρώτη το Apple Pay, το myAlpha Wallet και το Garmin Pay, του πλέον εξελιγμένου τρόπου πληρωμών μέσω smartwatches.

    Και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Βασίλης Ψάλτης: Η Alpha Bank προχωρά, πλέον, με απόλυτη προσήλωση στην υλοποίηση του τελευταίου μέρους της στρατηγικής της για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της και, παράλληλα, επιταχύνει την εφαρμογή του Σχεδίου Μετασχηματισμού της, βάζοντας ισχυρές βάσεις για κερδοφόρο ανάπτυξη.

    Διαβάστε επίσης

    Βασίλης Ψάλτης: Το 2021 δημιουργούμε τη νέα Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Περήφανοι για την επικείμενη ολοκλήρωση του Project Galaxy, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας

    Τραπεζίτης στο mononews: «Δυστυχώς, οι προβλέψεις των CEOs για τα κόκκινα δάνεια από την πανδημία θα διαψευσθούν»



    ΣΧΟΛΙΑ